Je favoriete muziekplatform Bandcamp is natuurlijk al jaren lekker bezig en sowieso een van de mooiste streamingdiensten waar ook nog eens het grootste percentage naar de artiesten zelf gaat. In deze hemeltergende pandemische tijden, waarin artiesten wederom hard geraakt worden, stelt Bandcamp zich ook weer zeer fraai op door geregeld op vrijdag de eigen kosten weg te wuiven, zodat de volledige opbrengsten naar de artiesten gaan. Respect!

En ook Bandcamp is begaan met Black Lives Matter, verontwaardigd over politiegeweld tegenover zwarte Amerikanen en verklaart pal te staan voor ‘raciale gerechtigheid, gelijkheid en verandering’. Daarom stort Bandcamp deze vrijdag haar deel van de opbrengsten uit de muziekverkoop aan NAACP Legal Defense Fund, wat zich al geruime tijd inzet voor juist die doelen. Lees de hele Bandcamp-verklaring hier. Een zeer goed doel, waar ook NMTH zich volledig achter schaart! En iets wat ook in Nederland de volle aandacht verdient! Hoe nodig dat is blijkt maar weer in Veronica Inside.

Over naar het betere werk: Geweldige ruige muziek! Onze redacteuren geven je hun Bandcamp-tips om je geld op stuk te slaan.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Als je graag vandaag centen laat rollen op Bandcamp, dan doe je dat deels voor het goede doel en natuurlijk ook om je platenkast te spekken. Alleen digitaal kan ook natuurlijk, maar als je graag wat fysieks hebt is dit een goede: De Letse black metalband Eschatos heeft hun EP MÆRE in een prachtige editie op vinyl uit. Aanrader dus en bovendien een bijzondere band. Check ook eens side-project Pamirt (voor de liefhebbers van Lingua Ignota en Diamanda Galas), helaas vooralsnog enkel digitaal.


PIETER SLOOT – REDACTEUR

Waarom deze Magnetic Spacemen EP? Omdat de band onlangs een nieuwe langspeler heeft opgenomen! Dat is prijzig, dus steun ze door de (GE) EP aan te schaffen!


TIM VAN DER STEEN – REDACTEUR/MOSHPODDER

Middels een fantastische sessie bij KEXP speelde het Franse SLIFT zich vorig jaar in de kijker. Sindsdien is het een graag gedraaid groovemonster waarvan in februari van dit jaar langspeler UMMON verscheen. Verplicht voer voor fans van uitgesponnen psychedelische jams.

Wie overigens geen behoefte heeft aan fysieke producten maar de actie wel wil steunen: de set van Thou en The Body op Roadburn 2018 staat digitaal op Bandcamp, da’s $11,- goed besteed en geen gezeik met verzendkosten.


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Een Italiaans éénmansproject dat atmosfetische funeral doom maakt en klinkt alsof iemand een vergeten achterdeurtje naar de diepste kelder van de Hel heeft opengelaten.


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

Ik tip graag de Bandcamp van Holy Roar Records. Dit UK independent record label van Alex Fitzpatrick grossiert in vette releases in post-rock, shoegaze, black, doom etc. Van bekendere bands als OHHMS en Rolo Tomassi, tot relatieve nieuwkomers als Conjurer en het Belgische Slow Crush. Vaak worden er diverse ‘special editions’ op vinyl aangeboden. Zelf kocht ik er recent (via hun eigen website though) de nieuwe plaat van Elephant Tree op mooi gekleurd, splatter vinyl. Hun Bandcamp-page is er één om in te verdwalen en uiteraard is dit het moment om juist via dat kanaal een mooie plak vinyl, CD of digitale release te scoren. Knock yourself out!MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Zoveel goede bands, ook van eigen bodem. Maar de eerste band die in me opkomt is Mantra Machine. Hun laatste plaat Heliosphere draait regelmatig rondjes thuis. Kwaliteits stoner/spacerock die je aandacht opeist, met alleen al de riff van het titelnumner dat een aanschaf uit hun merchtent waard is.


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

Geweldige stonerplaat van deze Zweden. Het is zonde dat het fraaie vinyl alleen via de VS te bestellen lijkt en zo verdubbelt in prijs. Dus maar besloten om Lowrider te steunen met een digitale aanschaf. Hopelijk kan ik het vinyl binnenkort alsnog kopen bij een inmiddels zeer welkome show van deze band!


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Zoveel gruwelijk goede muziek om uit te kiezen, zo tipten Roy en Waldo net al twee van mijn absolute platen van 2020 met Lowrider en Elephant Tree. Ook de toevoeging van Tim snijdt dik hout: Er staan echt geweldige sets op de Roadburn Records-bandcamp waaronder deze pas getipte van Orange Sunshine (RB 2007) en die van Elder (RB 2013) is echt een van de allerbeste uitgegeven sets. Verder kocht ik de laatste weken erg memorabele Bandcamp-platen van Yuri Gagarin, Run The Jewels, Psychonaut, Maserati, Marissa Nadler, Hilary Woods, Applescal en de Griekse doomers Acid Mammoth (+ T-shirt!). Kiezen is kortom weer eens niet te doen…

Ik permitteer me er twee:
De recent bij toeval ontdekte psychbluesers The Heavy Eyes, het is wel eens tijd voor een positieve boodschap uit Tennesssee zeg maar.

En de betere binnenlandse (en ook half-Duitse) waer: Mercury Boys! Een supergroep met Guy Tavares, Timothy van Supersonic Blues en twee leden van bluespunks Ragged Barracudas die in de geest van Orange Sunshine een erg lekkere debuut-EP afleverden: Return To Cinders op Who Can You Trust? Records, je leest er alles over in dit artikel.Deel dit artikel