Sungrazer met midden Rutger Smeets. Foto: Jan Rijk

Sungrazer met midden Rutger Smeets. Foto: Jan Rijk

Er bereikt ons slecht nieuws uit Limburg: Rutger Smeets, oud-zanger/gitarist van Sungrazer, is overleden. Dat meldt The Obelisk. De stonerband bestond slechts van 2009 tot 2013, maar bereikte in die jaren een relatief groot publiek met twee platen en een split-album met het geestverwante The Machine. De band opende Pinkpop (als Nu Of Nooit-winnaar), maar veelzeggender waren optredens op, voor het stonergenre, toonaangevende festivals als Roadburn, Stoned From The Underground en Duna Jam. Sungrazer bracht hun albums uit op Elektrohasch Schallplatten, het Duitse label van Colour Haze-zanger Stefan Koglek.

Na de split-LP deed het trio in 2013 ook een Europese tour met The Machine. Maar in juni van datzelfde jaar stapte Smeets uit de band, verklarend dat hij er geen toekomst meer in zag. Zonder de frontman speelde Sungrazer nog eens op Dunajam, maar een maand later stopte de band ook.

Sinds enige tijd speelde Rutger Smeets weer als gitarist van de, iets folkier, band Cigale, waarin ook Sungrazer-drummer Hans Mulders onderdak vond. Na het verschijnen van het debuutalbum stond de band onder meer op Desertfest Berlijn.

Wij zullen ons Rutger Smeets altijd blijven herinneren als frontman van die heerlijk jammende stonerband op Roadburn 2011 en zeker vanwege de releases van Sungrazer. Hieronder de split met The Machine (2013) en daaronder tweede album Mirador uit 2011, materiaal dat in internationale stoner-kringen nog regelmatig wordt aangehaald. En terecht:Deel dit artikel