Een festival in een vallei in de Belgische Ardennen met een kerk- en bospodium, 21 bands en slechts een kleine duizend bezoekers? Dat klinkt bijna te paradijselijk toch? Bijna, want La Truite Magique flikte dat kunstje vorig jaar ook en de vallei en initiator Bob Muileboom huisvestten daarvoor al twee edities van Beaverfest. Dankzij Effenaar-programmeur Tom Ketelaar heeft La Truite een wat breder programma met ook folk en rootsy songwriters en een NMTH-waardig deel met bands als God Damn, PAUW, Afterpartees en zZz en de Belgische troeven Mon-O-Phone en Tubelight. “Zonder bands is het al leuk hier en het is La Truite Magique: alles kan!”

La Truite MagiqueLa Truite Magique (de magische forel) is vernoemd naar Muilebooms restaurant/herberg La Truite d’Argent (de zilveren forel, die Ardeense delicatesse) even buiten Houffalize. Die ligt op zo’n fraaie locatie dat de oud-bassist van Peter Pan Speedrock er vol overtuiging zijn Brabantse woning voor opgaf. “Het is eigenlijk meer een uit de hand gelopen party. Ik denk dat je na twee uur iedereen kent.”

Never Mind The Hype belt Muileboom om te horen hoe de speedrocker van weleer directeur is geworden van een festival op een droomlocatie middenin de bossen en op een paar steenworpen van de Luxemburgse grens. Muileboom kijkt vanaf het terras van de herberg op het festivalterrein uit (dat ligt er nu zo bij) en blikt terug: “We kwamen hier al jaren in de buurt en kochten een oud boerderijtje om op te knappen. Toen die net klaar was, kwam in 1998 La Truite d’Argent te koop. In 2001 ging de herberg open en sindsdien breiden we langzaam uit. Eerst kwam er een zaaltje bij voor live-concerten en nu zijn we weer met nieuwe kamers bezig. Je kunt hier slapen, eten, naar live-muziek kijken en eens per jaar naar La Truite Magique.”

Impressie 2014:

Dat zaaltje is voortgekomen uit jouw eigen muziekachtergrond?
“Wel vanuit mijn liefde voor muziek. Dat hoort bij mijn leven. Op een gegeven moment heb ik me op dit bedrijf gestort, maar wel met het idee: ‘hier moet een zaal bij komen en muziek gemaakt worden’. Dus ben ik al mijn vrienden en ander volk gaan uitnodigen. Het zaaltje is niet zo groot hoor. Soms hebben we een seated show en toen mijn oude maten van Peter Pan langskwamen toen stonden er 150 man, maar wel met één been buiten. Dat is echt het maximum.”

Dat groeide vanzelf uit tot een festival?
“Omdat wij die liveshows doen, krijgen we heel veel aangeboden. Op een gegeven moment was dat een Canadese band die net te groot was, dus die hebben we in Houffalize op het kerkplein neergezet. Paar bands ervoor en zo hadden we een klein festival. Een paar maanden later speelde Peter Pan hier en hadden we het erover, toen is eigenlijk het idee van een festival hier in de vallei geboren. Dat hebben we twee jaar met speedrockers gedaan als Beaverfest en dat was ook hartstikke gaaf. Maar vorig jaar gingen die mannen met de nieuwe plaat op tournee en hadden ze geen tijd voor de organisatie. Op dat moment belde Tom Ketelaar van de Effenaar, die ook bij Beaverfest was, om te zeggen dat hij hier ook wel een festival wilde doen. Zo zijn we met La Truite Magique begonnen.”

La Truite MagiqueOp dezelfde locatie?
“Ja. Eigenlijk past dit festival veel beter bij het totale concept van wat wij hier doen. De programmering is veel breder; we hebben nog steeds het heavy werk, maar we hebben een klein bospodium gemaakt waar singer-songwriters heel mooi tot hun recht komen. Zonder bands is het al leuk hier en het is La Truite Magique: alles kan! We mikken qua bands niet alleen op Nederland en ook qua publiek niet: op alles wat om ons heen woont, er komen Fransen, Luxemburgers, de Walen die hier wonen, Belgen, Nederlanders en een paar Duitsers.”

La Truite sluit goed aan bij de festivalbezoeker die niet per se een overdosis muziek, maar ook een beetje luxe en rust wil.
“Ja en het kleinschalige, dat vinden mensen gaaf he. Ik verwacht wel een duizend man, op de camping kunnen er maximaal zeshonderd. Dus het is eigenlijk meer een uit de hand gelopen party dan een festival. Ik denk dat je na twee uur iedereen op het terrein kent, dus dat is hartstikke leuk. En als je even geen zin hebt in muziek, dan loop je het bos in en kom je na een uur weer terug. Dat kan allemaal.”

De mainstage (Magical Stage) is in een grote tent en in het bos staat een podium midden tussen de bomen, dat ook overdekt is. Bij regen hoef je volgens Muileboom niet nat te worden, want ook alle catering is overdekt. Dat geldt ook voor het ontbijt (inbegrepen bij je campingticket), dat je via een houten bruggetje in een tent naast de camping vindt. 

La Truite Magique is een driedaags festival, dat vrijdag vanaf 17.00 uur rustig op gang komt met Tiny Legs Tim, zaterdag een volle dag kent en zondag wel weer voor 14.00 uur is afgelopen.

Zodat iedereen op tijd naar huis kan en maandag weer aan het werk?
“We draaien wel door met de catering tot in de namiddag en als het mooi weer is dan blijft iedereen hangen hier op het terrein. Even relaxed je tentje opruimen, nog een pintje pakken, dan de auto in en de volgende dag weer werken.”

La Truite MagiqueDan rijdt iedereen weg en dan zit Bob Muileboom daar nog steeds in de Ardennen?
“Ja, dan moet ik opruimen haha. Maar ik hoef dat niet alleen te doen hoor. We hebben zo’n zeventig vrijwilligers, locals en veel uit Vlaanderen en Nederland. Die draaien bardiensten, bouwen op en af. Dat is ook leuk hè: sommigen komen hier al een week van tevoren en blijven nog een week erna. Je zet je tentje in de vallei neer, lekker helpen en ’s avonds een barbecue-tje doen. Kost en inwoning is gratis, dus wat moet je nog meer?

En ik blijf hier in de Ardennen, want het bevalt me goed hier. Door al die dingen die we organiseren zitten we niet te vereenzamen hier. Er komen enorm veel leuke mensen langs, ook om kamers te huren. Het leeft wel, het is een beetje een rock ’n roll-community aan het worden. Dus ik zit hier niet ‘in the middle of nowhere’ in mijn eentje een beetje te niksen en bevers te tellen. Daarnaast blijven we ook stadsmensen, dus we gaan vaak naar Eindhoven als daar iets te doen is. Doordeweeks zijn we lekker vrij. Dus we hebben ‘the best of both worlds’; de stad en de vrijheid, de natuur.”

Volgens Muileboom zijn er nog minder dan vijftig combitickets voor festival en camping (die je alleen in de voorverkoop kunt kopen) over. Losse tickets zijn er nog wel genoeg.

Tijd voor een paar muzikale tips van de directeur:

– God Damn, steenhard drum-gitaarduo uit ‘The Black Country’, de Engelse mijnstreek, dat op Eurosonic een vernietigende indruk achterliet.

– zZz, nog een duo, de Amsterdamse sleaze-kraut-veteranen die elk festival in de fik zetten. “Ik vind ze helemaal gaaf, lekker met z’n tweeën, een orgeltje erbij en die laatste plaat is ook goed. Daar kijk ik naar uit.”

– Champs: “We hebben ook dingen die gewoon mooi zijn, zoals Champs, die de zaterdag openen. Een band van Isle of Wight, een beetje Everly Brothers in het modern. Dat vind ik heel mooi.”

En een paar tips van NMTH:

– Mon-O-Phone, donker indiepop-duo uit het Belgische Zonhoven.
Luister album Escapism (2014):

– Tubelight, Belgische psychedelische rockers die dit jaar met het fijne debuutalbum Heliosphere kwamen en ook Eindhoven Psych Lab omverspeelden.

– PAUW, in de huidige psychedelische revival-golf, steekt een Nederlandse band er met kop en schouders bovenuit. De Overijsselse heeft zich helemaal scheel gespeeld en na die geweldige debuut-EP moet je ook de nieuwe single Visions checken.Deel dit artikel