Heavy heavier heaviest! Op 5 juni is Doornroosje voor het derde jaar het walhalla voor rock minded en metal minnende bands, fans en industrie, zowel nationaal als internationaal. Want dan is het weer tijd voor Buma ROCKS!

Een hele dag de meest nuttige informatie en de hardste gitaren om je oren, gelardeerd met mooie verhalen van vooraanstaande sprekers uit de bizz. Dit “international conference en showcase festival” voor harde muziek is voor iedereen toegankelijk. Juist ja, je hoeft dus geen hoge pief in de muziekindustrie te zijn om een kaartje te bemachtigen. Rocken zal je in het nieuwe Doornroosje in Nijmegen!

Conference
Het programma is gevuld met interessante onderwerpen. Zo luister je bijvoorbeeld naar de spraakwaterval van één de meest toonaangevende mensen uit de muziekindustrie: oprichter van The Agency Group Neil Warnock. Maar je kunt ook naar een paneldiscussie over het geheim achter een succesvolle band-manager. Hier spreekt de ex-zanger en huidige manager van We Are The Ocean, Dan Brown, evenals Andy Farrow, de eigenaar van management company Northern Music. Willfried Damman, de manager van bands als John Coffey en Destine, doet ook nog eens een duit in het zakje. Tijdens het “The Heavy Festival Challenge” debat leer je als band hoe je eindelijk een plekje kunt veroveren op een van de festivalpodia en hoe je de concurrentie achter je laat. Dit is nog maar een kleine selectie van alle woordenstromen waarin je in overspoeld wordt. Gegarandeerd verlaat je de zalen vol inspiratie en nieuwe moed. En als je echt lef hebt laat je je demo achter en spreek je tijdens de netwerkborrel zo die platenlabelbaas aan.

Lancering Never Mind The Hype
Om met een bekend media-magnaat te spreken; we zijn toch niet gek?! Toen we van Buma Cultuur het aanbod kregen om ons nieuwe platform tijdens Buma ROCKS! onder de aandacht te brengen, zeiden we uiteraard volmondig JA! Want als het Never Mind The Hype team zich érgens als een vis in het water voelt, dan is het wel tussen luide muziek, bier en wapperende manen. Tijdens Buma ROCKS! zal de nieuwe website voor het eerst live gaan en zijn we de hele middag aanwezig voor een sfeerreport en spraakmakende interviews. Verder is ons team uiteraard ook aanspreekbaar voor tekst en uitleg en we vinden het te gek als je met ons de geboorte van Never Mind The Hype komt vieren.

Line-up
Na al het geouwehoer over de industrie – en de borrels die je hebt weggetikt – is het uiteraard tijd voor muziek! Werd er eerdere jaren al opzichtig geflirt met rock- en metalfestival FortaRock, dat een dag later in het eveneens in Nijmegen gelegen Goffertpark plaatsvindt, dit jaar zijn de handen echt ineen geslagen. Onder de noemer FortaRock In The City krijgt de bezoeker een divers en snoeihard aanbod voorgeschoteld. Hieronder een korte rondleiding.

Igorrr
Het soloproject van de Franse Gautier Serre is een rustige aftrap van de avond. Voor eventjes. Zijn unieke genre barokcore (met middeleeuwse folkdeuntjes, klavecimbels en operageschal) wordt gecombineerd met keiharde, ontspoorde deathmetalbeats. Een experimentele mix van breakcore, klassieke muziek en metal. Igorrr treedt tijdens Buma ROCKS! op met klassieke vocalisten. Waarschuw ons even als we onze mond permanent open hebben staan.

Greenleaf
Een lekker potje swingen en rocken op een gruizige manier; het Zweedse Greenleaf sleept je terug naar de jaren zeventig met hun blues-boogie psychedelica en stoner-invloeden. Ze verrasten in 2014 met hun nieuwe plaat Trails and Passes en misstaan niet in het rijtje Graveyard, Truckfighters en Kadavar. Zin in!

Night Fever
De hardcorepunkers van Night Fever laten gegarandeerd een indruk achter. Snoeiharde nummers met sublieme hooks en riffs worden als een raket de zaal in geschoten. Live geeft deze vijfkoppige band uit Kopenhagen een energieboost waar geen mueslireep of andere energieverschaffer tegenop kan.

Antropomorphia
Een van de stabielste zwaargewichten uit de Nederlandse deathmetal scene in Nederland, dat zijn deze gasten uit Tilburg. Ze bestaan al sinds 1990, en ondanks dat ze een tijdje zijn weggeweest, bombarderen ze hun old-school deathmetal geluid (doordrenkt met black metal sporen) op het Buma ROCKS!-publiek. Verwacht: extreme teksten, een indrukwekkende show en geluidsgolven die tot ver je buis van Eustachius in rammen.

At The Gates
Deze Zweedse gasten stonden in de jaren negentig aan de basis van de Gothenburg scene en zijn dan ook vernieuwers in het genre. Deathmetal, mét unieke melodielijnen en invloeden uit de New Wave Of British Heavy Metal en black metal. De band heeft met hun plaat uit 2014 ‘At War With Reality’ een goede combinatie gemaakt tussen heden en verleden. Thuiskomen in je vakantiehuis kun je het noemen.

Mandrake’s Monster
De sterke line-up houdt maar niet op. Zo mag je Mandrake’s Monster niet missen. De hardrockers uit Enschede zijn beïnvloed door Queens of the Stone Age, Foo Fighters, Black Sabbath en Led Zeppelin. Ze ontmoetten elkaar op het ArtEZ Conservatorium en sinds 2012 schrijven en touren ze samen. Verwacht een inzet van 200% en de nodige schwung.

Stream of Passion
Zangeres Marcela Bovio is een van de opvallendste frontvrouwen uit de Nederlandse rockscene. Met haar heldere en krachtige stem haalt ze een breed scala aan noten. Daarnaast kan ze ook nog eens zó goed viool spelen dat André Rieu groen wegtrekt als hij in de zaal zou staan. De vijf kerels om haar heen zorgen voor een solide staaltje muziekvakmanschap. Krachtig en gepassioneerd.

Mary Fields
Met een songtitel genaamd “Kim Jong Was Ill” heb je ons al te pakken. Humor met een boodschap. Deze mathcore uit Utrecht haalt inspiratie uit bands als The Dillinger Escape Plan, Every Time I Die, The Chariot, Anton Goudsmit, John Scofield en John Zorn. Een unieke combo tussen jazzy structuren, rustpunten en keiharde herrie. Verwacht: ondefinieerbare ritmes, een brullende stem van Moss Lieveld en een hammondorgel.

Scarred
Nieuw en verfrissend zijn de jonge Luxemburgers van de band Scarred. Met een knettersterk album als geschut “Gaia-Medea” projecteren ze agressieve metal met vette grooves op hun publiek. Grommende vocalen en loeiharde gitaren. Een drumwerk dat snaarstrak met de klok gelijk loopt. Doet denken aan Gojira, Sylosis en Hacride. Cirkelpit vormen en gaan.

Je kunt ons vinden in het café van Doornroosje dus don’t be a stranger!

Tekst: Martine Bakker & Waldo VolmerDeel dit artikel