Richie Dagger2015 zit er nog niet op, maar het is wel de hoogste tijd om vooruit te blikken naar de start van het muziekjaar 2016: Eurosonic Noorderslag. Er zijn inmiddels al veel namen voor het Europese showcase-deel Eurosonic bekend en achttien acts voor Noorderslag, de jaarlijkse ‘dwarsdoorsnede van de Nederlandse muziek’. Dat betekent dat er nog zeker dertig artiesten bij mogen voor Noorderslag. Tijd voor een pleidooi!

En welke acts moeten er volgens jou op Noorderslag staan? Laat het ons hieronder weten of op Facebook.

Allereerst: NMTH is zeer te spreken over de Noorderslag-boekingen van Birth Of Joy, de Amsterdamse indie punkers Indian Askin en de Enschedese hardrockers Mandrake’s Monster. En op Eurosonic zien we ook tal van goede Nederlandse bands als The Deaf, DeWolff, My Baby, PAUW en Kovacs. Toch mogen er nog wel wat heavy alternative schepjes bovenop en dus – omdat boekers ook maar mensen zijn met zoveel uur per dag – hierbij een setje suggesties.

RATS ON RAFTS
Een van Nederlands beste live-bands, leverde een van de beste albums van het jaar af en speelde vervolgens talloze festivals van WTWTA tot Best Kept Secret en Incubate omver. Waarna de Rotterdamse post-punkers internationaal door Fire Records opgepikt werden en straks @Le Guess Who? nog een kunstje flikken. Stonden op Eurosonic nog in het kleinste (en charmantste) podium van Groningen weggestopt, tijd om die groei met een mooie spot in De Oosterpoort te belonen.

ST. TROPEZ
Het is je vast niet ontgaan: de jongens van Go Back To The Zoo keerden opeens terug met verdacht veel lol en een bak psych- en garagesongs als St. Tropez. Kort door de bocht: na twee GBTTZ-platen waarop ze vooral deden wat ze leuk vonden (tot ongenoegen van de platenmij), doen ze dat nu ook in deze groep, tot groot genoegen van het publiek. De leadzang is wel verschoven van Cas Hieltjes naar bassist Lars Kroon en op Sleazefest en de Poprondes zagen we hoe goed deze muzikanten in vorm en vel zitten.

IGUANA DEATH CULT
Popronde, het woord viel net al, is niet alleen de plek waar NMTH 25 acts support, maar ook de spot waar we vele acts ontdekken. De grootste revelatie tot dusverre is Iguana Death Cult, vier jongens uit Rotterdam, Den Haag en contreien die zeer aanstekelijk met garagerock en surf spelen. Vier jongens ook, die een beste show in huis hebben. Brachten recent een fijne dubbele single uit en maakten met boeker Mitchell Quitz (en bands The Lumes en Sweet Release Of Death) de overstap van Cloudhead naar Rock ’n Roll Highschool. Dat kan wel wat worden. Sterker: Iguana mag niet ontbreken. Ideale band om de kelder of de bovenzaal in vlam te zetten.

DEATH ALLEY
Protopunk/metal of straight-out heavy rock met classic zang? Hoe het ook zij: Death Alley vertolkt zo’n beetje het beste heavy NL gitaarwerk dat wij van 3voor12 Radio tot Roadburn en het clubcircuit hoorden. De nieuwe plaat is hard, duister, magisch en boogiet als een malle: Black Magick Boogieland dus. Dat ziet er live zo uit als hieronder. Speaking of Roadburn: na vier shows in 2014, mogen ze in 2016 terugkomen en hun vrienden meenemen. Zeg nou zelf: deze Amsterdammers verdienen de promotie van Negersonic 2015 naar Noorderslag 2016.

GREEN HORNET
Tijdens The Sleaze Express doet hun naam wellicht minder belletjes rinkelen dan die van zZz en The Deaf, maar dat is onterecht. Op basis van de sporen die de Grunn garagerockers door de jaren ruimschoots verdienden en zeker ook op basis van nieuwe plaat Never Enough. Net uit op Excelsior, gepresenteerd in Vera en die vijfde plaat staat vol stuwende, ruwe garae rock ‘n roll, zompige moerasrock, dampende fuzz en smerige soulpunk. Resumerend: André Dodde, Olaf Veenstra en Koos Borg zijn er klaar voor, nu Noorderslag nog!

THE HOMESICK
Snoepje uit de Subroutine Records-stal. Twee van de drie Friezen stonden al op Noorderslag als Yuko Yuko, maar geloof het of niet; The Homesick is nog beter, gedrevener en bevat bovendien meer gitaar dan synths. Raak dus. Deze gastjes uit Dokkum zijn – deels aan de hand van Rats On Rafts, deels op de Popronde – live echt gruwelijk goed geworden en net als hun clips zien de jongens er zelf ook gewoon erg goed uit.

BLACK-BONE
Ok, als er een RAWK-band moet staan, laat het dan Black-Bone zijn. Het Eindhovense powertrio is opgepikt door Steamhammer/SPV, het grootste Duitse label voor rock en metal bracht in september hun tweede album Blessing In Disguise (recensie!) uit (productie Peter Pan van Elderen), waarna de jongens aan een fikse Europese tournee met Valient Thorr begonnen. Vergis je niet: Over twintig jaar kijken we allemaal net zo naar Black-Bone zoals we nu naar Peter Pan Speedrock doen (en onlangs nog naar Vanderbuyst deden). En dan zijn ze nog niet klaar. Gitarist Steef van den Bogaard, bassist Sven Hompes en drummer Jules Eck zijn wel 200% klaar om Noorderslag aan de zegekar te binden.

RICHIE DAGGER
Tilburgs trots en hoop Richie Dagger staat niet voor niks op die ene kant van de eerste NMTH 7″ (presentatie in Sounds hier). Vier jaar nadat ze met een stel demo’s op Incubate debuteerden, waren ze dit jaar terug: in de rol van curator van de avonden in de Stadskelder. Ze speelden een set duistere, lange songs met 80ies post-punk invloeden en veel swagger. Dat geluid is uitstekend gevangen in de Void Studio van Pieter ‘Pidah’ Kloos en nu (hieronder) te beluisteren op langspeler City Dwellers. Doen! En dan snel die jongens live gaan zien: vanavond presenteren ze de plaat in Extase en vanaf december gaan ze op de 7″ clubtour met NEED.

BREAKING LEVEES
Van Breaking Levees is ondanks shows op onder meer Le Mini Who? en Into The Great Wide Open niet zo gek veel bekend. Wel weten we dat de Amsterdamse jongens met lekkere sixties psychblues over de Popronde touren. De Popronde Leiden-show in Dranklokaal de WW was meer dan voldoende om ze voor deze rubriek te nomineren. Ze werken aan een debuut-EP met producers Henk Jonkers (o.a. Hallo Venray en zZz) en Jan Schenk (Claw Boys Claw, Blues Brother Castro e.a.) en voor nu moet je het met deze twee nummers doen:

THE LUMES
The Lumes komt uit dezelfde stal als Iguana Death Cult en ook uit Rotterdam, maar het trio zoekt het meer in duistere post-punk en noise en die was op de Popronde en helemaal recent in EKKO (waar ze voor Liturgy openden) zeer op smaak. Spannende sound en set. The Lumes bracht recent de Lust EP uit op Katzwijm Records. We zien songwriter/zanger/gitarist Maxime Prins, drummer Mitchell Quitz en bassist Lennard van der Voort na de Popronde en Le Mini Who? vast ook op ESNS16, Motel Mozaique, Valkhof Festival en Incubate terug.

LOOKAPONY
Over naar Eind- of eigenlijk Veldhoven. Lookapony verbaasde ons al eens op Popronde 2013 met een goede Britrock-set, maar is al even op de garagerock ’n roll-toer en dat gaat ze nog beter af. En zo spelen ze ditmaal nog meer op de Popronde. De Brabanders hebben een debuutalbum opgenomen met hulp van Raven Aartsen (Mozes and the Firstborn) en Roel Blommers (die ook o.a. traumahelikopter, Afterpartees en PAUW opnam) en de vraag is vooral wanneer dat uitkomt (of dat ze toch eerst een EP doen). Als dat maar op tijd is voor een Oosterpoort-spot!

KARAWANE
Terug naar Groningen voor Karawane, de formatie van Anne Caesar van Wieren (ex-LPG) met Ries Doms (The Kik) en Maaike van der Linde (Stargaze), die met dromerige indie, roots en ook Afrikaanse ritmes stoeit. Voor geen gat te vangen die Van Wieren. Maak kortom ruimte voor deze vreemde eend in de bijt.

KIN
Meer Groningen en meer Popronde? Jazeker en helemaal na die show in Willem Slok in Utrecht. KIN omschreven we eerder al als een van de softste en tegelijkertijd ook een van de spannendste bands uit de NMTH-selectie. KIN is Kim Foster uit Manchester met Groningse muzikanten van The Swains en Vox Von Braun. De band maakt heerlijk dromerige shoegaze post/dreampop, die op Slow.TV bijzonder goed op albumlengte gevangen is.

THIS LEO SUNRISE
Very deviant, slowcore en folk-noir is This Leo Sunrise, een band met leden van The Fire Harvest, maar stiekem is deze uiting van Jacco van Elst al langer bezig. En nog breekbaarder. Fraai gezongen door Van Elst, die met deze release op Tiny Room Records duister en onderhuids gaat. Slotsongs Perfect Sky en Half Light van deze EP zouden u en de boeker niet onberoerd mogen laten.

SANTA FÉ
Kappen nou met dat Groningen! Ja hallo, wij kunnen het ook niet helpen dat het daar zo broeit. Door NMTH regelmatig omschreven als sleazy psych-garagepop en rock, heeft Santa Fé ons met recente singles (Guilt en Oh My laten je niet zomaar los) en gigs gegrepen. Zo concludeerden we op Popronde Utrecht: ‘Santa Fé brengt geregeld fijne liedjes uit op de Purple Noise Record Club en kerft met die relaxede sound, slowgaze?, toch een eigen niche voor zich uit in Nederland.’ Wij denken dat ze een prachtplaat in zich hebben en dat ESNS16 precies op tijd komt.

Popronde, outsiders en John Coffey?!
Dan hadden we je nog een flink stel acts kunnen tippen, zeker uit onze Popronde-selectie, dus grasduin erop los. Plaatsen voor Monomyth, Black Bottle Riot, The Black Cult en The Afterveins zouden ook zeer terecht zijn, maar die stonden er in 2015 en 2014 nog en dat is waarschijnlijk te recent.

“En John Coffey dan?!”, horen we je brullen. Ja, die winnen natuurlijk de Popprijs. Uitgemaakte zaak. *Insert flauwe opmerking over bier vangen.

Maar welke acts moeten er volgens jou eigenlijk op Noorderslag staan? Laat het ons hieronder of op Facebook weten.


Programma Noorderslag tot nu toe:
Birth Of Joy, Causes, Douwe Bob, Fresku, Haevn, Indian Askin, Keljet, Klyne, Rondé, The Brahms, Charl Delemarre, Gerson Main, Lucas Hamming, Mandrake’s Monster, OIJ, Yakumo Orchestra, Zitakula en Kenny B.
Voor Eurosonic zijn ook al tal van goede Nederlandse bands als The Deaf, DeWolff, My Baby, PAUW en Kovacs vastgelegd.

De 30ste editie van Eurosonic Noorderslag vindt van 13 tot en met 16 januari 2016 plaats in Groningen. Noorderslag sluit af op zaterdag de 16e.Deel dit artikel