Na de zomer, of wat daarvoor moest doorgaan, pakken velen de draad gelukkig weer op. Dat geldt ook voor Bandcamp Friday, zo leerde isitbandcampfriday.com/ ons. En aangezien de meesten van ons de zuurverdiende centen niet stuk hebben kunnen slaan op een zomerfestival of twee… is er nu alle kans om dat alsnog te besteden zodat artiesten er wat aan hebben: vandaag komt het volledige aankoopbedrag ten goede komt aan de muzikanten, het label of platform. Om je op weg te helpen heeft een stel NMTH-redacteuren wat tips bijeengeharkt voor je.

Zo is hier de negende editie van onze Bandcamp Friday-rubriek met tips voor de betere heavy muziek op het fijne platform. Het is meteen ook alweer de zesde Bandcamp Friday van 2021. Still going strong dus, en nog steeds keihard nodig ook. Bandcamp Friday is een geweldig initiatief waar artiesten ook meer en meer op in lijken te spelen. Sunn O))) biedt alle liveperformances aan (name your price) en doneert een deel van de opbrengsten aan het Amerikaanse Rode Kruis om slachtoffers van orkaan Ida te helpen. Zo komen velen met speciale releases, merchandise, exclusieve tickets voor sessies en noem het maar op. Het is kortom een goed moment om die Bandcamps af te schuimen en vinyl, cassettes en ander moois op de kop te tikken en daarmee artiesten te steunen.

Voor meer inspiratie en verdere heavy parels pak je de vorige acht edities erbij:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Sunfall – Quiet Kid

Van je familie moet je het hebben! Mijn neef haalt, als gitarist van het Britse Sunfall, complete gebouwen neer. ‘Quiet Kid’ heet het pas verschenen, tweede nummer van 2021, na ‘Harakiri’. Beiden zijn opwarmers voor een nieuwe plaat. Zelf noemen ze het post-metalcore, maar na een luisterbeurt is het ‘post- je leven, en alles wat je liefhebt’. Meer volgt spoedig!


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Paradise Lost – At The Mill

Eerder dit jaar tipte ik het Gothic: Live At Roadburn album van Paradise Lost en niet lang daarna kwamen de Britse doomgoden met nog een live album, At The Mill. Een registratie van een ‘streaming concert’ dat ze vorig jaar gaven bij gebrek aan echte optredens. At The Mill geeft met maar liefst 16 nummers een goede dwarsdoorsnede van de discografie van Paradise Lost. Van bijna elk album wordt minstens een nummer gespeeld en bovendien is de band in erg goede doen, vooral Nick Holmes is goed bij stem.


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

Necrosexual – Seeds Of Seduction

Een necroseksueel is niet alleen iemand die zich aangetrokken voelt tot dode mensen, het is tevens de naam van het bassende, grappende en grollende fenomeen uit Philadelphia (de stad van de broederliefde). De muziek op deze drie nummers tellende kortspeler is een ode aan de thrash van de jaren tachtig (inclusief uithalen à la Tom Araya), met hier en daar wat uitstapjes naar funk en black metal. Een fijne afwisseling tussen al het serieuze metalgeweld.

Dus luister en lach verdomme!

PS: De cassette-versie, die via Fólkvangr Records verschijnt, bevat twee extra nummers… #winst!


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

Qrixkuor – Poison Palinopsia

Met een van de minst makkelijk uitspreekbare namen in de black metalscene en een titel die je niet zomaar verdient, brengt het Engelse Qrixkuor met hun debuutplaat meteen ook een van de meest monumentale metalplaten van het jaar uit. Met een immense productie die even overweldigend als naargeestig is en een low end die regelrecht uit de diepste krochten van de aarde lijkt te komen, is dit een release die niet te missen valt voor alle liefhebbers van de betere zwartgalligheid.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Apex Ten – 1st Session

Enorm prettige kennismaking met deze (voor mij) nieuwe Belgische band! Apex Ten dient zaligmakende fuzzy stoner op, en dat in 5 dampende tracks (+ 1 kortere) die stuk voor stuk de 10 minuten ontstijgen. En hoe. De gitaar zit er smerig en rauw fuzzend in. Weer een voorbeeld hoe je als instrumentaal combo een volledige, boeiende spacerocksound neerzet. We weten verder helemaal niks van Apex Ten, behalve dat de songs jammend en improviserend tot stand kwamen tijdens een veelbewogen ruimtetrip. Ik ben nog steeds niet geland nadat Orbiting Jupiter hier dagen op repeat stond. Typisch zo’n release die je niet op Spotify vindt.

Marissa Nadler – The Path Of The Clouds

Marissa Nadler komt met alweer een nieuwe plaat! Zelf zegt de Amerikaanse sirene dat corona en thuiszitten juist haar creativiteit geprikkeld heeft. Ditmaal geen plaat vol schone covers (Instead of Dreaming is ook warm aanbevolen), maar een langspeler vol eigen werk, die 29 oktober uitkomt via Sacred Bones. Opener Bessie, Did You Make It? is al te beluisteren en het hele album te bestellen in diverse formats:

Miscellen – Blue Ruin

‘Psychedelic neo-noir rock’ noemt de groep het zelf. De leden uit Washington DC en Bristol (UK) hebben in ieder geval een industrieel en duister rockende plaat gesmeed die bovendien een hoog filmisch gehalte kent. Voor fans van Nine Inch Nails, TOOL e David Lynch.


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

Cosmic Debris – Heaven Or Hell?

Cosmic debris is een nieuwe Leidse stonerband die inspiratie put uit Black Sabbath en Truckfighters, maar er een eigen twist aan geeft en zeker het luisteren waard is. Het is name your price, dus je kan je er geen buil aan vallen maar alle beetjes helpen.Deel dit artikel