Als we naar buiten kijken zien we lekker weer en vooral: het vooruitzicht op een rap naderende, verse Lowlands-aflevering! Een editie die (waarschijnlijk) voor het eerst in tien jaar niet uitverkoopt, die met Tame Impala/Pond, DMA’s en Courtney Barnett een fijn Australisch tintje heeft, die qua psychedelica sowieso goed scoort (met ook PAUW, Jacco Gardner, WAND) en die een goede portie gitaren in huis heeft. De zondag is wat dat laatste betreft het dikst bezet, maar de eerste dagen valt er ook genoeg te genieten en zijn we absoluut in de Charlie te vinden.

Hoog tijd voor een NMTH-route:

Door Ingmar Griffioen

VRIJDAG
Curtis Harding, 12.30 Charlie
Goed begin van de dag met de jeugdige soulman die klinkt als een doorwrongen veteraan. Curtis Harding was in een niet eens zo grijs verleden achtergrondzanger voor Cee-Lo Green en OutKast, maar trad vorig jaar nadrukkelijk op de voorgrond met een album vol ‘pure Soul Power’ met instant classics als Keep On Shining, Next Time en Heaven’s On the Other Side. En dan speelt de Amerikaan bovendien nog nummers van garagesoulband Night Sun, waarin hij met Cole Alexander (Black Lips) acteert.

Imelda May, 15:20 India
The queen of rockabilly? Nu vooruit de hedendaagse dan, want zo lang is de Ierse nog niet bezig, maar zo goed wel. Zo ook weer op haar jongste (vierde) album Tribal. Belangrijker: de stijlvolle 40-jarige Imelda Mary Clabby is van de watervlugge, messcherpe rockabilly en bluesy rock ’n roll en heeft een uitstekende band bij zich. Denk: contrabas + vetkuif + lakschoenen + het betere rock ’n roll-danswerk in de India.

Slaves, 16:20 Charlie
Yesss, die band tipten we dus niet voor niks hè. ‘Slaves is het meest opruiende dat je op Lowlands gaat zien’, kopten we en we geloven daar heilig in. Ja, ook ondanks de aanwezigheid van Enter Shikari. Het rauwe Britse duo Laurie Vincent en Isaac Holman komt in beproefde bezetting (gitaar-drums) binnen als een mix van Sleaford Mods, The Streets en de vroeg-bluesy Black Keys. Die gastjes nemen geen gijzelaars en dat zou ook verdraaid lastig zijn in die kolkende Charlie.

Fuzz, 18:10 Charlie
Wat zijn de beste garageplaten van de laatste twee jaar? Die van Meatbodies en Ty Segall (Manipulator), zeggen wij. Laten Segall en Meatbodies main man Chad Ubovich nu samen met ene Charlie Moothart (gitarist van Ty) een zeer fuzzy garageproject hebben… Fuzz! Mijn god, wat was dat debuut in 2013 tof zeg. De tweede plaat is onderweg, de eerste twee tracks zijn veelbelovend en als je destijds ook die show in Bitterzoet miste, dan ben je net zo hongerig als wij.

Limp Bizkit, 18:15 Alpha
Nu-metal? Kan dat nog anno 2015? Jawel hoor, en zeker met draaitafelaar én testosteronbommetje Fredje Durst als frontman. Helaas geen Dj Lethal meer, maar verder is de in 2009 heropgerichte groep ‘still going strong’. In oktober komen ze zelfs met het zevende album, prikkelend Stampede of the Disco Elephants getiteld. Uiteindelijk draait het toch uit op een mix van gierende gitaren en wat ‘jump jump’ en ‘feest-der-herkenning-momenten’. Perfect voor een festival dus. We zagen vorig jaar nog hoe hard Pinkpop ging op Break Stuff, dus dat gaat zeker werken in de Alpha.

All Time Low, 19:00 Heineken
Dear All Time Low, count us in. Zeven uur in de nieuwe pilstent zijn we present om die Baltimore poppunkers te checken. Zach Merrick, Alex Gaskarth, Rian Dawson en Jack Barakat weten al sinds 2003 die gitaarlijntjes en zangkoortjes net zo mooi samen te smelten als de meisjes dat in bosjes voor hen doen.

DMA’s, 20:00 Charlie
Een band die met een zekere Oasis-swagger op het podium staat, is altijd +3. En dan heeft frontman Tommy O’Dell ook nog zo’n Stone Roses-petje op z’n kop en Ian Brownesque lijzige vocalen. Ja, die gasten kennen hun nineties UK geschiedenis wel. Kan ze niks schelen al die vergelijkingen her en der, DMA’s komt gewoon uit Sydney, Australia. En die debuut-EP mag dan net zo Britpop zijn als je Blur-collectie, er zit ook een verslavende dosis psych en garage in en probeer ‘m maar eens af te zetten. Goud hoor.

Bad Breeding, 22:15 Charlie
Eindigen met een knal, zo zien wij de ideale festivaldag wel voor ons. Dan moeten we met Bad Breeding aardig geramd zitten. De 4-koppige punkgroep uit Stevenage, UK is grofweg te typeren als Bad Brains meets Pissed Jeans, oftewel als de explosieve hardcorepunk-pioniers als hun noisy hedendaagse volgers uit Pennsylvania. Tel daar een inktzwart, gedesillusioneerd Brits geluid bij op, pijnlijk harde teksten en hardcore en een enorme ‘fuck you-attitude’ en je weet dat het goed komt. Vorig jaar legden ze Eurosonic en London Calling al over de knie, nu is Lowlands aan de beurt. Burn This Flag!


ZATERDAG
Jacco Gardner, 13:00 Heineken
Openen met Nederlands psychtrots Jacco Gardner? Wel zo relaxed ja. De Noord-Hollander heeft bovendien twee uitstekende psych-barok-pop platen gemaakt. Die tweede met behulp van Frank van de Amerikaanse band Maston, die hij kent van het gezamenlijke Trouble In Mind label en tours. Ook Ben Rider (The Silhouettes) en drummer Nick Niggebrugge (Eerie Wanda) zijn nieuw en die band is live echt heel goed geworden, net als tweede plaat Hypnophobia trouwens.

While She Sleeps, 14:10 Charlie
Bam! Meteen wakker met die metalcore en daar beukt iemand meteen je eerste biertje uit je hand. While She Sleeps uit Sheffield is waarschijnlijk de hardste band, die je deze Lowlands voor de kiezen krijgt. Het vijftal pakte in 2012 de ‘Best British Newcomer’ award van Kerrang en groeide door met supports voor Cancer Bats, Asking Alexandria en Bullet For My Valentine. Denk kiezelharde metalcore à la plaatsgenoten Bring Me The Horizon, met ook post-hardcore en melodic elementen.

FFS (Franz Ferdinand & Sparks), 15.55 Alpha
Neem de springerige indierock van het Schotse Franz Ferdinand en de Amerikaanse (70ies) glamrock van Sparks en je hebt FFS. En ook: opzwepende arty rock in nummers als Johnny Delusional en stuwende synthpop als Police Encounters. Geinige teksten ook, het debuutalbum en de hele samenwerking is zeker meer dan de som der delen.

Mini Mansions, 16:05 Charlie
Toch wat te arty en massaal met FFS in de Alpha? De redding is nabij en wel in de Charlie! Mini Mansions is de band van Queens of the Stone Age-bassist Michael Shuman, die hier zang, drums en/of gitaar doet. Met The Great Pretenders maakten ze dit jaar een uitsekende tweede plaat, met medewerking van Alex Turner (Arctic Monkeys) en Brian Wilson en vol dwarse psychedelische pop.

The Bohicas, 17:10 India
Nog te soft? Dan snel naar de India benen! Daar staan namelijk The Bohicas en die hebben zich vorig jaar wel bewezen op onder meer Metropolis, London Calling en Down The Rabbit Hole. En met die debuut-EP vol gejaagde rock ’n roll. Laten die Londense jongens nu net weer een heel geslaagde eerste plaat in de koker hebben. The Making Of komt de vrijdag voor de Lowlands-show uit en singles als Swarm bewijzen dat je heel wat mag verwachten.

HO99O9, 17:30 X-Ray
Ok, HO99O9 (spreek uit: Horror) komt dus uit New Jersey en maakt horrorpunkrap. Dat leest misschien een beetje verschrikkelijk, maar is best wel intens. Soort van Bad Brains meets Death Grips, maar dan anders. Kenners van het Groningse Dope D.O.D. krijgen al een idee, maar mogen daar nog een paar tandjes bij denken. Eaddy en theOGM gaan er nog net wat harder en zieker op, trashen het podium en hebben dan ook nog wat politiek incorrecte boodschappen bij zich over Prisoners of War, Fuck the police, drugs en necrofilie. Tamelijk uniek dus. Check die Horros of 1999 EP:

Barns Courtney, 18:05 Charlie
Is dat toeval?! Als laatste bevestigd voor het festival is Barns Courtney, een ‘door Britse blues en americana geïnspireerde singer-songwriter uit Ipswich’. Iemand die volgens de organisatie Carl Barat, Brendan Benson en Ed Sheeran tot zijn fans mag rekenen, maar waar helemaal niets over te vinden is? Of is het toch een surprise-act van Courtney Barnett?

Courtney Barnett, 21:00 India
Over naar zijn bijna naamgenoot uit Australië dan maar. Het lijdt opvallend weinig twijfel dat Courtney Barnett een van de platen van het jaar heeft gemaakt. De dwarse grungy rockplaat Sometimes I Sit and Think, And Sometimes I Just Sit werd voorafgegaan door de ene na de andere rake single. Pedestrian At Best is de meeslepende fuzzy uitschieter, terwijl Depreston haar zwarte humor blootlegt: “You said we should look out further, I guess it wouldn’t hurt us, now we don’t have to be around all these coffeeshops, now we got that percolator, never made a latte greater, I am saving 23 dollars a week.” <3

Nothing But Thieves, 21:50 Charlie
Ook pas net bevestigd is deze Engelse alternatieve rockband. Na Pinguin Radio heeft ook 3FM ze ontdekt, dus die Britten moeten in een redelijk gespreid bedje landen hier. Terecht hoor, want ook al moet het debuutalbum nog uitkomen (16-10), die eerste tracks verraden een voorliefde voor Muse, Jeff Buckley, Led Zeppelin en grootse rock. Single Itch is exemplarisch voor het vernuft. Onder meer Melkweg, London Calling Outdoor en Paaspop moesten er al aan geloven.


ZONDAG

Ehm ja, dat wordt dus kiezen want je kunt maar twee van de drie volgende toffe Nederlandse bands zien… Lastig!

PAUW, 13:00 X-Ray
Hopla, hoog tijd om die 10-jarige golfplaten tent weer eens te enteren. Die X-Ray die ons hoogtepunten als Suuns, John Coffey en talloze elektronische toppers, zweefmomenten en zweterige nachten bracht. De beste Nederlandse psychedelische rockact is het nog jonge PAUW, een inmiddels zeer gesmeerde driekopigge formatie uit Twente. Wedden dat jij binnen een song snapt, waarom ze de sensatie van de vorige Popronde en dit festivalseizoen waren.

My Baby, 13:05 Lima
Deze band liet het ons direct zien op Werfpop: om 14.00 uur speelden broer en zus Van Dijck met leadgitarist Daniel de Vries ons omver. Kwestie van rauwe bluesrock met geweldige frontvrouw. Met Shamanaid leverden ze begin 2015 het tweede sterke album af. My Baby gaat dit jaar voor het NL festivalrecord en is stiekem over de grens al groot aan het worden.

Afterpartees, 13:30 India
Afterpartees heeft de grenzen van Limburg allang opgerekt en is snel uitgegroeid tot het leukste party-orkest van Nederland. Dat is allemaal leuk en aardig, maar de band is dus wel heel wat meer dan een uitbundige show met bijdehande grollen van Tilbo Niek Nellen. Als debuutplaat Glitter Lizard (op Excelsior) je één ding laat horen, dan is het wel dat de Horster formatie hele goede garagepop- en -rocksongs schrijft. En ja; dat vinden Girls like you echt wel leuk.

The Districts, 14:10 Charlie
Deze rockband deed begin dit jaar zo’n beetje alle Nederlandse festivals die ertoe doen. Heel slim, want nu staan de vier jongens uit Pennsylvania ook op Lowlands. Het recept is catchy indierock, zoals je kunt horen op debuutalbum A Flourish and A Spoil:

Allah-Las, 15:00 India
Ha daar zijn de surf- en psychbeat-koningen uit Calfornië weer! Meer laidback dan Allah-Las wordt het vandaag niet mensen (en dat terwijl er toch wat psychedelica-blikken worden opengetrokken). Lekker stoned (samen-)gezongen en tegelijkertijd zo meeslepend en opwindend. De Charlie mag dan tegenwoordig overdekt zijn, het motto vandaag luidt: ‘Worship The Sun’.

Pond, 16:00 Charlie
Pond is wellicht wat minder laidback, maar nog een stuk zweveriger dan die Cali ‘stoners’. Vloeistof-dia’s, Hawaii-blouses, wijde pijpen, shrooms en grote Afro’s; dit is de betere psychedelica. Pond geldt als zijproject van Tame Impala, waarmee ze drie (ex-)leden delen, hoewel je het ook andersom kan zien. Pond is volgens gitarist Joseph Ryan wat losser dan Tame Impala, het verschil kun je vier uur later zelf horen, als de collega’s uit Perth in de Heineken worden verwacht. Oh en luister zeker Man it Feels Like Space Again even, outer orbit stuff indeed.

Enter Shikari, 16:50 Heineken
Hartstikke leuk al dat psychen en spacen, maar soms moet de zweep weer even over die ingedutte bende. Laat dat maar aan Enter Shikari over. De Engelse post-hardcore bazen hebben net een hele toffe, geanimeerde clip uit: There’s A Price On Your Head (tip hier!) is de derde single van vierde album The Mindsweep. Vandaag denderen ze door de biertent met maniakale post-hardcore plus elementen van metal en elektronica. M-O-S-H-P-I-T!

WAND, 17:50 Charlie
Psychrock met fuzzy garage van WAND uit L.A. en zeker een extra tip waardig. Frontman Cory Thomas Hanson speelde met lokale geestverwanten als together PANGEA, Meatbodies en Mikal Cronin en zijn eigen formatie mag er ook zijn. WAND is net opgepikt door Drag City (waar o.a. Ty Segall zit) en de bijzonder gruizige EP Machine Man en single Stolen Footsteps zijn goede voorbodes van derde album 1000 Days dat in september volgt. Maar eerst een verslavende shoegaze psychtrip in de Charlie!

Interpol, 18:45 Heineken
Heeft Interpol het nog? Dat vroegen we ons af na een niet al te beste show op Lowlands 2011, toen bassist Carlos Denger net afgehaakt was. Vorig jaar kwam de band na een bijna driejarig sabbatical echter sterk terug met vijfde album El Pintor en een goede show op Best Kept Secret. Paul Banks en co waren weer op krachten en dan heb je met dat repertoire aardig wat in handen.

Ought, 19:00 X-Ray
Interpol te belegen, te soft voor je? Dan direct door naar de X-Ray, waar Ought een van de meest dwarse sets van het weekend komt spelen. De Canadese post-punkers brachten een EP en een album bij kwaliteitslabel Constellation uit en 18 september volgt een nieuwe langspeler Hoekige, donkere post-punk, die lekker rommelt en toch plakt. Luister maar naar nieuwe single Men For Miles.

Dolomite Minor, 19:50 Charlie
Ah die jonge sleazerockers, die Eurosonic en Down The Rabbit Hole al platspeelden. Dolomite Minor (uitgebreidere tip hier) bestaat uit Joe Grimshaw (zang-gitaar) en drummer Max Palmier, twee jongens uit Southampton die voor hun leeftijd een verdacht volwassen sleazy bluesrock-geluid te pakken hebben. Hoor hoe Royal Blood, de vroege Black Keys, Wolfmother en Queens Of The Stone Age in duel gaan op die Girl Of Gold EP. Lekkere nonchalante, no-nonsense zang en show ook en dat allemaal zonder langspeler uit. Wow.

Tame Impala, 20:40 Heineken
Toetsenist Jay Watson zat net nog bij Pond achter de drumkit, maar dit is een grotere klus. Tame Impala is behoorlijk doorgebroken met de nieuwe plaat Currents. Daarop is het geluid een stuk meer uitgekristalliseerd en… concreet dan bij de zusterband uit Perth. Toegankelijker en pakkender ook en vandaar dat Tame Impala met verleidelijke nummers als Cause I’m A Man en Let It Happen de veel grotere Heineken mag afsluiten. Benieuwd hoe dat uitpakt.

Alestorm, 21:00 India
Schotse en scheve piratenmetal met een rare folky en proggy inslag van Alestorm. Je moet ervan houden, maar als de mannen Walk The Plank brullen, doelen ze vast niet op surfen…en zijn we blij dat we als landrotten in de India staan. Heavy powermetal met steevast piraterij als thema, dat moet in ieder geval een unicum zijn op Lowlands. Whiskey ahoy!

Viet Cong, 22:00 Charlie
Ook de laatste band in de Charlie tijdens deze Lowlands is pittige en verplichte kost. Canadese post-punk voortgekomen uit de as van Women en al snel opgepikt door Jagjaguwar; Viet Cong bracht daar dit jaar het eerste studio-album uit. Het geluid is nogal vervreemdend, ontoegankelijk soms, doordat het viertal die post-punk kruidt met dissonante gitaarlijnen, psychedelica en noisepunk. Nog even die catharsis meepakken, voor we afdansen en -pilsen bij Best of Lowlands of Boys Noize met Baauer.

Toch nog wat keuzestress op die zondag! Eén voordeel; met minder bezoekers kun je een stuk sneller van de ene naar de andere tent hollen. Veel plezier in Biddinghuizen!Deel dit artikel