John Coffey in Paradiso, foto: Ben Houdijk

John Coffey in Paradiso, foto: Ben Houdijk

Het jaar zit erop, of eigenlijk: de eerste 7 maanden Never Mind The Hype zitten erop. Terugblikkend naar alle toffe nieuwe muziek en de vele harde (niet zelden nieuwe) festivals en shows die we bezochten, is het moeilijk voor te stellen dat dat allemaal in die circa 210 dagen heeft plaatsgevonden. We kunnen dan ook vooral dankbaar terugkijken op 2015, met dank aan de muzikanten, podia en festivals die ons de kans gaven en waar wij van konden genieten. Dat ging natuurlijk niet zomaar, dat kon vooral ook omdat er al vrij snel een team aan vrijwilligers stond. Schrijvers, fotografen en een videocrew, die zich opwierpen om verslag te doen van muziek die hen aan het hart ging. Nu al met teveel om allemaal op te noemen, maar zonder hen geen NMTH!

Er kwam veel liefde terug uit het veld. Talloze bands hebben ons benaderd en van input en goede muziek voorzien. Andersom stonden ze vrijwel zonder uitzondering open voor NMTH en zo kwamen ‘aanstormende’ acts Richie Dagger en NEED terecht op een NMTH presents split 7″, die Richie Dagger tijdens Incubate in (die andere Tilburgse trots) platenzaak Sounds presenteerde. Ga die bands live zien! Impressie van de presentatie hier:

Ondertussen zitten we middenin een nog veelomvattender project: de Harde Honderd, geïnitieerd door onze Thomas Spiekerman en uitgerold met partner Pinguin Radio, die deze interactief samengestelde rock/metal/stoner/sludge/grunge/punk-lijst wekelijks uitzendt op Pinguin On The Rocks. Dit themakanaal zal in 2016 meer en meer ‘Powered and Boosted by NMTH’ zijn.

2015 heeft ons dus ook gesterkt in onze overtuiging dat er behoefte is aan een platform voor ‘Everything heavy, alternative and deviant’ en hoe! Verder op die hard ingeslagen weg dus en vol goede moed door naar 2016, waar ons in Eurosonic Noorderslag alweer direct een mooie uitdaging wacht. Want als we ons ergens thuisvoelen is het wel in een zelfbenoemde muzikale proeftuin, vooral als er daadwerkelijk plek is voor zoveel Nederlands en Europees talent. Zo plukten we in 2015 de vruchten van de samenwerking met de Popronde, die een vervolg zal krijgen in 2016! Ook kijken we uit naar nieuwe projecten met geestverwante partners als Roadburn, Buma Rocks!, Speedfest, Into The Void/Grave, Desertfest, Incubate en zovele anderen.

Voordat het zover is, eerst een terugblik naar de grootste ‘succesverhalen’ uit 2015. Wat zijn de best gelezen artikelen sinds de lancering op zaterdag 5 juni tijdens Buma Rocks! in Doornroosje?

John Coffey in Paradiso, foto: Ben Houdijk

John Coffey in Paradiso, foto: Ben Houdijk

1. John Coffey schrijft in Paradiso nieuw hoofdstuk in NL rock-historie
Met afstand het best gelezen artikel – en de zoveelste mijlpaal in hun loopbaan – is John Coffey in Paradiso. Treffend in woorden en herinneringen gevat door onze oudgediende Steven Gröniger en voorzien door bizar toffe foto’s vanaf het podium door gast Ben Houdijk.

Opvallend zijn de hoge noteringen voor Sleazefest in Wijk aan Zee en La Truite Magique, festivals die bepaald niet op de gebaande paden lagen en waar we als een van de weinigen verslag van deden.

2. Sleazefest: het wildste en geilste rock ‘n roll-feestje aan zee
Wellicht dat de kop ‘Sleazefest: het wildste en geilste rock ‘n roll-feestje aan zee’ ook wonderen deed? Het door zZz opgezette feest aan het strand was na Werfpop het eerste festival waar we voor uitrukten en daar was met negen bands op rij (en de wilde party ter plekke) dan ook alle reden toe.

La Truite Magique

La Truite Magique, foto Ingmar Griffioen

4. La Truite Magique: beetje regen, veel goede wil, sfeer, muziek plus een vleugje magie
Van het Belgische festival La Truite Magique (notabene in de Ardennen en dus Wallonië opgezet door oud Peter Pan-bassist Bob Muileboom) werd de voorbeschouwing al goed gelezen. Het verslag, dat minder in het water viel dan het weerbeeld deed vermoeden, ging nog harder. Mensen zullen benieuwd zijn en daar kunnen we ons alles bij voorstellen. Het was genieten op het enige compleet Wifi-loze en meest schoon gelegen festival.

3. R.I.P. Rutger Smeets (Cigale en ex-Sungrazer)
De best gelezen artikelen zijn niet zelden treurige stukken, die melding maken van rampspoed en/of overlijden. Ook NMTH ontkomt daar niet aan. Het overlijden van Rutger Smeets, muzikant van Cigale en bij ons vooral bekend als frontman van de Limburgse stonerband Sungrazer, maakte dan ook veel los. Hoe triest het nieuws ook is, we zullen de band en Rutger altijd blijven herinneren vanwege die twee sterke platen en die heerlijke split met The Machine.

5. Le Guess Who?: Hoe Sunn O))) verslaafd raakte aan de amps van buizenkoning Tos Nieuwenhuizen
We waren ook op Le Guess Who? en besteedden vooraf aandacht aan het veelzijdige, alsmaar verder uitdijende Utrechtse festival. Insteek was ditmaal Tos Nieuwenhuizen, de Nederlander die niet alleen lid is van de band van curator Sunn O))), maar ook al jarenlang de buizenversterkers levert die onmisbaar zijn in het ZWARE geluid van de drone-meesters. De amp wizard of buizenkoning, die zelf de titel Buizerd prefereert, vertelde er graag over. Ook Motorpsycho en Earth raakten ‘afhankelijk’ van de versterkers die hij uit de States importeerde, een jaartje bij Foo Fighters kwalificeert hij als ‘dat was een beetje een baan’.

Slayer, foto; William van der Voort

Slayer, foto; William van der Voort

6. SLAYERRRR!!! in 013 door de ogen van Afterpartees’ Niek en Cairo Liberation Fronts Joep
Een even eenvoudig als briljant idee (van La Gritter en de jongens zelf): waarom zouden jonge, onbevangen door overtollige muziekbagage en zonder veel bladen voor de mond lullende gozers als Niek Nellen van Afterpartees en Joep Schmitz van Cairo Liberation Front niet net zo goed een band kunnen recenseren? Dat kan dus prima. Verfrissend en smakelijk resultaat bovendien. Ook hier met dank aan de huisfotograaf van dienst: William van der Voort. Niek en Joep ontdekten ook ‘Tilburgs best bewaarde geheim Richie Dagger’ en gaan in 2016 onder meer naar Toto…

Ghost in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

Ghost in TivoliVredenburg, foto Tim van Veen

7. Ghost over geldduivels, de apocalyps en He Is
Op 7 het veruit best gelezen artiesteninterview: Een Nameless Ghoul (de gitarist en kernlid van het eerste uur) vertelde ons onder meer over geldduivels, de apocalyps en He Is: een hommage aan Selim Lemouchi. De ‘mysterieuze’ Zweedse band was bevriend met de overleden frontman van The Devil’s Blood en droeg het misschien wel mooiste nummer van Meliora aan hem op. Het album eindigde op de derde plek in de NMTH-jaarlijst, die een prooi was voor de wreed goede langspeler van High On Fire; Luminiferous.
Overigens was Ghost live in Trix en TivoliVredenburg ook een hele belevenis, wederom met dank aan de huisfotograaf: Tim van Veen namens Tivoli.

8. Hoe Rectum Raiders met paardekop, komkommers, bier en mannelijk bloot de Popronde verovert
Met een mengeling van nauwelijks verhulde trots en schaamte presenteren wij u de ranzige sensatie van de Popronde; de Nijmeegse Rectum Raiders die in tekst en beeld (soms iets te) haarfijn uitlegden hoe zij ‘Met paardekop, komkommers, bier en mannelijk bloot de Popronde veroverden’. Wat kunnen we nog meer zeggen dan: ‘gay glamrock is helemaal terug anno 2015’? Nu ja, bijvoorbeeld dat het een toffe show is, dat ze er hard voor werken en dat het nooit en te nimmer lukte om, al hoofdschuddend, een glimlach te onderdrukken.

Rectum Raiders, foto Rick de Visser

Rectum Raiders op Popronde Amsterdam, foto Rick de Visser

9. ESNS16: Deze bands willen wij graag op Noorderslag zien
Een gewaagd pleidooi misschien? Welnee, NMTH had begin november zoveel goede Nederlandse acts op onder meer de Popronde gezien en net zoveel goede platen van eigen bodem gehoord dat we niet anders konden dan een stel bands aan te dragen voor Noorderslag. Of het gewerkt heeft, kunnen we niet bewijzen, maar (Popronde live-garage-sensatie) Iguana Death Cult, Death Alley, St. Tropez en The Homesick kwamen wel degelijk op Noorderslag terecht.
Terzij De Horde trouwens ook! En we zijn ook zeer content dat Birth Of Joy, Tamarin Desert, Indian Askin, Mandrake’s Monster, My Baby, PAUW, Canshaker Pi, Blue Crime en Naive Set daar spelen. Ook voor Eurosonic zijn veel goede Nederlandse bands vastgelegd: onder meer The Deaf, DeWolff, My Baby, PAUW, Abdomen, Avery Plains, Kovacs e.v.a.

Meer artiesteninterviews:
We spraken in die eerste maanden meteen talloze artiesten, waaronder ook de helden van Raketkanon (Zwarte Cross-survivaltips en meer hier en op 2 in onze Albumjaarlijst!), Popronde dreampop/postgaze verrassing Kin, held Dale Crover van The Melvins, Those Foreign Kids en Bullet For My Valentine. Nog beter scoorden (daar zijn de baasjes weer…) John Coffey en Kurt Ballou.

David en Christophe van John Coffey, foto: Sandra Grootenboer

David en Christophe van John Coffey op Werfpop, foto: Sandra Grootenboer

10. John Coffey: Kids in de speelgoedwinkel met een dikke fun- en gunfactor
John Coffey vertelde op Werfpop alles over hun toen al bizarre succesjaar: ze waren als het ware ‘Kids in de speelgoedwinkel met een dikke fun- en gunfactor’. Dik- en dik-verdiend, want wat hebben die gasten er hard voor gewerkt.

11. Kurt Ballou: “Soms botst mijn productiewerk met Converge”
Ook een absolute held is Converge-gitarist Kurt Ballou, die we – net als Melvins’ Dale Crover – spraken in het kader van Incubate. Die show gemist? Geen nood; ze komen terug op Roadburn, onder meer om Jane Doe integraal te spelen! Dat is mazzel want zo vaak spelen de Amerikanen niet. Want…. zo gaf Ballou toe: “Soms botst mijn productiewerk met Converge”. De veelgevraagde producer vertelde ook over zijn werk voor ons Album van het Jaar: “Zelfs met High On Fire, wat toch een legendarische cultband is, ben ik in staat om er in te springen en een andere draai eraan te geven. In staat om zo hun luisteraars misschien wel een nieuwe kijk op de band te bieden, om ze zo nieuw leven in te blazen. Dat is wel het soort spul waar ik trots op ben.”

12. Elle Bandita herrijst in DOOL met leden The Devil’s Blood, Gold en Malkovich
HET nieuws dat Elle Bandita het podium (en de studio) weer op ging zoeken: ‘Elle Bandita herrijst in DOOL met leden The Devil’s Blood, Gold en Malkovich’.

DOOL, foto Roy Wolters

DOOL, foto Roy Wolters

Dat bleek erg goed nieuws, zeker toen we de eerste song Oweynagat hoorden en helemaal toen we de band live zagen in dB’s. Daarmee geven we je meteen ook nummer 16!
16. ‘DOOL (Elle Bandita) legt de lat nog wat hoger’

13. Het Bruut Nationaal Product van 2015
Net gelanceerd en zes dagen later al op 13? Ja, Het Bruut Nationaal Product van 2015 gaat vast nog verder stijgen. Hier dan die eindejaarsplaylist met Hollandsche harde hits! How about een Spotify-playlist met 63 nummers, oftewel 4 uur en 7 minuten, of 70 video’s in de YouTube-playlist?

Into The Grave, Avatar, foto: Sandra Grootenboer

Avatar horns op Into The Grave, foto: Sandra Grootenboer

14. Into the Grave: harde metal, bier en vette patatten op het kerkhof
Ook een van de eerste festivals die we begin augustus aandeden, maar we zouden nog vaker in Leeuwarden komen, ook voor Into The Void en de Popronde Leeuwarden. Ditmaal ging het om de vierde editie van het metalfestival Into The Grave op het Oldehoofsterkerkhof. En om de aankondiging op nummer 14!

Het fraaie verslag vind je hier:
Uitverkocht Into the Grave viert verjaardag met multiculturele metal

15. Clipprimeur: metalcore-mannen Undawn rekenen af met hebzuchtige bankiers
We primeurden veel nieuwe muziek en riepen daarvoor zelfs een rubriek New Music in het leven.
Uitschieter, cijfermatig gemeten in ieder geval, was de clip Coming home van Undawn: Vier metalcorende mannen uit Dedemsvaart, Overijssel, die 11 december tweede plaat ‘Justice Is ….’ uitbrachten. Wellicht hielp de kop met de ‘hebzuchtige bankiers’ nog mee?

16 -> 17: Never Mind The Hype en Pinguin Radio presenteren de HARDE HONDERD
16 had je al en dus is hier als bijna-uitsmijter numero 17: Never Mind The Hype en Pinguin Radio presenteren de HARDE HONDERD en meteen ook Nummers 100 tot 91. NMTH en Pinguin geven je namelijk sinds dinsdag 17 november tien weken lang de Harde Honderd: je nieuwe, favoriete harde gitarenlijst. Speciale aandacht is er voor de opvallendste en niet per se de bekendste nummers van honderd grote en minder grote artiesten. De eerste tien nummers, of eigenlijk de laatste, gingen van Black Sabbaths Wishing Well via Blood Red Shoes’ I Wish I Was Someone Better en NL trots Paceshifters met Drone naar de Tenacious D klassieker Rock Your Socks. Sindsdien vind je elke donderdag om 16.00 uur de volgende tien songs op NMTH, die je dan op donderdag weer op Pinguin on the Rocks hoort.

Mono, foto Oscar Anjewierden

Mono op Into The Void, foto Oscar Anjewierden

Speciale vermelding verdienen verder:
Verslag Into The Void
Verslag: The Black Cult doet de Zwarte Cross, maar dan anders
Verslag Speedfest: Vijfduizend liefhebbers rocken Speedfest in vrijheid (en eigenlijk is al het nieuws rondom Speedfest en Eagles Of Death Metal erg goed gelezen… EODM annuleert)
De clip van het jaar wat ons betreft: Voodoopriester Torre Florim leidt megacirclepit in video De Staat

Iguana Death Cult doet een dubbele John Coffey in Kafe België, foto Roy Wolters

Iguana Death Cult doet een dubbele John Coffey in Kafe België, foto Roy Wolters

– POPRONDE verslagen (de best gelezen):
# Royale Popronde Rotterdam toont weelde lokale scene én Popronde-selectie
# Popronde Utrecht en Iguana Death Cult ontploffen in Kafé België
# Hoe de Popronde Heerlen ontdooide en Heerlen ons
# Oude, nieuwe, vieze en gekke locaties sieren Popronde Leeuwarden

Vandal X op Desertfest 2015

Vandal X op Desertfest 2015, foto Ingmar Griffioen

Clipprimeur: Thijs Heij gaat harder met Mary Fields
Interview met organisator La Truite Magique over de ‘Uit de hand gelopen party in zijn schone Belgische vallei’
Verslag Desertfest dag 2 met Grote sets Earth en Orange Goblin, surprises Causa Sui en Vandal X
– De wekelijkse rubriek Hier is nieuwe muziek van…, die zeker in wk 48 goed scoorde met o.a. Foo Fighters, Wolfmother, DeWolff, Turbonegro, Monster Truck en Taymir

Komatsu live in Bologna

Komatsu live in Bologna

Lowlands voorbeschouwing: de NMTH route van Limp Bizkit en Fuzz tot PAUW, DMA’s en Tame Impala
Tourverslag: Komatsu rockt Europa ‘the hard way’ met Mondo Generator
Gastcolumnist Case Mayfield goes hardcore in Winston Kingdom: Haarlak (deel 1)
Verslag Incubate zondag: Belgische, Oostenrijkse, Friese snoepjes, Wire dreunt het licht uit
Column: bergbeklimmen voor beginners met Gert-Jan van Birth Of Joy
Albumprimeur: The Machine – Offblast! (zou ik nog eens opzetten als ik jou was)
Popronde en Never Mind The Hype presenteren een hete herfst (het begin van zoveel moois)

All For Nothing geeft alles in Little Devil

All For Nothing geeft alles op Incubate in Little Devil, foto Ingmar Griffioen

Het beste van Lowlands en Incubate volgens het team van NMTH:
LL15: Tame Impala, Courtney Barnett, Fuzz, Bad Breeding, The Bohicas, Afterpartees
Incubate 2015: Melvins, Shining, Spectres en Richie Dagger

Tot slot: wat we niet meer en juist wel willen in 2016:
Paris. Peace Love Death MetalDeel dit artikel