Black_Sabbath

Black Sabbath

Never Mind The Hype presenteert samen met Pinguin Radio vanaf dinsdag 17 november tien weken lang de Harde Honderd: een interactief samengestelde rock/metal/stoner/sludge/grunge/punk-lijst. Speciale aandacht is er voor de opvallendste en niet per se de bekendste nummers van honderd grote en minder grote artiesten. De eerste tien nummers, of eigenlijk de laatste, zijn nu bekend: Nummers 100 tot 91. Voortaan vind je elke donderdag om 16.00 uur de volgende tien songs op NMTH. 

Enkele maanden geleden riepen we de NMTH community én de eigen redactie op om hun favoriete heavy tracks te kiezen. Dit resulteerde in de ultieme lijst voor de liefhebbers van diverse harde en alternatieve genres, die we hier in tien weken uitserveren. In samenwerking met Pinguin Radio wordt de Harde Honderd tevens als stream aangeboden op pinguinradio.com!

Ode aan alle heavy, alternative and deviant artiesten en hun muziek
Never Mind The Hype en Pinguin Radio bevestigen hiermee de gedeelde liefde voor ‘heavy, alternative and deviant’. Er zal dan ook niet louter bekend of toegankelijk werk worden gepresenteerd. Er werd vooral gestemd op songs die nooit hits werden, maar wel degelijk memorabel bleken te zijn. Zodoende komen er in de Harde Honderd diverse obscure helden en ondergewaardeerde songs voorbij. De Harde Honderd is een ode aan al deze artiesten en hun muziek.

De onthulling van de totale lijst loopt door tot de laatste week van januari, dan zal ook de top 10 bekend worden gemaakt. De Harde Honderd verschijnt elke dinsdag op onze website en wordt vervolgens op donderdag en zondag uitgezonden op Pinguin Radio.

Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur

Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

De Harde Honderd: De Aftrap (Nummers 100 – 91)

De Harde Honderd in een speellijst? Onderin vind je de Spotify-playlist.

100. Black Sabbath – Wishing Well

Tien jaar na het ontstaan van de heavy metal-pioniers wordt zanger en vleermuiseter Ozzy Osbourne wegens drugmisbruik ontslagen. Zijn vervanger, Ronnie James Dio, zorgt in 1980 voor een ommekeer binnen Black Sabbath. Niet alleen muzikaal, met die kenmerkende vocalen, maar ook visueel dankzij de herintroductie van de devil horn. Bij Dio is het echter meer een begroeting naar de fans. Na de epische titeltrack Heaven and Hell volgt het vinnige Wishing Well met vernieuwend en fel gitaarspel en flinke baslijnen. (LH)

99. Ministry – Thieves

Samen met het debuut van Nine Inch Nails is Ministry’s The Mind is a Terrible Thing to Taste eind jaren ’80 van essentieel belang voor industrial metal. Albumopener Thieves slaat je gelijk op de bek met, zo lijkt, een set pneumatische boren! Meedogenloos hard. ‘’Get Up!’’, hoor je de drillsergeant uit Full Metal Jacket nog schreeuwen. Voor de liefhebbers is er een Limp Bizkit cover. Na het plotselinge overlijden van gitarist Mike Scaccia on stage in 2012, laat beste vriend en Ministry boegbeeld Al Jourgensen weten na een afscheidstour te stoppen. (LH)

98. Hot Water Music – Remedy

Het opvallendste aan Hot Water Music zijn de twee frontmannen. Zowel Chuck als Chris zingt en speelt gitaar. Caution uit 2002 wordt ingeleid door een Remedy en laat de mix van vocalen en snaren goed horen. De speeltijd bedraagt nog geen drie minuten, zoals het hoort bij old school punkrock. De band uit Florida bestaat inmiddels 20 jaar, maar heeft tussendoor heel wat pauzes ingelast. Wie weet kan Groezrock ze voor volgend jaar binnen halen. Is ze al drie keer eerder gelukt. (LH)

97. Behemoth – Lasy Pomorza

Van klassieke black naar blackened death metal. Het Poolse Behemoth pakte in 1991, na de val van het IJzeren Gordijn, de handschoen op en slaat je dus al bijna een kwart eeuw om de oren met brute black. Lasy Pomorza stamt van tweede album Grom uit 1996 en bevat een legendarische Mama Appelsap die iedereen die wel eens trek heeft in Chinees eten zal kunnen waarderen. En de band uit Gdansk is nog razend actueel, gezien de sterke laatste plaat The Satanist (2014) en een spot op de Eindhoven Metal Meeting in december. (IG)

96. Blood Red Shoes – I Wish I Was Someone Better

Negen jaar geleden is het alweer dat een lieflijk ogend Brits duo zich hard en furieus presenteerde met singles als Try Harder en You Bring Me Down. Een jaar later volgde I Wish I Was Someone Better, ook live nog altijd een van de beste voorbeelden van hoe goed zangeres-gitarist Laura-Mary Carter en drummer Steven Ansell harde garagerock en noise in pakkende liedjes gieten. Toen hadden ze nog niet eens een album uit, inmiddels weten we beter. (IG)

95. Paceshifters – Drone

Gedreven rock/rock ’n roll uit het eigen Overijsselse Wijhe. De zingende broers Paul (bas) en Seb (gitaar) Dokman smeden in 2008 met drummer Jesper Albers een heus powertrio. Veel en hard spelen is het devies en helden als Supersuckers en Peter Pan Speedrock zien al snel dat het goed is. Bij hun derde album Breach hebben ze inmiddels Pinkpop en label Goomah al veroverd en Drone is daarop de eerste, meest uitgesproken rockende single. (IG)

94. Dinosaur Jr. – Crumble

Dit is misschien niet het hardste nummer van de band Dinosaur Jr., maar de trommelvliezen mogen na al het voorgaande geweld waarmee de Harde Honderd is afgetrapt best een rustmomentje krijgen. Dinosaur Jr. is al sinds de oprichting halverwege de jaren ’80 een vernieuwende indierockband die gruizige grunge koppelt aan slimme gitaarpop. Bij de gitaarpartij die precies op de helft (2:02) langs komt, krijgt elke rockfan een stoot positieve energie. (TS)

93. Sum 41 – We’re All To Blame

Het grote publiek kent Sum 41 als pretpunkers die van skaten en lollige videoclips (Fat Lip) opnemen houden. Wie eens verder kijkt dan de foeilelijke platenhoezen en als een trouwe hond alle platen van deze band blijft checken komt zo voor zeer aangename verrassingen te staan. Zo is er dit tegen speedmetal aan schurkende nummer met een zacht System Of A Down-achtig intermezzo, dat ook nog meezingbare grootse punkrefreinen bevat. (TS)

92. Stone Sour – Get Inside

Brulboei Corey Taylor vinden we later ook nog met zijn bandje Slipknot in deze heavy lijst terug. De man met mogelijk de dikste nek uit de mondiale muziekindustrie kan een heerlijk partijtje zingen, schreeuwen en grunten. Bij Stone Sour laat Taylor zich nog het meest van zijn zachte kant horen, maar het is vooral razend knap hoe hij zo snel en soepel kan schakelen in zijn stemgebruik. Check Get Inside maar. (TS)

91. Tenacious D – Rock Your Socks

“One, two three, four, five, six, six, six…” Wie had gedacht dat deze band zo populair zou blijven? De meeste artiesten met grappige liedjes gaan direct naar de afdeling eendagsvliegen, maar qua muziek, humor en show blijft Tenacious D in de smaak vallen bij zowel beginnende als oude rockers. Drummer Dave Grohl ramt de boel lekker aan elkaar. Uiteraard gaan we deze slagwerker nog meer tegenkomen in de Harde Honderd… (TS)

Dank voor het stemmen allemaal, een heerlijke band als Blood Red Shoes had de lijst zonder de doorslaggevende stem van NMTH-volger Victor Langemaire wellicht net niet gehaald.

Wil je de gehele playlist (tot nu toe) luisteren? Dat kan hieronder op Spotify:

Meer Harde Honderd? Bekijk volgende week dinsdag (24 november) de nummers 90 tot en met 81.Deel dit artikel