Alles wat goed is, komt snel. Deze keer hoeven we niet lang te wachten op de eerste vrijdag van de maand, want 1 oktober is het gelijk raak! Het is namelijk weer Bandcamp Friday.

Misschien heb je inmiddels je eerste sta-concert al achter de rug, of heb je het vorige weekend nog een festivalletje meegepikt. Het lijkt erop dat we als muziekliefhebbers langzaam maar zeker de moeilijke coronatijden achter ons gaan laten. Fingers crossed natuurlijk, want het virus is al eerder een comeback kid gebleken, maar vooralsnog staan alle seinen nog op groen.

De coronatijd bracht ons ook mooie initiatieven en één daarvan is natuurlijk Bandcamp Friday en het lijkt erop dat dit ook nog wel een tijdje zal blijven, want het opheffen van beperkende maatregelen wil natuurlijk niet zeggen dat de geldkranen voor artiesten en hun crew direct weer gaan stromen. De spelregels zijn nog altijd hetzelfde: van alles wat je op Bandcamp Friday koopt via het platform gaat de opbrengst voor de volle honderd procent naar de artiest. Geen strijkstokken, afromingen of percentages, niks. Dus houd je niet in vandaag en haal die platen, cd’s of MP3’s in huis die je al lange tijd op je wishlist had staan.

Nog hulp of tips nodig? De behulpzame redactie van Never Mind The Hype viste weer wat lekkere heavy krenten uit de pap voor je. Check desnoods de 9 eerdere edities van de NMTH Heavy Tips:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

King Woman – Celestial Blues

Kristina Esfandiari en haar band King Woman borduren voort op de sound van de eerste plaat, dit keer met nieuwe invloeden vanuit de post-rock en doom. Meer dan geslaagde plaat die even moet inslijten en zeker meer dan de moeite waard is.

Devil Electric – Godless

Nog weinig van bekend maar toch vanaf 1 oktober verkrijgbaar: De nieuwe langspeler van Devil Electric. De female fronted Australische band maakte een prima eerste plaat die naar meer smaakt. Bandcamp Friday materiaal dus en je hoort daar ook vast twee tracks!


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Change – Closer Still

Change uit Seattle is hardcore! Laat die post, anti, proto of neo prefixen maar achterwege. Hardcore zoals het gemaakt moet worden; scherp, luid en met een boodschap.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

The Answer Lies In The Black Void – Forlorn

Doom- en ex-breakcore-baas Jason Köhnen is terug met 2 nieuwe uitingen: darkjazzproject The Lovecraft Sextet en The Answer Lies In The Black Void: een bedwelmende doomcollab met sirene Martina Horváth van o.a. Thy Catafalque. Verslavend spul weer.

Bloodmoon: I (Converge & Chelsea Wolfe)

Op Roadburn aangezwengelde collaboratie, die (zoals dat vaker gebeurt met de inspirerende ideeën van het Tilburgse festival) een bijzonder klik opleverde en verder is opgepakt door Converge, Chelsea Wolfe, Stephen Brodsky (o.a. Cave In, Mutoid Man) en producer en multi-instrumentalist Ben Chisholm. De titeltrack is net uit, album volgt 19 november.

Ridge – A Countrydelic And Fuzzed In A Colombian Supremo

Dikke fuzzy stoner uit Zweden à la Fu Manchu, of… zoals de landgenoten Lowrider! Ride scheurt er ook lekker op los. Deze plaat uit 2001 kreeg in mei een welverdiende vinyl release en is natuurlijk ook via Bandcamp te bestellen.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

ISKANDR – Vergezicht

Er is een kans dat je om de een of andere reden ‘Vergezicht’ nog niet besteld hebt. Niet op vinyl, niet op cassette, niet op CD (hoewel ik niet weet of ie daarop uit is, maar dat terzijde). Mocht dat inderdaad iets zijn wat op jou betrekking heeft, dan kun je deze fenomenale plaat alsnog aanschaffen op deze Bandcamp Friday. Daarmee maakt je dat dan toch nog goed.


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Vetrar Draugurinn – The Night Sky

Klinkt als een Scandinavische viking metalband, maar dit is het tweede album van een melodieus gothic / doomgezelschap uit Den Haag. Aangenaam toegankelijk dankzij de hemelse vocalen van Marjan Welman, bekend van o.a. Autumn, maar wel degelijk met scherpe randjes.

Veilburner – Lurkers In The Capsule Of Skull

Een nieuw pareltje uit de stal van Transcending Obscurity Records. Brute death/black metal uit de Verenigde Staten. Denk aan Behemoth, maar dan vermengd met veel freaky, avantgarde sonische gekkigheid, zoals we van bijvoorbeeld Laster of Grey Aura gewend zijn.

Vile Creature – Paperdoll

Bonustip: als je toch je winkelwagentje aan het vullen bent, pak dan voor 2 dollar deze single van het Canadese doomduo Vile Creature mee. Je krijgt er een 4 minuten durende mokerharde sludgetrack voor terug met diep ronkende gitaren, vocalen die uit de kleine teen geperst worden en een blastbeat eruptie op het einde.


LODEWIJK HOEBENS – REDACTEUR

Rivers of Nihil – the Work

Een van de verrassingen in 2018 waren de Amerikanen van Rivers of Nihil met doorbraakalbum Where Owls Know My Name. Death Metal verrijkt met prog-elementen en een saxofoon. Deze week hebben de gasten met the Work een opvolger uitgebracht. Hierin gaan ze nog verder op avontuur en spelen ze met diverse genres. Soms jazzy dan weer op de akoestische tour. Het is een uiterst boeiende belevenis die misschien even nodig heeft om je te raken. Maar er zit een goede gedachte achter met nummers die serieus kunnen variëren in stijl en speeltijd. The Void from Which No Sound Escapes geeft duidelijk weer hoe Rivers of Nihil klinkt anno 2021.


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

Kadabra – Ultra

Psychedelic fuzz rock uit Spokane, Washington. Name your price voor 3 heerlijk ronkende tracks in de stijl van Black Sabbath, Saint Vitus, Pentagram, Electric Wizard, Uncle Acid, etc. etc.Deel dit artikel