Into The GraveReken er maar op dat de Gemeente Leeuwarden in het tweede weekend van augustus een medewerker klaar heeft zitten om de nodige klaagmails in behandeling te nemen. Of misschien valt het mee, want voor menig bewoner van de oude binnenstad komt na vier edities van het metalfestival Into The Grave de overload aan grunts, riffs en dubbele pedalen toch niet meer als een verrassing, mag je hopen. Het Oldehoofsterkerkhof dient allang niet meer als kerkhof, maar metalliefhebbers vinden de locatie – en de links die gemaakt kunnen worden naar het metalgenre – maar wat prachtig. Het festival heeft voor het eerste lustrum een killer line-up samengesteld. Voor de tweede maal wordt de avond voorafgaand aan het metalgeweld de rockliefhebber bediend met stevige gitaarpartijen in de vorm van festivalzusje CityRock.

Door Marije Heida

Into The Grave is binnen vijf jaar uitgegroeid tot één van de leukste metalfeesten van Nederland. Ten eerste is de locatie op zijn minst bijzonder te noemen. Tot 1833 diende het terrein als begraafplaats, maar sinds jaar en dag kent de inwoner van Leeuwarden het als het verzamelpunt voor menig festival of andere festiviteiten. Het kerkhof is inmiddels met zorg uitgegraven en omgetoverd tot parkeergarage. Het podium wordt recht onder de scheve Oldehove (de 40 meter hoge, onafgebouwde kerktoren) geplaatst waardoor het plaatje compleet is. Verder heeft initiatiefnemer Paul van Berlo altijd ingezet op een rechttoe rechtaan beleid. De metalliefhebber komt ten eerste voor de muziek, vervolgens is bier een belangrijk ingrediënt voor de algehele gemoedstoestand en met organisch, dynamisch en veganistisch voedsel hoef je in deze setting niet aan te komen. Kortom: harde metal, bier en vette patatten zijn de stevige basis van het festival. Een ander aspect van het succes van Into The Grave is het feit dat alles draait op enthousiaste vrijwilligers die vaak al veel affiniteit hebben met het metalgenre.

Onder het mom van ‘de boel staat er nu toch’ is in 2014 CityRock in het leven geroepen. Vorig jaar trok de avond, die werd afgesloten door Within Temptation, al ruim 3500 mensen. Dit jaar zal ongetwijfeld nog wat hoger worden ingezet met een line-up die menig rockliefhebber kan bekoren – en die misschien wel een aantal guilty pleasures bevat voor de metalheads die op vrijdag al aanwezig zijn. Het vrouwelijk schoon is meer dan vertegenwoordigd door de symfonische rockdames van Stream of Passion en headliner Epica. Peter Pan Speedrock is kind aan huis in Leeuwarden, dus ook deze gelegenheid laten ze niet aan zich voorbij gaan. Naast het betere ram- en stampwerk van de Eindhovenaren zullen het Ierse The Answer en het Zweedse Kamchatka de line-up compleet maken.

Sabaton op het Zweedse Rockoff Festival

Sabaton op het Zweedse Rockoff Festival

Het serieuze metalwerk zal op zaterdag losbarsten, waarbij het opvalt dat alleen de festivalopener Cornered uit Nederland – sterker nog: uit Leeuwarden – komt. Eigenlijk heeft Into The Grave vanaf de eerste editie hoog ingezet qua headliners en worden bands van over de hele wereld naar Leeuwarden gehaald. Afgelopen jaren lokte de organisatie onder andere Bolt Thrower, Paradise Lost en Megadeth richting de Friese hoofdstad. Dit jaar mag je bijna spreken van vier headliners, te beginnen met de twee Amerikaanse deathmetal-iconen Obituary en Cannibal Corpse. Met het (zonder de gebroeders Cavalera) herenigde Braziliaanse Sepultura op de lijst trekt het festival eveneens een flinke schare (trashmetal-) liefhebbers het plein op. De klapper van de avond moet uit de versterkers van het Zweedse powermetal-gezelschap Sabaton getoverd worden. Naast deze zwaargewichten wordt de dag ingevuld met Finse folkmetal van Ensiferum, freaky, theatrale metal van het Zweedse Avatar, degelijke hardrock van Audrey Horne uit Noorwegen en deathcore/metalcore van de Franse vrienden van Betraying The Martyrs.

Mocht je zin hebben in een weekend rock en/of metal in Friesland dan koop je voor slechts €15,- een kaartje per evenement of voor €25,- een combikaart. Kijk voor meer informatie over de bands, vervoer per metalbus, goede hotelaanbiedingen en andere zaken op www.intothegrave.nl en www.cityrockleeuwarden.nlDeel dit artikel