The Machine, vlnr: David Eering (gitaar/zang), Davy Boogaard (drums), Hans van Heemst (bas)

The Machine, vlnr: David Eering (gitaar/zang), Davy Boogaard (drums), Hans van Heemst (bas)

De Zuid-Hollandse stonerkrautband The Machine is terug met alweer het vijfde studio-album. Offblast! verschijnt later deze week op het Duitse Elektrohasch Records, het vinyl volgt in augustus en je luistert de hele plaat vandaag vast op Never Mind The Hype. De langspeler is minder jamgericht dan voorgangers Drie en Calmer Than You Are, vertelt frontman David Eering. Niet dat er geen kwartier lange, noisende gitaartracks meer op staan, maar de plaat bevat ook nummers van drie minuten. “Het is allemaal wat heavier en minimaler geworden.”

Door: Ingmar Griffioen

Exclusief: luister hieronder vast naar The Machine – Offblast!. Het album is al te bestellen via deze link.

Drie was volgens Eering een heel jamgerichte plaat van 80 minuten. Nieuweling Offblast! mag dan met een nummer van een kwartier openen en afsluiter Come To Light duurt ook 12 minuten, maar het album is met 50 minuten als geheel een stuk compacter. “We zijn steeds meer naar minimalere songstructuren gegaan. De eerste en laatste zijn toevallig weer wat langer, maar wat we de laatste tijd merken is dat het allemaal wat heavier wordt. En aan de andere kant is het ook wat melodieuzer geworden, met songs die wat meer hapklaar zijn dan jams. Als je kijkt naar wat we nu doen, denk ik dat we die kant nog wel wat gaan uitdiepen. We blijven wel wie we zijn, dat staat voorop, maar het is normaal dat je je als band ontwikkelt.”

Liefhebbers hoeven niet bang te zijn dat ze straks allemaal radiosingles voorgeschoteld krijgen. “We zullen live nog wel iets meer jammen dan op plaat. Vroeger hadden we een uur en speelden we drie nummers. Dat doen we niet meer, maar we zullen altijd nog wel een of twee lange nummers in de set stoppen en dat is ook leuk om te doen. Voor ons en voor het publiek is het ook beter om wat te variëren, denk ik. Uiteindelijk is het belangrijkste dat wij het zelf tof vinden, maar het is ook leuk als de bezoeker onze mening deelt”, grapt de Schiedammer.

Het plan is om Offblast! op zaterdag 22 augustus te presenteren in Elektra, Sliedrecht. “Dan moet het vinyl waarschijnlijk wel klaar zijn. Elektra is niet bijster groot, ik denk dat er zo’n 250 man in passen, maar het is wel ons thuishonk. We komen allemaal uit die regio, ik woon nu in Schiedam en onze bassist in Dordrecht, maar de drummer is er altijd blijven hangen. In Elektra kwamen we vaak om metalbands te checken. Het is altijd het alternatieve honk in de omgeving geweest en het is ook onze oefenruimte. Eind augustus wordt het seizoen weer geopend, dus het zou leuk zijn als we daar weer een feestje kunnen doen. Maar ik wil eerst zeker weten dat het vinyl er ook is. Door de grote opleving van en vraag naar vinyl is de levertijd ook enorm opgelopen.”

Het hele creatieve proces duurde sowieso wat langer. Eering: “Ik doe ook de productie, het mixen, masteren; de hele rambam. In mixfase waren er wat probleempjes. Daarnaast ben ik begin dit jaar vader geworden en onze drummer Davy Boogaard ook. Dus ik heb de boel een paar weken stilgelegd om even bij dochter en vriendin te zijn.” Op het podium moet The Machine ook even de voet van het pedaal halen. “Vanwege die kids gaan we dit jaar de plaat niet uitgebreid promoten. Het ideale scenario is een plaat altijd met een Europese tour te ondersteunen, dat hebben we bij de laatste release – de split met Sungrazer – ook gedaan.”

Toch wilde het trio niet wachten met de release. “We zijn nu nieuwe nummers aan het schrijven en als je dan nog eens driekwart jaar wacht, dan zijn het voor ons helemaal oude nummers. Het moet ook leuk blijven”, lacht Eering. “We kunnen dan niet uitgebreid touren met Offblast!, maar ik hoop in het najaar toch wat leuke festivals te doen.” De band doet het al jaren goed in Duitsland en gaat daar dit jaar ook weer een week spelen. “We hopen volgend jaar, als we de boel op orde hebben, weer een wat serieuzere Europese tournee te doen.”

Naast de live-reputatie (The Machine speelde veel in Duitsland en de rest van Europa en stond hier bijvoorbeeld al drie keer op Roadburn) helpt het ook dat de band met Sound of Liberation een internationaal boekingskantoor heeft. “Als we een grote Europese tour willen doen, dan kan Sound Of Liberation dat goed regelen. Zij krijgen altijd wel aanvragen voor ons binnen en sparen dat op ons verzoek een beetje op tot het uitkomt. De laatste keer hebben we Frankrijk, België, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland en Duitsland gedaan. We willen kijken of we volgend jaar naast Duitsland ook Engeland er weer bij kunnen pakken.”

Er liggen al een paar nummers en er gaat volgens Eering ‘sowieso een volgende plaat komen’. Gevraagd naar de ambitie van The Machine moet hij even nadenken. “We hebben niet echt een doel voor onszelf, het is niet dat we nog een keer in de Alpha op Lowlands willen staan. In eerste instantie wilden we gewoon muziek maken met drie maten en de grootste lol met de band hebben. De belangrijkste ambitie is eigenlijk dat dat gewaarborgd blijft. Daarnaast willen we veel platen maken en lekker veel blijven spelen. Maar dat heb je allemaal zelf in de hand”, weet Eering. “De illusie dat we ervan kunnen leven, hebben we toch niet.”Deel dit artikel