Nog geen zonnige lentedagen in zicht, maar wel een flinke temperatuurstijging en daarmee de achtste editie van onze Bandcamp Friday-rubriek. Ook deze aflevering zit weer ramvol met tips voor de betere heavy muziek op Bandcamp, waarvan vandaag het volledige aankoopbedrag ten goede komt aan de muzikanten, het label of platform. Het is meteen ook alweer de vierde Bandcamp Friday van 2021. Still going strong dus, en nog steeds keihard nodig ook.

Bandcamp Friday is een geweldig initiatief waar artiesten ook meer en meer op in lijken te spelen. Zo komen velen met speciale releases, merchandise, exclusieve tickets voor sessies en noem het maar op. Het is kortom een goed moment om die Bandcamps af te schuimen en vinyl en ander moois op de kop te tikken en daarmee artiesten te steunen. Bij wijze van gids hebben we tips van liefst twaalf NMTH-redacteuren voor je verzameld!

Voor meer inspiratie en verdere heavy parels pak je de vorige zeven edities erbij:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Velozza – Apocaholic
Thrash vernieuwen is onmogelijk. Je kunt er wel een dikke rode peper van enthousiasme en muzikaliteit insteken, waardoor het geheel in een pittige moshpit zal eindigen. Riffs zo strak dat ademhalen wordt bemoeilijkt en ogen gaan uitpuilen. Roermondse trots Velozza flikt het met Apocaholic.


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

Domkraft – Seeds
De derde langspeler van het doomtrio uit Stockholm gooit hoge ogen en dreunt nog lang na! Daar waar vorig jaar het Zweedse Lowrider het tot plaat van het jaar bij NMTH schopte, tip ik nu alvast Domkraft voor de eindlijstjes. Ik kan niet wachten tot dat ellendige Corona voorbij is, want Domkraft is beslist een band om live mee te maken.

Pupil Slicer – Mirrors
Hij is al bijna twee maanden verkrijgbaar, maar nog steeds oh zo relevant. Het gevoel alsof je bij de tandarts zit en hij de boor zonder verdoving je kop in ramt. De debuutplaat van het Londonse trio slaat je genadeloos om de oren. Lees hier de review die we eerder schreven over de plaat. Kopen doe je hier:


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Crypts of Despair – All Light Swallowed
Het Litouwse Crypts Of Despair debuteerde 2 weken geleden op het undergroudlabel Transcending Obscurity Records met hun tweede full length album All Light Swallowed. Zeer geschikt voor mensen die hun death metal graag zwartgeblakerd hebben (denk aan Behemoth of Belphegor) en voor liefhebbers van afwisselende hoge screams en diepe grunts.


KARIN LEIJS – REDACTEUR

Steel Bearing Hand – Slay In Hell
Het zonnetje schijnt, het voorjaar begint. Tijd om de tuin aan te pakken. Maar de moed zakt je in de schoenen met het torenhoge onkruid in het vizier. No worries, gewoon even de nieuwe plaat van Steel Bearing Hand opzetten als een lichtelijke schop onder de kont. Dit tweede album van de mannen uit Dallas zit vol met heerlijk gitaargeweld. De drums overpoweren nooit en de heerlijke gitaarriffs krijgen het podium. Genoeg luchtgitaarmogelijkheden, lekker moshen tussen je urban jungle. Vooral met Per Tenebras Ad Lucem op de achtergrond kregen m’n planten het flink te verduren. Ik zal je zeggen, mijn tuin heeft er nog nooit zo opgekuisd bijgestaan.


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

SNĚŤ – Mokvání V Okovech
‘Gangreen met sijpelend in kettingen’ rolt er uit de vertaalmachine. Ontbinding, lijkgeur, maden en vliegen. Kortom: death metal, maar dan uit Tsjechië en in de moerstaal gebraakt dat rot en rolt als een malle!!


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Dordeduh – Har
Misschien maakt Dordeduh wel metal voor mensen die niet van metal houden, denk ik wel eens. Har is het nieuwe album van de Roemeense band, met twee kernleden van het terziele gegane Negura Bunget aan boord. Mysterieus, vol atmosfeer, veelzijdig en vooral de moeite waard om te kopen en dan nog eventjes te wachten tot ‘ie ook echt uit is.


ARINA BANGA – REDACTEUR

Stage Banter – Your Last Shot
De Beverwijkse skatepunkers van Stage Banter hebben op deze Bandcamp Friday een spiksplinternieuwe song uitgebracht. Your Last Shot is de eerste release sinds debuut-EP Tightrope Walking (2019) en is hét logische muzikale vervolg. Kenden we het punkgezelschap al van zijn Bad Religionesque leadgitaarpartijen, aanstekelijke refreintjes, vertragingen rond de brug en maatschappijkritische lyrics, dit keer staat de Stage Banter-checklist niet alleen opnieuw vol vinkjes, maar vormen de verschillende elementen ook een veel natuurlijker geheel. Bonus: het nummer gaat over politieke leiders die er met loze beloftes toch in slagen veel stemmen te winnen.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

La Nausée – Battering Ram
Ik kies maar gewoon voor La Nausee, recht voor zijn raap sludge uit ons buurland België. Battering Ram (vandaag uit) is een toepasselijke titel, daar de muziek gewoon in your face is zonder poespas, sludge die lekker wegluistert:


PIETER SLOOT – REDACTEUR

Batushka – Litourgiya
Litourgiya van Batushka is één van de meest monsterlijke albums die ik ooit heb gehoord en daarnaast was het mijn gateway drug voor black metal. Hoog tijd om het eens in mijn bescheiden Bandcamp-bibliotheek te hebben dus!


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

Undo K From Hot – G.A.S. Get A Star
Bekend als een beest op de drums bij Death Grips is Zach Hill weer terug met een nieuw project onder de even vervreemdende als cryptische naam Undo K From Hot. Verwacht weer manisch drumwerk, maar ditmaal met een meer industrial en noisy inslag dan zijn eerdere projecten. Hoewel alleen de eerste nummers reeds uit zijn, kleuren die alweer zodanig lekker buiten de lijntjes dat dit ook weer een tomeloos energieke plaat belooft te worden.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Luke Slater – Berghain Fünfzehn
Als liefhebber van dark techno en elektronica kom je ook op Roadburn aan je trekken en Bandcamp is helemaal een goudmijn. Zo kunnen we er op dit heavy platform nog wel een tip in gooien. Voor duistere techno kun je absoluut op Duitsland rekenen, Keulen en zeker Berlijn zijn de shit, en waar de beruchte Berghain-club in Kreuzeberg nog wel even dicht zal zijn, knalt het fijnproeverslabel Ostgut Ton gewoon door. Check die samplers! De Britse veteraan Luke Slater is sowieso een absolute technobaas en toont dat ook op deze 15e Berghain-sampler. Met ook de nodige dubsounds en regelrechte bangers als O-Ton Reassembled 1 en 3.

Doctors of Space – Roadburn Redux Studio Session 2021
Roadburn Redux was een prachtige online viering van heavy muziek in alle facetten, echt een feest der verscheidenheid en daarmee typisch Roadburn. Heb thuis veel sets geluisterd en zo veel muziek mogen ontdekken. Je kunt van veel van die artiesten de muziek op Bandcamp aanschaffen, zo ga ik zeker ook de laatste van Wolvennest aanschaffen. Check de Roadburn line-up voor meer steengoede tips. Maar wat als je er nu één moet kiezen? Ai, dat wordt lastig. Maar goed, duik vooral zelf in de Bandcamps van acts als BADA, The Ocean, Of Blood and Mercury, Autark, Die Wilde Jagd, An Autumn For Crippled Children en Spill Gold!

Maar goed, de keuze der keuzes in deze valt dan zonder twijfel op de Doctors Of Space! Doctor Scott Heller al eens met Joy uit de Cul de Sac zien spacen (Roadburn 2018) en de set die hij met gitarist Martin Weaver (oa Wicked Lady) bereidde voor Roadburn Redux was subliem. Je krijgt naast El Rock Espaço Infernal – de track in onderstaande video – bij het album gewoon nog twee heerlijke jams van 14 minuten. Far out dudes!


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

STÖNER – Stoners rule
Als woestijnrockers Brant Bjork en Nick Oliveri een nieuwe stonerband oprichten, dan let je op. Samen met drummer Ryan Gut stomen en dronen ze er lustig op los onder de net zo eenvoudige als geestige noemer STÖNER. Het fijne kwaliteitslabel Heavy Psych Sounds Records bracht eerder al een live-registratie van de band in de Mojave Desert en biedt nu de mogelijkheid om de debuutplaat Stoners Rule te pre-orderen (om maar even een goed Nederlands woord te gebruiken). Niets aan gelogen natuurlijk, deze titel. Op deze plaat zijn dezelfde tracks te vinden als op het Mojave live album, alleen nu in studioversie en in een andere volgorde. Via de Bandcamp-pagina van het label zijn diverse vinyls in kekke kleuren te bestellen, maar ook gewoon de zwarte plak als dat is waar je ziel blij van wordt. Dus rule ook, wees als Stöner. Als je alvast een voorproefje wilt, check dan Own Yer Blues op YouTube:Deel dit artikel