Wat? Alweer een Bandcamp Friday? That’s right! In maart was de eerste editie, een initiatief van het uiterst sympathieke muziekplatform om – door de coronacrisis getroffen – muzikanten te steunen. Het idee: al het geld dat je deze vrijdag uitgeeft gaat direct naar de artiest/het label. Die eerste editie bracht in vier dagen 20 miljoen dollar op, en in september (in het teken van BLM!) en oktober beleefden we nog twee edities. In totaal staat de Bandcamp Friday teller al op ruim 75 miljoen. Sinds de start van het platform gaven fans al ruim een half miljard uit op Bandcamp, rekent het platform voor.

Omdat het einde van de pandemie helaas verre van in zicht is, is het in 2020 elke eerste vrijdag van de maand raak met Bandcamp Friday! Dat betekent voorlopig deze kalender:

November 6, 2020
December 4, 2020
Als je twijfelt of (met oog op de tijdzone) Bandcamp Friday al ingegaan is, check je deze.

Bij NMTH supporten we dit steengoede initiatief, en artiesten sowieso, uiteraard met vurige liefde en dus vroegen we onze redacteuren weer om hun ‘heavy tips’ voor Bandcamp Friday. Meer input nodig? De vorige sets tips vind je hier:
Deel 1
Deel 2


MARIJE HEIDA – HOOFDREDACTEUR

Farer – Monad
Ik zag ze 21 dec 2019 in de kelder van Vera. Menhir herboren als Farer. Meteen op de shortlist gezet voor het NMTH x ESNS Pinguin-podium. Bam! Fijnheid. We voorspelden dat dit het jaar van de mannen zou gaan worden en gaven ze met liefde een NMTH-podium in Grunn. We hadden alleen nooit gedacht dat dat optreden dan ook het enige van het jaar zou worden. Goddomme. Ik zat al klaar om tickets voor Vera te scoren (dit weekend) om de Tartarus-release te vieren. En dat is ook weer down the drain gegaan. Maar wat was dat een fijne avond in de Drie Gezusters! Gelukkig is er wel nieuw werk te beluisteren, én is het debuutalbum alvast te bestellen:


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

Malokarpatan – Krupinské Ohne
Krupinské Ohne staat voor een eersteklas fusie van jaren zeventig prog, jaren tachtig heavy metal en de eerste golf van black metal. Kortom mijn album van 2020, maar Malokarpatans voorgaande werken zijn minstens zo goed en dus het checken waard!


ARINA BANGA – REDACTEUR

Smash The Statues ft. Roos Centimane – Touch Me Again
Nieuw is dit nummer niet meer, maar er zijn nog veel redenen over om deze Petrol Girls-cover van de Nijmeegs-Utrechtse punkhardcoreband Smash The Statues en Stark-vocalist Roos te tippen. Sowieso al de drie bands uit de vorige zin! Daarnaast wordt de volledige opbrengst van dit nummer gedoneerd aan Solidarity Not Silence, een organisatie van vrouwen die een rechtszaak voeren tegen een bekende muzikant vanwege seksuele intimidatie en seksueel geweld. Hun keuze om het zwijgen te doorbreken kost helaas veel geld. Wil je hieraan bijdragen én een vette cover horen/cadeau geven? Pay what you want!


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Haeresis Noviomagi bestaat 5 jaar en dat is mooi, want het illustere genootschap brengt ook al zo lang uitstekende black metal van eigen (Nijmeegse) bodem de wereld in. Dat heuglijke feit moest natuurlijk ook gevierd worden met een aantal re-releases en vooral 3 nieuwe platen die je eigenlijk gewoon moet oppikken tijdens Bandcamp Friday.

Iskander – Gelderse Poort EP
De nieuwste van het soloproject van O. (Turia, Solar Temple, Imperial Cult, Nusquama).

Lubbert Das/Turia – Live in Athens Split
De belangrijkste namen uit de Haeresis Noviomagi-stallen op een krachtige split-release.

Empyrean Grace – Bestowment of the Seraphic Key
De jongste en meest mysterieuze telg uit de familie, met een half uur transcendentale black metal.


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

Geld – Beyond The Floor
Iron Lung records draait in 2020 qua hardcore echt een topjaar. Na de release van het brute Gag album zou je haast vergeten dat ze begin dit jaar een minstens zo harde kraker dropten van het Australische Geld. Beyond the Floor is een gruizige bak herrie die een fijne lijn bewandelt tussen zwartgallige thrash en venijnige hardcore. Wat mij betreft de beste muzikale uitlaatklep van het jaar.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR/HARDHITTERS
Hoe graag had ik hier – helemaal in de electorale tijdsgeest – de laatste Run The Jewels aangeprijsd. En ja: RTJ4 is keihard, maar op Bandcamp moeten we het nog steeds met RTJ2 doen (ook HARD). Wel kun je vast platen van bijvoorbeeld Fuzz en Slow Worries bestellen op Bandcamp. Nog maar even verder geblikt in de concept jaarlijst dan.

Rolling Blackouts Coastal Fever – Sideways to New Italy
Over naar Australië voor een onbezorgd zomers geluid van een van die bands waarvan ik de naam steevast verhaspel. Rolling Blackouts Coastal Fever had met deze ijzersterke plaat deze zomer natuurlijk weer op Lowlands moeten staan. Als ik bedenk dat dat wel LL22 kan worden… dan zet ik gewoon Sideways to New Italy nog harder op. Onmogelijk om daar niet vrolijk van te worden, niet mee te neuriën. Vraag je je weleens af waarom bands in vredesnaam drie gitaristen hebben?! Om zulke heerlijke melodieën neer te leggen dus! We surfen van uptempo indierock naar meer melancholischer werk in Not Tonight en verdomd ja: “Why are we always the last ones to leave?” Snif. Minpuntje: net een tandje minder jankende slidegitaar dan op de onvolprezen voorganger Hope Downs.

Komatsu – Rose Of Jericho
Onlangs konden we juichende berichten uit Eindhoven publiceren. De mannen van Komatsu tekenden bij Heavy Psych Sounds Records en in de stal van de Italiaanse leverancier voor de betere stoner, 70ies en heavy psychrock, sludge en doom zijn de Brabantse bazen wat ons betreft helemaal thuis. Ze brachten er twee weken terug ook meteen een single uit en die vlamt weer als een malle. ‘Maar wacht even… je hebt pas één nummer gehoord en je tipt die langspeler nu al om aan te schaffen?’ You betcha! Sterker: ik tip ‘m nu als één van dé platen voor 2021. Zo goed is Stare Into The Dawn. De eerste single van de plaat, het eerste geluid op Heavy Psych Sounds, combineert het zo gewaardeerde Komatsu-heavy-riffin-stamppotwerk met een meer melodieuze inslag en die hoor je ook fijntjes terug in de grungy zang van Mo Truijens.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR/BRUUT NATIONAAL PRODUCT

Mr. Bungle – The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo
Het is niet de funkmetal van de self titled of de kakofonische gekkigheid van Disco Volante, maar verdomd: wat is het toch heerlijk om Mr. Bungle weer terug te zien! Naast originele leden Mike Patton, Trevor Dunn en Trey Spruance completeren thrash metal-klasbakken Scott Ian en Dave Lombardo de line-up. Het resultaat? Een knapperige doch kristalhelder geproduceerde herbewerking van hun rauwe The Raging Wrath of the Easter Bunny ep! Een non-stop thrashgranaat à la Patton’s Dead Cross die in luttele seconden je ledematen in vreemde bochten wringt. Welkom terug! En beter komt die tour zo snel mogelijk.

* Opgelet: Het vinyl is momenteel helaas uitverkocht, cd en digitaal wel te bestellen.


PIETER SLOOT – REDACTEUR/HARDHITTERS

Slift – UMMON
Dit album werd in een vorig Bandcamp Friday-artikel al getipt door NMTH-collega Tim: Het album UMMON van de Franse band SLIFT. Stel je een liveset van Osees voor maar dan nog meer ‘on acid’ en dan ook nog eens 73 minuten lang! Laatst zat ik te contempleren wat de betere albums van het jaar zijn en dit is er zeker één van!Deel dit artikel