Jawel, lieve lezers: Daar zijn we weer, met alweer de tweede Bandcamp Friday van 2021. Je vroeg het je al af en inderdaad is het sinds 9.00 Nederlandse tijd toch echt 24 uur lang Bandcamp Friday. De succesvolle receptuur is volledig ongewijzigd en we hopen dan ook dat u het zich weer laat smaken en die knaken weer richting de door covid-19 zo getroffen artiesten laat rollen. De noodzaak is immers ook ongewijzigd.

“It’s a working man’s game”, stelt onze general manager terecht. NMTH-fotograaf Roy Wolters vult bovendien aan: “Een dikke vette Griekse doomplaat, wie zit daar nou niet op te wachten in deze deprimerende tijden?”

Het recept dan toch nogmaals:
# Bandcamp stuurt vandaag alle opbrengsten door naar de muzikanten
# NMTH doet weer mee door met tips en aanbevelingen dit initiatief helemaal de moeder te supporten
# Zo vind je in dit artikel de tips + motivatie van elf NMTH-redacteuren

Voor meer inspiratie en verdere heavy parels kun je de vorige vijf edities erbijpakken:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Autarkh – Form In Motion
Nieuw project van Michel Nienhuis (DODECAHEDRON), en wat voor een! Alsof je in een doorgesnoven kelderorgie zit met Aphex Twin, Fear Factory, Godflesh en Meshuggah met als resultaat Form In Motion… Gewoon keiharde, innovatieve metal met een hoop eigenaardige bliepjes en samples, keiharde beats en chaotische geluidsmuren. Maar luisterend naar de drie uitgebrachte singles, zit het desondanks verdomd goed in elkaar! Tracks met een kop en een staart, doch inventief en origineel. Pre-order die brute Nederlandse meuk via Bandcamp:


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

We gaan weer smokkelen door meerdere tips te geven, zo zijn we dan ook wel weer als het gaat om regels die het algemeen belang dienen… Zo kunnen we ons echt niet onttrekken aan de geweldige tip van collega redacteur Timothy Aarbodem, die een nieuwe track doorstuurde van Zach Oakley (frontman van JOY, Volcano): “Wat meer mellow, maar goeie vibes, hij heeft ook nog een andere track en een Blue Cheer-cover uitgebracht.” Nog meer tips op die Bandcamp van Oakley dus! Maar laten we beginnen met Acid Rain. Tune in:

Pilot Voyager – Nuclear Candy Bar
Hongaarse spacerock vraagt u? Dikke mik hoor! We zijn al een paar weken in de ban van Pilot Voyager (dank u, 666MrDoom) en hun album Nuclear Candy Bar. De Bandcamp-dukaten moet je dan weer stukslaan bij het Hongaarse label Psychedelic Source Records en die verdienen het! Zij organiseerden de sessie waar Pilot Voyager noisy, spacend en psychend losging samen met leden van Satorinaut en Lemurian Folk Songs. Met deze vijf jams kun je precies 66 minuten (dit kan geen toeval zijn) vooruit en de kortste track is onze favoriet: het toepasselijk getitelde Fuzziness.

Tunnelvisions – End Of Time
We zijn ooit verslingerd geraakt aan de releases van het Amsterdamse technolabel Atomnation. Daar heeft labelbaas Applescal ongetwijfeld een voorname rol in gespeeld. Evenals zijn selectie met artiesten als Gidge, David Douglas, Deltawerk en Weval, acts die doorgaans precies die vibes bieden waar we perfect op kunnen werken (goed voor de drive, zoals bij het middernachtelijk klaarzetten van dit artikel). Denk aan kale techno tot warme deephouse en sowieso met een gekoesterde donkere ondertoon. Dat geldt zeker ook voor het duo Tunnelvisions dat meer aan de warme kant opereert en op 19 maart de vierde release op Atomnation loslaat. Raynor de Groot en Emiel van den Dungen zijn al aardig opgepikt en dat gaat hier verder op NMTH natuurlijk niet gebeuren, maar de lof is niettemin helemaal terecht. Acid Neverland is de eerste van drie killer tracks die al uit zijn, en tevens onze favoriet.


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Paradise Lost – Gothic Live op Roadburn 2016
Paradise Lost kondigde vorige maand al aan dat ze op Bandcamp Friday met iets zouden komen. Dat was enigszins teleurstellend (geremasterde versies van oude albums), maar deze maand maken de Britse doomgiganten dit meer dan goed. Ze brengen namelijk hun show op het Roadburnfestival van 2016 uit, alwaar ze hun legendarische tweede album Gothic integraal speelden. Exclusief verkrijgbaar via Bandcamp vooralsnog, waarbij je ook nog eens de downloads van de video-animaties krijgt, die de Roemeense kunstenaar Costin Chioreanu speciaal voor dat optreden ontwierp.

Het album is exclusief te bestellen via deze Bandcamp-link. De band heeft ook de video van het nummer ‘Shattered’ vrijgegeven:


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Furia – W śnialni
In het black metal-landschap is er geen act als het Poolse Furia, uit de mijnstreek Silesia. Deze plaat met hun, zelfbenoemde, necro folk, is nog bevreemdender en meer wars van conventies dan het voorgaande werk. Met gastbijdragen van het National Old Theatre in Kraków en een mijnwerkersorkest.


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

Acid Mammoth – Caravan
Vrijdag komt Acid Mammoth’s nieuwe langspeler uit. Waarom ik die wil tippen?! Een dikke vette Griekse doomplaat, wie zit daar nou niet op te wachten in deze deprimerende tijden?


PIETER SLOOT – EINDREDACTEUR

Stoner Bud’s – Yeah​-​Yeah !
Oké, weliswaar geen Heavy tip, maar wel een fijne. Lekkere Franse garagesurf van Stoner Bud’s, wat goed past bij het lekkere weer wat inmiddels alweer pleite is. Ontdekt gewoon door wat rond te scrollen op Bandcamp en te kijken welke artwork aansprak. De prijs voor deze bepaal je zelf, alle kleine beetjes helpen.


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

White Ring – Show Me Heaven
De hoogtijdagen van de witch house liggen alweer een paar jaar achter ons, maar voor een flinke dosis glitchy vocals en desolate beats ben je bij White Ring nog steeds aan het juiste adres.


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

Evil – Possessed by Evil
Waarom originaliteit nastreven als je het bestaande verbeteren kunt? Dat is precies wat het Japanse Evil doet op ‘Possessed By Evil’. Twaalf zwartgeblakerde thrash-granaten in de traditie van Sodom, Bathory en Judas Priest. 行く! 行く! 行く!(= Japans voor go! go! go!)


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

Warish – Next To Pay
Warish presenteert alvast de eerste twee nummers van het nieuwe album. Die krijg je nu, de rest van het album bij de release over minder dan twee maanden. Zo doe je jezelf een leuk cadeautje. Onomstotelijk goede stoner van de zoon van Tony Hawk (toch een leuk weetje), die een mix van punk en psychedelica samensmelt voor meeslepende riffs. Wie de muziek hoort zal er spontaan een plaats voor in de muziekcollectie vinden.


ARINA BANGA – REDACTEUR

Press Club – Wasted Energy
Als je het Australische Press Club nog niet kent, dan is Bandcamp Friday de ideale gelegenheid om het (overigens niet nieuwe) album Wasted Energy aan te schaffen en voorlopig niet meer af te zetten. Deze garage-achtige punkrock met indie-invloeden heeft alles wat de soundtrack van je lockdown nodig heeft: explosieve energie met een rauw randje en een catchy melodie met emotie. Mocht je onverhoopt nog op een kantoor werken, dan heb je zelfs kans dat je collega van een paar bureaus verderop deze muziek ook kan waarderen.

The Giant Low – Gates Of Hell
Steun je liever iets lokaals? Koop dan de eerste single Gates Of Hell van de nieuwe Nijmeegse rockformatie The Giant Low. De band met leden van Stonerfront Nijmegen, Annahay, Sister Johnson en Ink Bomb brengt volgens eigen zeggen de Zweedse taiga naar het Nederlandse laagland. Het weemoedige gitaarlijntje blijft nog een flinke tijd in je hoofd zitten!


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

Kid Kapichi – This Time Next Year
Meestal denk je bij het zien van een ongevraagde, gesponsorde post in je tijdlijn: opzouten! Maar soms heeft zo’n opdringerige zwerver wel degelijk toegevoegde waarde. Voor mij was dit het geval bij een video-snippet van Working Man’s Town – een post-punkerige track on speed van deze band uit Hastings, Groot-Brittannië. I liked it a lo’! Dus zoals dat dan gaat: click & follow. Regelmatig kwam er nieuw materiaal voorbij en telkens veerde ik weer even op. Sinds vorige maand is de geheel zelfgeproduceerde debuutplaat uit en ik ga er uitermate lekker op. Alternative rock met een flinke shot branie, een bak energie, catchy hooks en de juiste dosis swag. Maatschappij- en politiek kritisch, maar ook gewoon zo’n plaat om naar standje 11 te draaien en alle Weltschmerz mee van je af te werpen. Op Bandcamp alleen als download te koop, maar via de band’s website ook op diverse fysieke dragers. En daar kopen ze natuurlijk ook wat voor. Letterlijk. Immers, it’s a working man’s game.Deel dit artikel