Zo word je op een maandagochtend wakker en is het alweer november. Om 12 uur gaat dan het luchtalarm en dan realiseer je je ineens dat het dus over 4 nachtjes slapen ook weer Bandcamp Friday is. Hoe gaat dat dan bij Never Mind The Hype? Een redacteur vraagt in de gezamenlijke appgroep of we deze maand ook weer iets doen. Dat vindt iedereen een goed idee, dus aan de alerte redacteur de schone taak om alle heavy tips van de rest te verzamelen en bundelen.

Na een oproepje druppelen de eerste tips al snel binnen van ijverige redacteuren en fotografen. En ook na een paar friendly reminders volgt er een gestage toestroom, die meestal pas eindigt op de donderdagavond. De oorspronkelijke regel dat iedereen maar één tip geeft is inmiddels voorgoed gesneuveld en deze maand spant eindredacteur Ingmar de kroon met maar liefst vijf geweldige tips. Afijn, de reeds genoemde redacteur knipt en plakt alles netjes aan elkaar, verzint nog een geinig intro en stuurt de handel dan op naar de eindredactie, zodat de tips op de vrijdag zelf online staan en jullie, lezers, je er je voordeel mee kunt doen.

Bandcamp Friday dus, moeten we het nog uitleggen? Het begon vorig jaar als een eenmalige benefietactie voor de Black Lives Matter-beweging, maar inmiddels is het de dag in de maand, waarop de volledige omzet van muziekplatform Bandcamp in zijn geheel aan de artiesten wordt uitgekeerd. Hoewel we Bandcamp natuurlijk een warm hart toedragen, steunen we onze favoriete artiesten natuurlijk net zo lief, zeker in deze lastige coronatijden. Geef dus gul vandaag en schaf die platen, cd’s of MP3’s op je verlanglijstje aan. Hieronder, zoals je van Never Mind The Hype gewend bent, een lading heavy tips om je op weg te helpen.

Behoefte aan nog meer inspiratie? Check dan hier de tien voorgaande edities:


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Beltez – A Grey Chill and a Whisper
Sommige dingen zijn gewoon beter zonder toevoegingen. Koffie, black metal… En zo vast veel meer dingen, maar ik kom er nu niet op. Deze plaat van Beltez is er zo een, die je gewoon moet hebben. Een donker verhaal verpakt in donkere muziek. En over toevoegingen gesproken, als je meer dan die 6 euro te besteden hebt kan je het pakket met shirt, audioboek en vinyl bestellen voor niet zo heel veel. Dat zou ik dan doen, maar ik heb mijn zakgeld al uitgegeven.

Friisk – ...un torügg bleev blot Sand
Ik interviewde Friisk laatst en dat kan je hier teruglezen. Daarna kan je deze plaat aanschaffen. Ik zou niet zo goed weten wat ik daar verder over moet zeggen.

Possessor – Damn the Light
Possessor is een band die ik al jaren probeer te slijten aan mensen. De reden is simpel: dik geluid, spooky vibe, lekker sludgy. Het klinkt gewoon goed en deze plaat is nog niet zo lang uit dat ’t niet meer de moeite waard is. Bovendien mag je betalen wat je wilt dus…


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

Emma Ruth Rundle – Engine of Hell
Als we de promo van de nieuwe plaat van Emma Ruth Rundle binnenkrijgen lezen we in een quote “I feel like I want to be left alone for a little bit… It doesn’t feel like it’s time to wave the ‘look at me’ flag.” Spijker op de kop. Lekker in een hoekje gaan zitten met je koptelefoon op en terug naar af met deze nieuwe soloplaat van Emma met niets anders dan een akoestische gitaar en piano. Heerlijk!

Monolord – Your Time To Shine
Hè lekker, eindelijk weer een nieuwe plaat van onze Zweedse helden Monolord. Opener The Weary knalt er meteen lekker in en ook de rest van de plaat is dik in orde met Your Time To Shine als hoogtepunt. Verwacht geen hoogstaande vernieuwingen maar reken op een oerdegelijke langspeler van alom bekend Zweeds formaat.


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

Veile – The Ghost Sonata
Ik heb een zwak voor bands die de weg van de minste weerstand mijden. Het internationale Veile is zo’n band: bakken ervaring (Mayhem, Shining, God Dethroned & The Monolith Deathcult) en connecties in de muziekwereld, maar het toch allemaal zelf willen doen. Hoe klinkt dat dan? Nou, de drie nummers op ‘The Ghost Sonata’ klinken strak, geïnspireerd en jagen je, als je niet oplet, de stuipen op het lijf. Medeverantwoordelijke is Anabelle Iratni (Cradle Of Filth, Devilment) die met haar zang moeiteloos schakelt tussen schreeuwen, opera en grunten. Blackened Horror Metal noemen zij het zelf. Afijn, ik zou hier wel een hele plaat vol van willen horen!


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Jerry Cantrell – Brighten
Ik wilde eigenlijk de nieuwe Jerry Cantrell tippen, maar uitgerekend vandaag lijkt zijn Bandcamp ineens verwijderd te zijn. Enfin, we tippen hem alsnog! De derde soloplaat van de gitarist en zanger die wereldfaam verwierf met Alice In Chains. Dit keer echter geen melancholische, loodzware grunge, maar wat lichtere, overwegend akoestische songs met veel country/americana invloeden. Een beetje in de stijl van Sap en Jar Of Flies, om in het Alice In Chains-referentiekader te blijven. Uitgebracht in eigen beheer, dus voorlopig nog niet in de platenzaak verkrijgbaar, wel via Warner Music

Ophis – Spew Forth Odium
Deze death/funeral doommonsters uit Hamburg kwamen vorige week met hun vijfde album. Voor mensen die de laagste versnelling, beestachtige riffs, smerige grunts en nummers van rond de 10 minuten niet schuwen. De ideale soundtrack voor een excursie naar de diepste krochten van de Hel, waarbij je beter niet je schoonste kleren aantrekt.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Magnetic Spacemen – Papoya Poya
Inmiddels is-ie alweer anderhalve maand uit, maar Papoya Poya van Magnetic Spacemen is nog steeds een aanrader. Niet alleen een heerlijke plaat, maar ook eentje waarin op subtiele wijze de basis van garagepunk naar een hoger niveau wordt getild. Erg gaaf.

Paranoid State – Great Divider
Oef, dit komt even lekker binnen! Ik was tot enkele dage terug nog onbekend met deze rauwe Utrechtse hardcorepunkers, maar man, met het gloednieuwe Great Divider delen ze een lekkere klap voor de harses uit. Ze staan over anderhalve week op U?, de gratis variant van Le Guess Who?. Dus maak voor die tijd nog even kennis met Great Divider.


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

Every Time I Die – Radical
Wederom een moker van een plaat van Every Time I Die. Bruut, lomp, in je gezicht en een rock & roll swagger waar je van wilt moshen en bier gooien. Van slijtage geen spoor, Radical wordt juichend ontvangen door fans en pers. We horen zelfs af en toe ‘beste plaat so far’ vallen. Checken en kopen!


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Ik was de laatste dagen veel bezig met muziek (oa voor ESNS) en met Bandcamp Friday in het achterhoofd, stuitte ik op bijzonder veel geschikte releases. Zal de teksten dan maar wat korter houden. 😉

uvways – Moses Lynx
How about een All Them Witches-zijproject met pro-skater Evan Smith? Van die San Diego psychscene weten we dat skaters en psychers elkaar zeker niet bijten, hallo Mario Rubalcaba (Earthless, OFF!), hallo Petyr, hallo Roadburn 2018! Bij Uvways pakt dat ook erg goed en nogal trippy uit. Geweldige spaceplaat, meegezogen in de ultratrippy sound van het trio, incl. dubby effecten.

Blackwater Holylight – Silence/Motion
Erg fan van dit vijftal uit Portland, die de doom met superbe dromerigheid weten op te dienen. Nieuwste plaat Silence/Motion (net uit via RidingEasy Records) duurde iets langer om te landen (die Thou-grunts hielpen niet), maar oh wat word de aanhouder weer beloond door Blackwater Holylight!

Pothamus – Raya
Net bevestigd voor ESNS. En via Consouling Sounds bereikten deze Mechelaars ons al vaker en wat een verbijsterend goede plaat is Raya. Denk aan een extra dikke stamppot van sludge, maar voeg dan nog even wat drone en post-rockelementen toe. Werkt wonderbaarlijk goed! Alleen het 16 minuten durende titelnummer is de aanschaf al meer dan waard. Zaterdag 27 november te zien op Doomstad #8 in EKKO, met ook Alkerdeel en Grey Aura!

Jointhugger – Surrounded By Vultures
Gaat lekker daar in Noorwegen, na de klasse plaat van Slomosa, krijgen we van Jointhugger weer een dikke pot straffe heaviness voor de kiezen. Wie? Wel de Noorse “Hashtronauts of the heavy.” Ze spelen heavy, cosmische, psychdoom met toef sludgeroom “straight from the fjords of middle earth”, en dat al sinds 2012. Ontdekt via het onvolprezen 666MrDoom YouTube-kanaal.

Kruder & Dorfmeister / Tosca
De laatste weken ook weer helemaal gevallen voor Kruder & Dorfmeister en (Dorfmeister zijproject) Tosca. De Oostenrijkers serveren nog altijd de ultieme chillmuziek. Nooit geweten dat die ook op Bandcamp zitten joh! Uitschieter is de geweldige dubbelaar (of op 5dubbel vinyl) The K&D Sessions, ik ken geen betere verzamelaar van elektronische chillmuziek. 2manydj’s eat your heart out! Daarnaast verzorgde het duo ook nog een van de beste edities van DJ-Kicks met nog meer lekkernijen. Meer dubbend relaxen? Tosca zit ook op Bandcamp! Helaas niet met klassieker Opera of The Lounge Dub, maar tweede album Suzuki is ook zeker geen straf.

Deel dit artikel