2021 is alweer ruim een maand oud en op 1 januari hadden we nog zo tegen elkaar gezegd dat alles beter zou worden dit jaar. Tot nu toe is daar helaas nog bar weinig van de merken. De lockdown is strenger dan ooit en het grote verplaatsen en annuleren van concerten die vanaf februari tot en met mei gepland stonden is inmiddels in volle gang. Er is een garantiefonds voor evenementen vanaf 1 juli, maar boven de festivalzomer hangt niettemin nog een groot vraagteken.

Het blijven dus sombere tijden, maar gelukkig zijn er ook goede dingen uit 2020 die in dit nieuwe jaar weer terugkomen en één daarvan is Bandcamp Friday. Even het geheugen opfrissen: tijdens het begin van de coronacrisis besloot het online muziekplatform om getroffen muzikanten te steunen door één keer per maand, de eerste vrijdag, geen financiële afdracht aan bands te vragen. Koop je op Bandcamp Friday iets, dan blijft er dus niks aan de strijkstok hangen en gaat iedere euro die je uitgeeft rechtstreeks naar de muzikanten.

Als muzikale veelvraten, steunen wij van Nevermind The Hype dit initiatief dan ook van harte en ook dit jaar zullen we weer een steentje bijdragen door jullie te voorzien van onze persoonlijke favoriete heavy tips. Voor nog meer inspiratie kun je ook onze vorige Bandcamp Friday edities nog uitpluizen voor heavy pareltjes:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

God Is An Astronaut – Ghost Tapes #10
Soms moet je in de juiste stemming zijn voor post-rock. Lange, verhalende instrumentals waar je zin in moet hebben en die even moeten landen. God Is An Astronaut is voor mij de uitzondering op die regel. Ik ben altijd in de mood voor deze band! Ik heb Ghost Tapes #10 al mogen horen en die is weer fantastisch en hoewel hij alleen nog digitaal te koop is via Bandcamp, raad ik eigenlijk alleen aan om een van de vier laatste exemplaren van vorig album Epitaph te scoren. Of een tof shirtje. Deze magistrale liveband verdient dat!


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Here Lies Man – Ritual Divination
Het is alweer het vierde album in vier jaar van deze freaked-out-heavy-Afrobeat-fuzzrockers uit Los Angeles. Ritual Divination fuzzt en rockt wat minder heftig dan het debuut uit 2017, maar de langspeler groovet en bezweert weer als een idioot. Here Lies Man heeft weer vijftien meesterwerkjes op een schijfje gevat en klinkt – in weerwil van de hoes – nog lang niet opgebrand. Via het onvolprezen RidingEasy Records.

Spill Gold – Highway Hypnosis
Uitgekomen eind november op het Amsterdamse Knekelhuis Records en vanwege die datum naar het schijnt wat ondergesneeuwd. Niettemin stond het Amsterdamse Spill Gold met deze tweede plaat op Noorderslag. En terecht, want Highway Hypnosis is zo ijzersterk als het titelnummer al deed hopen. Dromerig en meeslepend Krautend, indeed hypnotiserend in een spanningsveld van Can, shoegaze psychedelica, triphop en stonergrooves.


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

Hulder – Godslastering: Hymns of a Forlorn Peasantry
Een jonkvrouw bij dag, een duivelaanbidster bij nacht. De Belgisch/Amerikaanse eenvrouwsband Hulder brengt met haar debuut acht zwart metalen hymnes over Belgische folklore, martelingen en middeleeuwen.


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

Wall – Wall EP
Geen betere manier om een nieuw jaar te starten dan met een dikke pot sludge metal. Het toepasselijk genaamde Wall heeft hier gelukkig gehoor aan gegeven met hun self-titled debuut-ep. Het broederlijk duo van Elliot en Ryan Cole, ook wel bekend van o.a. Desert Storm, serveren hier een viertal instrumentele tracks die overbuitelen van de dikke grooves en zware riffs met daarbovenop zelfs nog een verdienstelijke Sabbath cover. Wat wil je nog meer.


PIETER SLOOT – REDACTEUR

Kataayra – Só Quem Viu o Relâmpago à Sua Direita Sabe
Ontdekt in de eindejaarsaflevering van de geweldige podcast Zes Losse Tanden: Kataayra, en dan in het bijzonder het album Só Quem Viu o Relâmpago à Sua Direita Sabe. Uit Brazilië afkomstige atmosferische metal gecombineerd met folk. Het geheel klinkt als een bizarre droom. Ook fijn: je mag zelf bepalen hoeveel je ervoor betaalt.


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

The Ruins Of Beverast – The Thule Grimoires
Het zesde album van dit Duitse gezelschap dat atmosferische black metal combineert met doom en gothic/industrial metal. De balans lijkt op het nieuwe werk iets door te slaan naar de black metal, maar ook de doom en gothic (met Peter Steele-achtige vocalen) worden niet vergeten.

Bonustip: Paradise Lost
Paradise Lost kondigde gisteren aan dat ze in het kader van Bandcamp Friday met iets speciaals komen. Houd dus de Bandcamp-pagina van de Britse doomkoningen in de gaten voor hopelijk een aangename verrassing: paradiselostofficial.bandcamp.com.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Lóndrangar – Lóndrangar
Dungeon synth van Nederlandse bodem is een zeldzaamheid. Lóndrangar is opgericht in 1997. na 23 jaar inactiviteit, nu weer terug in actie op self-titled debuut. Een project van Dan van Toner Low met de vibe van vroege Mortiis en Wongraven. Een must voor de liefhebber.Deel dit artikel