We stomen door met de zevende editie van onze Bandcamp Friday-rubriek, licht vertraagd door een knagende kater bij de eindredactie, maar niet minder welgemeend natuurlijk. En uiteraard ramvol met tips voor de betere heavy muziek op Bandcamp, waarvan vandaag het volledige aankoopbedrag ten goede komt aan de muzikanten of – in twee gevallen! – bij het goede doel waar de verzamelaar voor is samengesteld. Het is meteen ook alweer de derde Bandcamp Friday van 2021. Still going strong dus, en nog steeds keihard nodig ook.

Bandcamp Friday is een geweldig initiatief waar artiesten ook meer en meer op in lijken te spelen. Zo komen velen met speciale releases, er is een fraai nieuw duet van Marissa Nadler speciaal voor Bandcamp Friday uitgebracht (te koop i.c.m. met 50 unieke waterverfschilderijen), verder kun je helemaal los met allerlei gezeefdrukte T-shirts en posters van All Them Witches, biedt de Ierse sirene Hilary Woods pure kunst aan met diverse versie van haar albumart en hebben de Belgische shoegazers Slow Crush onder meer een prachtig en gelimiteerd ‘Glow Fuzz’ pedaal en tickets voor een ‘Bandcamp exclusive professionally shot AB Session’ die 24 april plaatsvindt. Ook is daar de eerste track van de aanstaande King Buffalo-plaat, de eerste van drie langspelers die de New Yorkse stoners dit jaar willen uitbrengen.

Voor meer inspiratie en verdere heavy parels kun je de vorige zes edities erbijpakken:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

Tomahawk – Tonic Immobility (26 maart uitgebracht)
Na de furieuze old school trashplaat met Mr Bungle is Mike Patton terug met Tomahawk. Acht jaar na Oddfellows terug op het honk met een lekker tegendraadse maar toch goed in het gehoor liggende plaat: Tonic Immobility.

Gitarist Duane Denison (o.a. the Jesus Lizard) over het album: “You’ll find those faster, high energy, abrasive, and dissonant songs. You’ll also find the slower, atmospheric, groove- and tension-based moments too. There’s always been a touch of, dare I say, Latin music in the form of Bossa Nova or flamenco-influenced guitar. All of those things appear on this record”.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Heimat Der Katastrofe (Speedway – Deathblow)
Als je vette dungeon synth of synthwave wil kopen, moet je er vroeg bij zijn voor de cassettes. Die zijn bij Heimat Der Katastrofe meestal snel op. Maar voor Bandcamp Friday kan je er prima terecht. Met name Deathblow van Speedway is de moeite waard. Je krijgt er bovendien een rpg bij.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Plagued – Decibels for dB’s
Voor Bandcamp Friday ga ik even voor een plaatselijk goed doel: Decibels For dB’s is een messcherpe compilatie van de beste metal die mijn thuisstad te bieden heeft! Niet alleen een dikke verzameling lokale topbands, maar ook nog eens een initiatief waarvan de opbrengsten naar het tofste poppodium van Utrecht gaan. Support your locals en pak hem mee:

Liefst 17 Utrechtse metalbands doen mee en voor meer achtergrond pak je dit artikel van 3voor12 Utrecht erbij.


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

Primitive Man – Immersion
Ik had ze ook al in mijn jaarlijstje voor 2020 staan: Primitive Man. “Denvers 1st and only Death Sludge band” prijkt er trots op hun Bandacmp pagina. Hard, ruw en zwaar is deze mix van death-, sludge-, noise, doom metal én een duistere wereldblik. Iets wat niet mag ontbreken in de collectie van de liefhebber van het zwaardere werk. Zeker een aanrader voor mensen die bijvoorbeeld Bongripper, Old Man Gloom of Full of Hell (ook allemaal op Bandcamp te vinden) kunnen waarderen.

Zet dit aan bij het verstoppen van de paaseieren en de eieren zullen zichzelf willen verstoppen. Zo heb je meteen meer tijd om muziek te luisteren.


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

Dry Cleaning – New Long Leg
Ook zonder liveshows waagt af een toe een nieuwe band zijn hoofd boven water te steken. Met een sardonische grijns brengt het Britse viertal Dry Cleaning hun debuutplaat uit vol met gevatte teksten en galmende gitaarlijntjes. Sonic Youth en Wire zijn nooit ver weg, maar wel met een geheel eigen smoelwerk zoals we inmiddels van de nieuwste golf van Engelse bands als Black Country, New Road en black midi zijn komen te verwachten. Vandaag uit via 4AD/Beggars:


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

Lugubrum – Veteranus (single, 2021)
Jawel, dames en heren: het eigenaardige trio Lugubrum uit België heeft een nieuwe single. Veteranus begint met vuige zwart metalen riffs à la Darkthrone, om daarna over te gaan in een fusion middenstuk met trompet en rommelende darmen (scheetgeluiden) en de single eindigt met een fanfare…


ARINA BANGA – REDACTEUR

Concrete Head Entertainment – Spring Farm Sanctuary
Toffe muziek luisteren én iets goeds doen voor de wereld? Dat zijn de betere initiatieven! Daarom tip ik vandaag de benefietcompilatie voor Spring Farm Sanctuary die afgelopen zondag uitkwam. Deze verzamelaar is een samenwerking tussen het Amerikaanse label Concrete Head Entertainment en veggie punkbands, waaronder een aantal Nederlandse, zoals Antillectual, Smash The Statues en Sidewalk. In opvang Spring Farm Sanctuary wordt een thuis geboden aan verwaarloosde en mishandelde dieren.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Die Wilde Jagd – Haut
Wat doet een Berlijnse elektronica-artiest op Roadburn (Redux)? Dat ga ik je nu vertellen! Ik ben door Eurosonic dermate besmet geraakt met Die Wilde Jagd dat diens releases al even tot mijn favoriete werkmuziek behoren. Uhrwald Orange (2018) is een meesterlijke collectie van dampende krautrock en knetterende electro, gevat in een onderkoeld en dromerig geheel dat verrast met Georgische en Afrikaanse sounds en geregeld uitmondt in een dwingende repetitieve groove. Mijn verwachtingen waren dan ook hooooooggespannen voor opvolger Haut (april 2020) en Sebastian Lee Philipp toont zich weer een geniale ‘mad professor’. Dompel je onder in de vier werelden van deze uitgesponnen composities, voel Sankt Damin onderhuids gaan en laat je betoveren door zangeres Nina Siegler in Himmelfahrten:

It It Anita – Sauvé
De. Nieuwe. It. It. Anita. Is. Uit. !!! Jazeker, de onvoorspelbare maniakale meesters uit Luik hebben twee jaar na sterkhouder Laurent weer een langspeler volgeblaft met de betere, gruwelijke noiserock met die onmisbare punky inslag. En laat je door het volume niet misleiden: It It Anita opereert vanuit een basis van sterke composities. Tradities zijn bij de vier Walen in goede handen: de plaat is weer vernoemd naar de producer: Amaury Sauvé verzorgde afgelopen zomer de opname en de mix in Laval (Fr.).

Dry Cleaning – Boundary Road Snacks and Drinks EP/New Long Leg
Eén van de tofste ontdekkingen van het digitale avontuur van de laatste ESNS en één van de tofste nieuwe bands in de huidige post-punk-/wave-revival is Dry Cleaning. Het Londense viertal had al twee sterke EP’s op zak, maar New Long Leg is toch echt de debuutplaat. Dat prille karakter zou je niet vermoeden als je songs als Strong Feelings, Leafy, het titelnummer en de ijzersterke single Scratchcard Lanyard hoort. Extra punten voor de quasi-nonchalante, onderkoelde praatzang van Florence Cleopatra Shaw.

Aangezien collega Wybren deze release terecht ook tipt, switch ik ‘m nog even naar de ook uitstekende debuut-EP uit 2019:


Voor meer inspiratie en verdere heavy parels check je de vorige zes edities:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6Deel dit artikel