Those Foreign KidsYes! Weer een clip van Those Foreign Kids en meteen de tweede voorbode van de langgesmachte tweede langspeler van de Haarlems-Amsterdamse shoegazenoisers. Oh, Nothing komt 5 februari uit op Geertruida en wordt weer een tamelijk furieuze affaire. Niettemin nog een stuk vriendelijker dan toen zanger-gitarist Marijn Westerlaken en drummer-zanger Teun Heijmans nog maar net samen op het podium stonden. ‘Catchy noisepop’ noemde Vera het onlangs zelfs. We zijn benieuwd en aangezien de jongens zaterdag een van de vele gasten zijn op de toffe L.A.N. party in OT301 pakt NMTH de telefoon. “Het is niet dat we meer mainstream willen, maar we hebben naast die Fuck You mentaliteit ook een subtielere kant ontdekt.”

Those Foreign Kids leverde in 2013 het genadeloze album Zero Gravity Somersaulting Craze af. Twee jaar eerder presenteerden ze zich al met de cassette-EP REKKORDINGS, waarna ze in 2012 de Popronde en Le Guess Who? deden. De naam werd verder gevestigd met een berg clubshows, Europese tours en twee gigs op Incubate, waar ze dit jaar indruk maakten in Extase.

Westerlaken en Heijmans zullen onderhand moe worden van de vergelijkingen, maar ze maken het er zelf naar. Op de debuut-EP openen ze met A Place to Bury Horses om even later Pulled Apart By Strangers in te zetten en op het vorige album stond de track Sonic Youth Hostel. Nu is er de single Jil Sander Makes Your Pussy Wet, een ‘subtiele’ verwijzing naar ‘Jil Sander Makes Your Eyes Black’ van het geweldige Amsterdamse duo The Moi Non Plus. Jil Sander is naar eigen zeggen geen invloed, maar vorige single Ryan Gos is naar verluidt wel degelijk een ode aan de Canadese ‘ultieme bad-ass hottie with a body’ Ryan Gosling.

Pedalen verkopen voor A Place To Bury Strangers
A Place To Bury Strangers is een logischer referentie. Ze speelden al eens met de US shoegaze noisers in Vera, maar tot een gezamenlijke tour is het nog niet gekomen. “Bij APTBS aanhaken zou echt heel vet zijn”, bekent Westerlaken. “Ik ken ze ook wel. Ik heb een gitaarwinkel en verkoop ook allemaal pedalen. Oliver Ackermann van APTBS heeft zijn eigen pedalenbedrijf Death By Audio en zijn pedalen verkoop ik ook in mijn winkel. Dus de connectie is er al en ze waren ook enthousiast toen ze in Vera kwamen kijken. Maar er zijn wel honderden bands die met ze op tour willen. Met zo’n band Europa rondtouren en misschien nog daarbuiten is een droom voor ons.”

Those Foreign KidsTerug naar het begin van Those Foreign Kids: Marijn Westerlaken en Teun Heijmans leren elkaar kennen in Brabant. “We zijn in hetzelfde dorp opgegroeid: Rosmalen. Rond ons zestiende zaten we in hetzelfde voetbalteam en zijn we twee keer samen naar Lowlands geweest. Toen dachten we: ‘Laten we ook een band beginnen’. We konden helemaal niks, dus dat ging op de punk manier: allemaal een instrument kiezen en beginnen. Na drie bandjes die allemaal superkut waren, hielden we deze over. Op een gegeven moment stopte de drummer, dus ging Teun van bas naar drums. Langzaam vonden we onze muziek.”

Van fuck you naar volwassenwording?
Speelden ze op Popronde 2012 nog compromisloos EKKO in Utrecht leeg, op Incubate en de nieuwe plaat gaat het er al wat melodieuzer aan toe. Shoegaze noise verpakt in echte, soms pakkende songs, zoals het Groningse WOLVON ook zo goed kan. Met opruiende schreeuwzang, maar tegenwoordig vaak ook echt zangwerk. “Ik denk dat we 3 jaar geleden wel iets meer een Fuck You mentaliteit hadden”, blikt Westerlaken terug naar die EKKO-show. “Een houding van: ‘Als jullie het niet tof vinden, dan rot je maar op en dan gaan we het ook heel extreem proberen te maken’.”

Naar precieze redenen blijft het gissen, maar het klinkt verdacht veel als het normale volwassingwordingsproces van een band. “Het is zeker niet zo dat we meer mainstream willen worden en dus afgestapt zijn van gemene noise, maar wel dat we ook een subtielere kant hebben. Wij vinden het zelf soms best wel poppy. Ik denk dat die ontwikkeling ook te danken is aan de verbreding van onze muzieksmaak en misschien zijn we ook wel betere muzikanten geworden. Muzikanten die nadenken over hoe een nummer moet gaan, in plaats van op instinct alles achter elkaar doorknallen. Die energie en onbevangenheid had ook wel iets. Ik denk dat we die nog steeds hebben, maar nu iets meer aandacht voor de details.”

Boekers vinden boeker
Je kunt Marijn en Teun ook kennen als promotors en boekers van shows voor respectievelijk Geertruida/Alles Los en Black Rice Booking. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen voor de band. “Dat we ook op een andere manier in de muziekindustrie zitten, is ook weleens lastig. We hebben heel lang ook de shows moeten regelen, maar je kan niet jezelf als prioriteit boeken. Dat voelt oneerlijk en verkeerd tegenover de andere bands van je roster. Imiddels hebben we een boeker gevonden en voor de rest valt het goed te combineren. Het is wel tof dat je op plekken speelt, waar je de mensen weer tegenkomt die je alleen via de mail kent.”

Those Foreign Kids op Incubate 2015

Those Foreign Kids op Incubate 2015

Het is niet zo dat Those Foreign Kids automatisch de releases op Geertruida kan uitbrengen, want Westerlaken runt het Haarlemse label met twee collega’s. “Als zij het niet tof zouden vinden, dan zouden we het zeker niet uitbrengen. Gelukkig zijn zij er ook heel enthousiast over. We willen in het buitenland op een gegeven moment wel een ander label vinden, misschien in Amerika of Canada. We hebben al een keer op een compilatietape van Fleeting Youth Records (US) gestaan. Zeker hebben we internationale ambities en dat moet ook, omdat dit best wel een niche is.”

Hoe zit het met de releaseshow in februari in OT301?
“We hopen op een volle bak. Bij de vorige releaseshow in DOKA hadden we 150 tot 200 man, dat zou in de OT ook wel prima zijn. Maar we moeten nog wel even flink promo doen.” Labelmaatjes Iguana Death Cult uit Rotterdam komen ook spelen en de avond wordt ‘een beetje een Geertruida ding’. Ook komt er nog een derde band bij. “Verder zijn we bezig met een tour in Frankrijk, Spanje en Zwitserland in maart en april en kijken we naar showcasefestivals als The Great Escape. De kans dat we officieel op het programma komen is misschien niet heel groot, maar dan doen we er wel wat gigs omheen. We hopen met deze plaat in de zomer ook een paar toffe festivals te kunnen doen. En we zijn bijzonder blij dat we in de schuur op Grasnapolsky staan.”

LIVE:
Dec 11, 2015 – Little Devil, Tilburg
Dec 12, 2015 – L.A.N. party at OT301 (presented by Subbacultcha!)
Feb 3, 2016 – Release show at OT301 (more info soon!)
Feb 6, 2016 – Grasnapolsky

Sampler met L.A.N. bands op de Luisterpaal:Deel dit artikel