Terug van nooit echt weggeweest: nadat ze een maandje oversloegen, keert Bandcamp deze maand terug met de eerste Bandcamp Friday van het nieuwe jaar 2022. Alweer het derde jaar waarop het coronavirus zijn stempel lijkt te gaan drukken. Want als we dit schrijven, zitten poppodia en festivals nog altijd in een soort Catch-22 situatie, waarin ze wel wat mogen, maar onder zulke strenge voorwaarden dat het eigenlijk voor niemand leuk is, laat staan dat een muzikant, boeker of zaaluitbater er nog wat aan verdient. Concerten die soms al 2 jaar geleden hadden moeten plaatsvinden worden, dus voor de zoveelste keer uitgesteld en het is reikhalzend uitkijken naar en hopen op echte versoepelingen. De eerste festivals, ik noem bijvoorbeeld Roadburn, komen immers ook al snel naderbij.

Afijn, Bandcamp Friday dus… Als we dan toch iets goeds moeten noemen dat we aan deze coronacrisis hebben overgehouden, laten we hier dan maar voor gaan. Zeventien edities hebben we al achter de rug sinds juni 2020 en op al deze dagen gaven muziekliefhebbers bij elkaar maar liefst 70 miljoen dollar uit (ruim 61 miljoen euro). Geld dat dus rechtstreeks naar de muzikanten en makers is gegaan, zonder dat Bandcamp een percentage van de transactie opstrijkt, zoals normaalgesproken het geval is.

Daarom is ook deze achttiende Bandcamp Friday de perfecte dag om je favoriete muzikanten en bands te steunen en vinyl, cd’s of MP3’s die je nog mist, aan je collectie toe te voegen. Zoals iedere maand helpt de redactie van Never Mind The Hype je op weg met wat heavy tips en suggesties.

Redacteur Guido Segers deed dat gisteren al met dit razend interessante achtergrondartikel, met onder meer zes acts die ‘de black metal stijlgrenzen’ op vaak bizarre en altijd verrassende wijze oprekken.

En heb je na onderstaande tips behoefte aan nog meer inspiratie? Hier vind je de twaalf voorgaande edities:


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Pensees Nocturnes – Douce Fange
De enige manier om deze plaat nog Franser te maken, is ‘m serveren op een baguette met een plak camembert.


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Berthold City – When Words Are Not Enough
Op 18 maart slaat een meteoor in! Niet zoals die ene, 65 miljoen jaar geleden, ergens voor de kust van Mexico, maar in het hart van Los Angeles. ‘When Words Are Not Enough’ de debuutplaat van hardcoreband Berthold City. Het nu te beluisteren ‘With This Regret’ is een eerste voorbode voor het naderende vuurwerk.


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

Stangarigel – Na Severe Srdca
Wanneer ik de begintonen van de akoestische gitaar van het eerste nummer Mytogenéza Bronzovej Doby hoor, droom ik weg. Weg naar een andere wereld, omringd door bossen en kabbelende beekjes, om ruim na een half uur weer te ontwaken in het hier en nu.


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Necrophagous – In Chaos Ascend
Nieuwe band van drie oud-leden van de Zweedse death metalband Entrails. Lekker dikke old school death metal met grunts die sterk doen denken aan David Vincent op Domination.

Abyssus – Death Revival
Nog een portie old school death metal, maar dan uit Griekenland. Abyssus gaat al ruim 10 jaar mee, maar Death Revival is pas hun tweede langspeler. Death metal met een thrashy randje, met vocalen die herinneringen oproepen aan het vroege Death en Obituary.

Violent Vickie – The Gloom (Dimension 23 Remix)
Weer eens wat anders dan gierende gitaren en beukende drums, dit éénvrouwsproject uit Long Beach, California maakt een mix van darkwave, synth en (post) punk en bracht vorige week deze toffe remix uit. Voor de prijs kun je deze gewoon niet laten liggen, maar check gerust ook haar andere albums en remixes uit.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Supersonic Blues – It’s Heavy
Bijzonder toepasselijk getitelde, wereldse plaat van deze Haagse dudes, die vintage rock ’n roll hoog in het vaandel hebben staan. Nee, die de zelfbenoemde ‘heavy, fuzzed-out, psyched-up, blues-based rock n’ soul’ stijl léven. Luister naar het meeslepende, rauw rockende titelnummer en besef. Ook de awesome groovy cover van Lincoln Street Exit, opener High As A Kite en eigenlijk alle 7 tracks zijn gedrenkt in de juiste sixties psychedelica. Sinds 10 januari uit via het Duitse Who Can You Trust? Records en heavy aanbevolen.

Black Sky Giant – End Of Days Pilgrimage
Ontdekt via de Bandcamp-nieuwsbrief en mag hier dus niet ontbreken. Uit Rosario (de stad van Messi) komt de Argentijnse stonerpsychband Black Sky Giant. End Of Days Pilgrimage biedt in 6 tracks en een klein uur een superbe instrumentale spacetrip, met het titelnummer als zwaar fuzzend hoogtepunt.

Mt. Echo – Electric Empire
Het Nijmeegse Mt. Echo sprong al flink in het voetlicht met de overtuigende tussen post-rock en post-metal in hangende debuutplaat Cirrus (2019). Opvolger Electric Empire is weer een instrumentaal hoogtepunt, deels opgenomen in Merleyn. Wederom pakken de heren ook de nineties noise-vibe van een Sonic Youth mee, terwijl ze het instrumentaal erg spannend houden. NMTH noteert ze terecht als het bewijs dat er in Nederland nog goede post-rock wordt gemaakt. Het trio geeft daar behoorlijk extra sjeu aan met proggy en mathy toevoegingen en houdt het zeer opzwepend. ISIS/Neurosis en ASIWYFA mogen ook als referenties gelden.

Pilot Voyager – Roadtrip To Fantazery
Ik heb de Bandcamp van het Hongaarse Psychedelic Source Records al vaker getipt hier (check ook de Hardhitters voor meer psychsmeer). Dit bizar productieve wisselende collectief van muzikanten van o.a. Contremarque, Lemurian Folk Songs, Liquidacid en Pilot Voyager organiseert jamsessies in de tuin, boshut of studio en levert de ene na de andere enorm bezwerende psychhoogmis af. Gitarist Ákos Karancz van Pilot Voyager is een van de gemene delers, en man, wat was ik graag meegereisd op deze Roadtrip To Fantazery. In feite een roadtrip door de Oekraïense Karpaten ’to jam and search for wizards and shrooms in the mountains with new friends’. Meer? Nog iets recenter, en bij vlagen dieper is deze winterjam: Ihamutrarthaphalabhogaviragah.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Baardvader – Pray
De opvolger van het debuut volgt nog, maar met Pray hebben deze Haagse gasten een wel hele dikke nieuwe single te pakken. Groovy, fuzzy stoner rock die doet denken aan classic Kyuss met een Alice In Chains twist. Voor slechts 1 euro is het de digitale download zeker waard!

Bloodsucker – Bloodsucker EP
Nee, we hebben niet te maken met een leentjebuur Type O gothic band, maar met Nederlandse hardcore die op eigenzinnige wijze klassieke heavy metaltinten toevoegt aan het geheel. Het beukt zoals het moet beuken, maar bovenal is Bloodsucker ook gewoon heel veel fun! Treat yourself met hun EP op paars vinyl.

Dearg Dùdach – Confusion
Even rauw gaan hier… Dearg Dùdach is een scherpe nieuwe stonerband die met Confusion een eerste track uit hebben. Muzikaal gewoon erg lekker, trippy en hallucinant met daarbovenop de erg fraaie, beklijvende vocalen van frontvrouw Melody Reekers. Hier wil ik meer van horen.Deel dit artikel