Wat? Alweer een Bandcamp Friday? That’s right! In maart was de eerste editie, een initiatief van het uiterst sympathieke muziekplatform om – door de coronacrisis getroffen – muzikanten te steunen. Het idee: al het geld dat je deze vrijdag uitgeeft gaat direct naar de artiest/het label. Die eerste editie bracht in vier dagen 20 miljoen dollar op, in totaal staat de Bandcamp Friday teller al op 75 miljoen. Sinds de start van het platform gaven fans al ruim een half miljard uit op Bandcamp, rekent het platform voor.

Omdat het einde van de pandemie helaas verre van in zicht is, is het in 2020 elke eerste vrijdag van de maand raak met Bandcamp Friday! Dat betekent voorlopig deze kalender:

September 4, 2020
October 2, 2020
November 6, 2020
December 4, 2020
Als je twijfelt of (met oog op de tijdzone) Bandcamp Friday al ingegaan is, check je deze.

Bij NMTH supporten we dit steengoede initiatief, en artiesten sowieso, uiteraard met vurige liefde en dus vroegen we onze redacteuren om hun ‘heavy tips’ voor Bandcamp Friday. Meer input nodig? De vorige set tips vind je hier.


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

Met een nieuwe release die even catchy als bruut is, levert dit hardcoreduo een van de beste excuses van het jaar om je longen uit je lijf te schreeuwen. Bijkomende verschijnselen kunnen een plotselinge afkeer van autoriteit en destructieve neigingen zijn, dus luister op eigen risico.


MARIJE HEIDA – HOOFDREDACTEUR

Ik word gewoon intens gelukkig van het geluid van deze band. Ongetwijfeld hadden ze wel een promotietour in de planning naar aanleiding van het album Scorpio dat net een week uit is… Maar goed, we weten allemaal waarom dat op z’n gat ligt. Gelukkig hebben ze de boel op vinyl geperst.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Doe jezelf wat leuks kado, digitaal of op tape, van het Nederlandse Knekelput cassettelabel. Voor de black metalfans is Glass Coffin een aanrader. Ben je meer van de dungeon synth, pak dan de release van Seregost of Toad Sage. Tot slot, als je gewoon weird wil, check even die Toadlickers release.PIETER SLOOT – REDACTEUR

Mijn tip voor Bandcamp Friday is de redelijk recent verschenen plaat Close van de band OHHMS, op mooi blauw vinyl. Waarom? 1) wereldplaat. 2) Ik zou hier een Hardhitters recensie over tikken maar dat schoot erbij in, dus ik geef ‘em nu nog even mee aan de NMTH-lezers!


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

Mijn aanrader is het gloednieuwe project Affliction Vector (o.a. ex-Grime, ex-The Secret) met het nummer ‘Voiceless Predictions’. Laat je bang maken en naar lucht snakken door de black/death metal van dit Italiaanse duo. Eind deze maand komt het debuut ‘Death Comes Supreme’ uit via kwaliteitslabel Argento Records, dat eerder al duistere parels van Verwoed, Ossaert en Faceless Entity op ons losliet.


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

Rijd je rustig door de bossen nabij het Duitse Bielefeld, komt er ineens een oorwurm van een stonertrack op de lokale radio (!) voorbij. Even goed opletten hoe die wordt afgekondigd: ‘Kevin’ dus, van de band Slomosa. Goed in de oren geknoopt en tevergeefs gezocht naar de plaat. Sinds augustus is ‘ie er dan en het blijkt een heerlijke no nonsense desert-/stonerrockplaat te zijn van een jonge formatie uit (what else) Noorwegen. Heerlijk om in gedachten mee door het ruige landschap te cruisen, terwijl je op je thuis-vakantie bent.


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Korte toelichting: Twee Britse bands uit de Holy Roar-stal, Pijn en Conjurer, slaan de handen ineen op dit samenwerkingsproject Curse These Metal Hands. Voor liefhebbers van het oude Baroness, keiharde sludge en post-metal. Het zijn maar 4 liedjes, maar bij elkaar wel een half uur topkwaliteit, zoals we van Holy Roar gewend zijn.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Man, ik ga toch even valsspelen hier met niet een maar drie Bandcamp-tips, van Nederlandse bodem overigens. Te beginnen met Desert Colossus, wiens album Eyes and Tongues al even uit is, maar eindelijk een vinylrelease heeft gekregen. Afwisselende, gevarieerde stonerrockplaat, heel tof:

Nummer 2 is voor ATLANTA, die met Nugrybauti een geheel geïmproviseerde psychrockplaat op zak heeft. Eentje die lekker in het gehoor ligt en je grijpt in welke gemoedstoestand dan ook.

Tot slot: Popronde NMTH Talent Baardvader, wiens heavy stonerdebuut op 30 september wordt gezegend met een vinyl uitgave + T-shirtbundel:


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

Dopethrone is een band die laat zien dat Canada bestaat uit meer dan mooie natuur. Instrumenten gestemd en kelen gesmeerd met het onderste uit de riool-kan van Hochelaga, Montreal bewijzen dit. Albumtitels als “Transcanadian Anger”, “Demonsmoke” en een split met Fister onderstrepen dit. De hele downloadcatalogus is ‘name your price’, dus je kan je er geen grotere buil aan vallen dan je wil, en je helpt de band er altijd mee.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Ook ik permitteer me enige smokkelwaar, te beginnen met herinneren aan de comeback van doompioniers Celestial Season. De Nederlanders brengen het eerste album in 20 jaar uit én daarnaast geeft Burning World Records ook nog eens de eerste twee, doomy platen uit de jaren ’90 in geremasterde versie uit: klassiekers Forever Scarlet Passion en Solar Lovers. Allemaal te bestellen, ook in boxset, vanaf… Bandcamp Friday!

Een van de beste Nederlandse heavy ontdekkingen van de laatste tijd is Baardvader! Gespot met dank aan de maatjes van Gas Giant én aan de Popronde. De zelfgetitelde debuutplaat van de Hagenezen verscheen in januari en bevat echt ijzersterke fuzzy stoner met kippenvelwekkende, Alice in Chainsey vocalen. Zoals Merijn al schreef: 30 september komt ie op vinyl uit! Gewild goed en dus preorderen maar vast.

We blijven in de Benelux voor een van de beste platen van dit jaar: Unfold The God Man van Psychonaut. Gruwelijke en meeslepende post-metal uit Mechelen, voor deze debuutplaat opgepikt door Pelagic Records. Het trio opereert ergens tussen Zeppelin, Cult of Luna en Amenra. Pyschonaut is een groep die dan misschien dit jaar pas de eerste langspeler afleverde, maar in 2014 al debuuteerde met EP 24 Trips Around The Sun en twee jaar later onze inboxen al teisterde met opvolger Ferocious Fellowman. De nieuwe plaat is nu sinds kort ook via de Bandcamp op vinyl en cd te bestellen, ook in combinatie met het eerdere werk.

Met deze release zetten ze nog heel wat stappen verder, verbluffende soms psychedelische en dan weer sludgy post-metal met als voornaam wapen die twee vocalisten. De band heeft nu het label en het boekingskantoor (Tourpartout) om een echt breed offensief in te zetten. Laat het in dat vat niet verzuren mannen! Want zodra het even kan, moet ik dit wel live zien.Deel dit artikel