Wat een jaar… en het einde van 2020 mag dan in zicht zijn, dat van de misère laat nog even op zich wachten. Maar over de vraag of dit jaar ook iets goeds bracht hoeven we niet lang na te denken: Bandcamp Friday! Vrij snel na het arriveren van de pandemie kwam het sympathieke platform met een steunpakket: Op deze vrijdag hoeven artiesten en labels nog minder af te dragen aan Bandcamp dan normaal. Helemaal niets namelijk. Ook Black Lives Matter werd gesteund en vervolgens besloten de Amerikanen om voortaan iedere vrijdag van de maand om te dopen tot Bandcamp Friday (voor 2020 althans). Wel zo duidelijk. Vandaag is de dag dus.

Omdat de wereld van Bandcamp bijzonder rijk is aan underground muziek uit de meest vreemde en obscure krochten, vragen we onze NMTH-crew om wat licht in die duisternis te laten schijnen met hun tips voor deze Bandcamp Friday. Dat durven we zeker weer aan omdat ze – als het goed is – nu allemaal over de gruwel van hun jaarlijstjes gebogen zitten. Verwacht daarover later deze maand meer. Over to Bandcamp: hear hear!

Bij NMTH supporten we dit steengoede initiatief, en artiesten sowieso, uiteraard met vurige liefde. Dat geldt ook voor onze redacteuren, die hiervoor regelmatig in de pen klimmen. Meer input nodig? De vorige sets met heavy BC-tips vind je hier:
Deel 1
Deel 2
Deel 3


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

Emma Ruth Rundle & Thou – May Our Chambers Be Full
Ik was toevallig in Nashville voor werk toen ze hun eerste try-out deden. Daarna voor het echie op Roadburn. Nu dus te koop op diverse formaten. Vernietigende plaat… Doen dus gewoon!


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Urfaust – Teufelsgeist
Urfaust maakte dit jaar een gin. Die heet ‘Teufelsgeist’. Nu vind ik Gin niet te zuipen, maar de plaat die de band maakte voor je intoxicatie-rituelen van 34 minuten gaat er prima in. Drummer Jim Dokter schijnt al jaren gin te verzamelen (en uiteraard te drinken), dus voor de liefhebber is de combinatie zeker aan te raden. Mocht je die speciale Urfaust gin niet hebben, dan kan je ook voor Gordon’s, Plymouth Dry Gin, of Monkey 47 gaan, althans dat vertelde Dokter in een oud interview met CLRVYNT.


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

Babylon Doom Cult Records
Babylon Doom Cult Records uit Antwerpen bestaat sinds 2017 en diens credo luidt: kwaliteit boven kwantiteit. Zo was het de springplank voor het allesvernietigende vijfkoppige podiummonster Bütcher en bracht het werken uit van onder andere Alkerdeel, Nevel, Meslamtaea en Shagor. Eigenaar Jo Vermissen biedt naast zijn eigen roster nog andere uitgaven in de stijlen van speed, death, black en psychedelic metal. Kijk zelf maar op de Bandcamp van het label! Of pak deze van Witch Trail of Nevel:



JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Celestial Season – Even This Shall Pass Away / For Twisted Loveless
Celestial Season heeft een gedicht van de 19e eeuwse Amerikaanse dichter Theodore Tilton op muziek gezet, in de voor hun zo kenmerkende melodieuze doomstijl. Je krijgt maar 2 nummers: een versie met tekst en een instrumentale versie, maar het is ‘Pay As You Like’ en bovendien gaat de opbrengst van deze digitale single naar een goed doel: Blind Cat Rescue & Sanctuary.


KARIN LEIJS – REDACTEUR

Upon A Burning Body – Built For War
“Save your pity for the weak!” De Texaanse schreeuwers zijn terug, na een hoop getease tot ver voorbij het punt dat het voorspel nog aangenaam was. Maar uiteindelijk worden we bediend met heerlijke metalcore die we van de mannen gewend zijn. Hard pompende riffjes en refreinen als oorwurmen, die je jezelf met je schorre stem al hoort meeblèren terwijl je pittend wat mensen opzij beukt in de brandende festivalzon. “Hell Yeah! All my worries are gone when the music’s loud!”


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

EUROSONIC-TIPS
Nu was ik ‘toevallig’ de laatste weken nogal met ESNS bezig, dus sla hier mooi wat vliegen in één ferme klap. Best wat bekenden in de donderdag losgelaten ESNS-batch en ook wat oude en nieuwe favorieten. Zo noteren we onze Roffa post-punk favs Rats On Rafts (terug met Japanse inslag!), en ook Slow Crush en SLIFT ontlokten de nodige juichkreten van herkenning hier. Nieuwe ontdekking waren onder meer de Welshe rockers Buzzard Buzzard Buzzard, de Italiaanse garagerockers Bee Bee Sea en ook de jonge, beloftevolle gastjes van The Goa Express uit Manchester kan ik wel waarderen.

Uniforms – Fantasía Moral
Ook volkomen nieuw voor me is de band Uniforms. Denk aan: Andalusische shoegaze noise en dreampop om helemaal in te verdrinken. Het viertal luisterde al meer dan eens naar Beach House, My Bloody Valentine en Cocteau Twins en behoort tot het meest opwindende wat de hudige Spaanse shoegazescene te bieden heeft. Uniforms tweede album Fantasía Moral is helemaal raak wat mij betreft en een sure bet voor de Bandcamp-wallet. Liefhebbers zou ik zeker ook het Mexicaanse Mint Field aan willen raden.

Slow Crush – Reel EP
De echte NMTH-klappers zaten alfabetisch gezien wel in het laatste deel van de batch. We haken meteen weer in bij de shoegaze noise en in dit geval zagen we de band al vaker imponeren (van de NMTH-stage op Roadburn tot Left of the Dial in Rotterdam). Het Belgische Slow Crush (met zangeres-bassiste uit Manchester) debuteerde in 2017 met een fraaie EP, debuutalbum Aurora was absoluut jaarlijstjesmateriaal in 2018 en nu zijn ze (inmiddels zonder Holy Roar) terug met deze EP die hopelijk de opmaat is naar meer materiaal. De twee nummers op Reel laten in ieder geval wel horen dat de band het hoge niveau doortrekt, evenals een zwaarder meer doomy gitaargeluid dan Uniforms.

SLIFT – UMMON
Al vaak getipt hier en al even in de hogere regionen van de conceptjaarlijst zwevend: SLIFT dus uit Toulouse. Wat een verbijsterend goede plaat is UMMON. En wat komt de openende titeltrack verbijsterend hard binnen. De Franse psychedelische spacerockdealers schieten je brein ook naar proggy, fuzzy en kosmisch-jazzy uithoeken van het helaal en serveren hypnotiserende trips dankzij repetitieve, verslavende krautrock. Duizelingwekkende plaat. Dive in, embrace the chaos.

We hebben de afgelopen dagen de hele catalogus beluisterd en de 2016 demo Spacetrip for Everyone, de EP Space is the Key (2017) en debuutalbum La Planète Inexplorée (2018) zijn evenzeer je aanschaf waard als deze weergaloze dubbel-LP:

In de eerste batch van 56 namen zat ook al veel moois. Check alle bevestigingen hier: esns.nl/line-up


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Pg.lost – Oscillate
Ik heb een zwak voor een goede post-rockplaat, en wat dat betreft zit je bij het Zweedse pg.lost helemaal snor! Oscillate is een hartvarmende parel die overloopt van opzwepende, cinematische soundscapes. Fans van onder andere Explosions in the Sky en God Is An Astronaut opgelet!


PIETER SLOOT – REDACTEUR

The Heck – WHO?
Zelf heb ik een aantal platen van Back from the Grave in de kast staan. Dat zijn verzamelplaten die barsten van de sixties garagepunk, een genre waar het Drentse The Heck ook in specialiseert. Daarom als tip hun debuutplaat op roze vinyl. Verdere toelichting leest u in dit verslag.


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

Ovtrenoir – Fields of Fire
Niks beter dan een zware bak sludge metal om de donkerste dagen van het jaar in te luiden. Gelukkig is dit precies wat het Franse Ovtrenoir ook dacht. Met een aaneenschakeling van slepende riffs en getergde vocalen, leveren ze een debuutplaat die even meeslepend als intimiderend is, precies zoals het hoort. Zeker een aanrader voor liefhebbers van bands als Amenra of Cult of Luna.



Deel dit artikel