En zo strompelen we richting het einde van 2021, een jaar dat lijkt te eindigen zoals het begon, namelijk in een lockdown. En dat terwijl we op 1 januari nog optimistisch (via Zoom) het glas met elkaar hieven in de hoop dat het dit jaar toch echt niet slechter kon dan in 2020. Nou, “hold my beer!” moet 2021 toen gedacht hebben. Concerten en festivals waren de spreekwoordelijke wortel aan een stok voor ons als ezeltjes. We gingen onze prikjes halen, maar toch viel, mede door een Dansen-met-Jansenfiasco, de complete festivalzomer opnieuw in het water. Eind september gloorde er wat licht aan het einde van de tunnel: we konden weer naar ‘echte’ shows. Weliswaar op 75% van de zaalcapaciteit en veel internationale bands stelden hun tour nog maar even uit, maar toch voelde het al snel weer als vanouds. Helaas was het vorige maand alweer uit met de pret, omdat de ziekenhuizen toch weer sneller volstroomden dan de experts hadden verwacht en dus zitten we nu in de donkere dagen voor kerst weer thuis met een déjà vu.

Gelukkig heeft de muziek ons er ook dit jaar weer doorheen gesleept. Want wat werden we verwend met geweldige releases dit jaar, van toppers als Gojira en Iron Maiden tot obscure parels die vanuit de underground kwamen bovendrijven. Je leest er binnenkort meer over in de Nevermind The Hype jaarlijsten. Ook dankzij Bandcamp Friday hebben we onze muzikale horizon iedere maand een stukje kunnen verbreden door heavy tips met elkaar te delen. En daarom doen we dit gewoon op de laatste Bandcamp Friday van 2021 ook gewoon nog een keer.

Voor wie de laatste anderhalf jaar onder een steen doorbracht: op Bandcamp Friday gaat de volledige opbrengst van de muziekverkoop op Bandcamp naar de artiesten. Daarom is het de perfecte dag om je favoriete muzikanten en bands te steunen en vinyl, cd’s of MP3’s die je nog mist, aan je collectie toe te voegen. Zoals iedere maand helpt de redactie van Never Mind The Hype je op weg met wat heavy tips en suggesties.

En heb je hierna nog behoefte aan meer inspiratie? Hier vind je de elf voorgaande edities:


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Capra – In Transmission
Capra! Vroege Amerikaanse hardcore uit Lafayette, Louisiana met dikke Converge metalriffs, scheermesjes en rattengif. Zangeres Crow Lotus tilt het geheel naar extreme hoogte met haar heel eigen stemgeluid.


PAUL LINDENBERG – REDACTEUR

Leather Lung – Lonesome, On’ry and Evil
Leather Lung is een groezelige sludgeband uit Boston. Uitermate geschikt voor luisteraars die van onzuivere vocals en heavy, trage, fuzzy riffs houden. Doordat de platen ook rustige en verstaanbare stukken hebben wordt het niet een bak herrie, maar komt het extra goed tot zijn recht wanneer alles open gaat. Helaas is er voor het laatst in 2020 een nieuw nummer uitgekomen, maar als je de oude platen nog niet had is deze Bandcamp Friday natuurlijk een geschikt moment om jezelf een vroeg kerstcadeau te geven.

Cosmic Debris – Interstellar Solar Race
Leidse stonerband Cosmic Debris heeft vorige week een nieuw nummer uitgebracht, inclusief clip. Cosmic Debris wil de 70’s terugbrengen met de kennis van moderne stoner. Interstellar Solar Race is een goed bewijs van hun succes met dit plan. Dit nummer en hun eerdere EP staan voor name your price op Bandcamp, daar kan je je geen buil aan vallen!


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Messa – Pilgrim
Een van de laatste acts (naast GOLD) die ik op Roadburn (check dit tweetal) zag schitteren in het Patronaat is Messa. Het Italiaanse doomy viertal speelt met atmosferische, black, heavy rockende en jazzy invloeden en leverde al twee ijzersterke platen af. En we zijn een absolute sucker voor de vocalen van Sara. In de opmaat naar het derde album leveren ze deze zalige track af, die ook ernstig doet verlangen naar de presentatie op Roadburn 2022.

Year Of No Light – Consolamentum
Ook bekend uit Roadburn-kringen (de set uit 2008 is baas) is het Franse Year Of No Light. De release van hun nieuwe plaat op Pelagic Records had ik deze zomer al doldriest rondfietsende helemaal gemist, maar gelukkig gooide een zekere streamingdienst Alètheia op me. Dat is meteen de kortste track van het heavy gezelschap dat weer een uitgebalanceerde, uiterst spannend opgebouwde mix van post-, sludge en shoegaze op je afvuurt. Vanwege het 20-jarige bestaan van de band uit Bordeaux kun je Consolamentum ook in een houten boxset kopen met daarin alle vijf de albums.

Planetary Assault Systems – Sky Scraping
Een van mijn platen van het jaar is de ‘Berghain Fünfzehn’ knaller die Luke Slater voor Ostgut Ton maakte. Dat deed de Engelse technobaas al in 2020 en dus was het wel weer tijd voor wat nieuws van de nog altijd razend productieve Brit. Ditmaal heeft hij een album gebakken als Planetary Assault Systems, wat wel gezien wordt als zijn meest invloedrijke alias. Knetterhard genieten weer van de kale opener Labstract en de zeer opzwepend knallende acidtechnobeuker Bang Wap tot het meer spacey zwevende Devotion met repetitieve vocals.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

ACHE – The Unbeatable Defects Of Humanity
G*dverdomme wat een sound! ACHE is een Rotterdoom ontdekking die met The Unbeatable Defects of Humanity een wel hele afstraffende beukplaat heeft uitgebracht. Vijf tergende sludge epossen die klinken alsof de hel op aarde al gearriveerd is. Niet gek ook, gezien de plaat is ingeblikt door Chris Fielding van UK doombazen Conan. Treat yo self met een digiversie van deze sonische slachtpartij.


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Yoth Iria – Under His Sway
Het Griekse Yoth Iria, met voormalige leden van Rotting Christ, debuteerde begin dit jaar zeer verdienstelijk met As The Flame Withers, waarop ze een mix van black metal met gitaarwerk uit de klassieke heavy metal laten horen. Op de valreep van 2021 brengen ze nog een EP uit met 2 nieuwe nummers, een Rotting Christ cover en een 7” EP-versie van een van de tofste nummers van de debuutplaat.

Abscession – Rot Of Ages
Het Zweedse brute death metalgezelschap Abscession komt na 5 jaar weer eens met een nieuwe plaat en wat voor eentje! Vette D-beats, cirkelzaaggitaren en bulderende grunts alsof je naar Unleashed in hun beste jaren luistert. 

My Dying Bride – The Manuscript
Een oudje alweer, uit 2013, maar pas vrij recent verkrijgbaar via Bandcamp, omdat Peaceville druk doende is hun catalogus te ontsluiten via het platform. De EP’s die My Dying Bride geregeld uitbrengt, zijn over het algemeen nog maar moeilijk verkrijgbaar, dus dit is een uitgelezen kans om in ieder geval de MP3’s in huis te halen. 

 Deel dit artikel