image-4264497Popronde Nederland en Never Mind The Hype gaan vol voor talentontwikkeling, vol voor Nederlandse bands en dus per direct vol voor samenwerking. NMTH, het nieuwe platform voor ‘Everything heavy, alternative & deviant’, adopteert 25 veelbelovende acts uit de 135 namen tellende Poprondeselectie, waarmee in alle 38 speelsteden NMTH-routes ontstaan. We kiezen voor een brede selectie, die gaat van hectische jazzy mathcore (Mary Fields) via garagepunker/songwriter Nisse Bodil tot de bluesy rock van Grote Prijs-finalist My Blue Van. Naast de routes staan de 25 artiesten vooraf, tijdens en na de Popronde in de schijnwerpers. Dat wordt nog een hele hete herfst.

Door Ingmar Griffioen

De Popronde is het grootste rondreizende muziekfestival van Nederland, een platform waar bands als De Staat, John Coffey, Kensington en Go Back To The Zoo al podiumervaring opdeden voor ze een groter publiek veroverden. De Popronde is dit jaar groter dan ooit met weer meer bands (135) en steden (38). Voor het eerst wordt er ook op zondag gespeeld. Het festival begint op 17 september in ‘thuisstad’ Nijmegen en sluit ruim drie maanden later (28-11) af in Amsterdam.

De Never Mind The Hype selectie vind je hieronder (alfabetisch gerangschikt), op www.popronde.nl kun je zien in welke steden ze spelen.

1. An Evening With Knives
Post-metal, sludge en doom uit Endje! An Evening With Knives heeft net een hele fijne zelfgetitelde EP uit, die is deels opgenomen in de PopEi studio en uitgebracht via Lighttown Fidelity.

2. Boner Petit
Veelbelovende Utrechtse band stoeit met garage, noise en dreampop en doet dat op speelse wijze. De voorletters van de vier leden vormen samen ABBA (illuminati, wtf) en je kunt ze kennen van Amber Arcades, Oh, Brave Wide Eyes, I Kissed Charles, Our Minor Fall en Only Seven Left. De debuut-EP primeurde bij Noisey en is tof!

3. Boogie Chillers
Soulvol garagetrio uit Groningen met Green Hornet-slagwerker Koos Borg, Hotdog T Jagersma op snaren en Miss Fiona Jane op zang en bas. Lekker rauw en up-tempo. Ze deden al het voorprogramma voor Gories en vinylplaat Down from the Tree is onderweg. Hier vast vijf voorproefjes:

4. Brahm
Jong Amsterdams trio, niet te verwarren met The…, dat een klein jaar terug al verdienstelijk debuteerde met de Relics EP. Het is ze menens: opener Here On Earth biedt meteen 8 minuten psychblues en van stonergrooves zijn ze ook niet vies, zo horen we in het vervolg van de EP:

5. Breaking Levees
Toffe Amsterdamse groep die al indruk maakte op Le Mini Who? en Into The Great Wide Open. Acidblues en sixties psychrock noemen ze het zelf en dat past zeker op catchy single Road Sign. Die is een jaar oud en we zijn net zo benieuwd als jij naar nieuw spul!

6. Counter Jib
Drie rockers uit Utrecht (inclusief songwriter Florian Wolff), die behoorlijk uit de kluiten gewassen, melodieuze rocksongs boetseren. Catchy as hell, dat is Counter Jib. Check debuutplaat Mirk & Marvel (2014):

7. Fake Billy & The False Prophets
Trashy rock ’n roll, vuige garage en swingende beat uit Tilburg. Het is nog niet helemaal duidelijk wie Billy en nep is? Maar dat jij straks hard gaat op de Rusty Trombone en die hele Chickboy plaat (hieronder), die profetie durven we wel aan.

8. General Midnight
U hoort QOTSA? Wij ook, maar dan uit Nijmegen en Amsterdam en wel zo lekker. Check zeker hun recente feelgood hit of the summer en toch ook absoluut die bij Suburban verschenen debuutplaat hieronder. Wij voorspellen vast dat Hang Around de voorbode is van meer lekkers.

9. Go Go Kill
Spannende, dwarse noiserock en meer, met een even boeiende liveshow: het Utrechtse Go Go Kill is niet de eerste band van de Herman Brood Academie die in de schijnwerpers stapt, maar wel een van de meest eigenzinnige. Voor die stoere debuut-EP sturen we je richting Spotify:

10. Iguana Death Cult
Hoppa: lekker weirde psychgarage en surf in de geest van de onvolprezen Thee Oh Sees. En dan met van die pakkende liedjes, die Ty Segall-achtige songsmederijkunsten verraden. Sterke Rotterdamse live-troef.

11. Kid Harlequin
Nog een Rotterdamse band en wel een die we al tijdens de Grote Prijs (tot aan de semifinale) zagen vlammen. En dat met industrial alternative rock. Plus een Schotsgerokte frontman, een boom van een bassist en de stoerste drumster en gitariste uit het deelnemersveld.

12. Kin
Bijzondere Gronings-Britse mix van post-rock en noisy triphop, broeierig en dromerig met soms een toefje wave. KIN leverde twee jaar terug al eens een fraaie EP af en het ijzer is nu heet met de nieuwe clip Passing Car (de single staat op de Pinguin Radio playlist) en Popronde-deelname.

13. Life’s Electric
Rock! Of eigenlijk: heerlijke post-grunge die de tijden van Soundgarden en Alice In Chains in herinnering roept, maar ook grotere Foo Fighters-trekjes heeft. De Rotterdams-Limburgse formatie heeft net een boeker gestrikt en kan elk moment een nieuwe clip presenteren. Tot dan is er nog deze EP van begin dit jaar:

14. Mary Fields
Utrechtse band die ons de laatste maanden al drie keer omver blies met hectische mathcore met jazzy injecties. Check ook het video-interview dat we met de baasjes deden op Buma Rocks. De ambitie: veel spelen, een scene opbouwen en podia afbreken. Dat gaat ze aardig lekker af: een impressie.

15. Meet The Storm
Rotterdamse hardcore punk: Meet The Storm indeed. Met talloze (inter)nationale tours en twee EP’s en een langspeler op punkrocklabel White Russian Records op zak, zetten wij onze bitcoins op een stel verwoestende Popronde-shows.

16. My Blue Van
Na een heel sterk Grote Prijs-concours stond My Blue Van met lege handen? Zeker niet, tot en met de finale werd veel indruk gemaakt met sterke shows, gevarieerde bluesy rocksongs en die stem van Bas Beenackers. Ook scoorden ze een deal bij Suburban Records en brachten daar de uitstekende plaat Hush uit. Must-hear-and-see!

17. Nisse Bodil
De nieuwe Elle Bandita? Beetje makkelijke vergelijking, maar de eveneens Rotterdamse Nisse Bodil heeft het allemaal: punky rock en post-grungy songs, de ballen, de uitstraling en de show (volgens Incendiary Mag). Nu nog wat meer songs op de band slingeren en net zo’n goede band formeren.

18. Rhinorino
Sexy stoner-rock ’n roll met invloeden van QOTSA en Eagles of Death Metal zeg je? Wij zijn in, zeggen we! Rhinorino is een tof powertrio uit Utrecht, dat onderstaande Sexy Things EP opnam met Robin ‘Robbin Banks’ van Saaze, waarna Pieter Kloos in The Void de mastering deed.

19. Santa Fé
Groningse Popronde-sensatie in de dop. Santa Fé maakt psychedelische garagepop met verslavende lijntjes en meer dan prettige backing vocals. Die Maneki Neko EP brachten ze in april uit op de Purple Noise Record Club, dat noordelijke underground bastion van de jongens van Yuko Yuko/The Homesick. Eind augustus ook te zien op Amsterdam Woods Festival.

20. Schizoid Lloyd
Een Haarlemse mengeling van prog, rock, avant-garde metal en psych? Jazeker, Schizoid Lloyd opereert experimenteel en op het randje. Muziek voor de hele familie zeggen ze zelf en met referenties als Zappa en Beefheart en titels als The Last Note in God’s Magnum Opus staan wij in ieder geval voor het podium. Niet voor niks geboekt van Metal Front Coevorden tot Progpower Europe!

21. Tales That Are Not Supposed To Be Heard By People
Tricky bandnaam, maar die blijft wel hangen en dat geldt zeker voor die recente EP (hieronder). Speed up & Rewind met die nineties rock en stoner-sound van Tales. Na een EP-releaseshow in Winston en een tourtje met Orange Maplewood moet dit najaar de Popronde voor de bijl. Moet kunnen.

22. The Breaks
Frisse Haagse band die een duidelijke voorliefde voor garagerock à la Ty Segall en Black Lips in hele fijne songs giet.  Die People Of The Sun single is goud hoor, daar klinkt de verpleurde surf van The Growlers en vooral het spelplezier ook in door. Voorschoten psychbeat met orgel!

23. The Dirty Denims
De meest bekende band uit de NMTH-selectie, want de dames en heren van The Dirty Denims hebben al aardig wat sporen op de podia en de radio verdiend. Ze waren 3FM Serious Talent, deden DWDD en speelden al op Lowlands, Zwarte Cross, Bospop en Rockin Park. Wat ze nog op de Popronde te zoeken hebben? Jou omverspelen met catchy, punky rock.

24. The Lumes
Spannende wavey noise uit Rotterdam. The Lumes is een relatief vers trio dat al door Subbacultcha! is opgepikt en net het Eendracht Festival in Rotown veroverde. Even die lekker loom opbouwende cassette luisteren en je weet genoeg.

25. Waiver
Death From Above 1979 alweer herboren? Zo dendert Waiver wel binnen ja. Maar het Amsterdamse trio heeft ook duistere, spacende krautrock, shoegaze en noise voor je in petto. Waiver gaat een hele berg Popronde-podia belonen met een Zombie Apocalypse en Natte Meisjes. Check Tape 1 vast:

Waar en wanneer de bands dit najaar spelen zie je op www.popronde.nl, de boekingen voor de 38 steden zijn nu in volle gang. Er zijn behalve deze 25 natuurlijk nog veel meer toffe acts te zien tijdens de Popronde! Het seizoen loopt van donderdag 17 september (start in Nijmegen) tot zaterdag 28 november (slotfeest in Amsterdam).

 Deel dit artikel