Foto: Sandra Grootenboer

My Baby is woensdag al in Huize Maas te zien en zaterdag om 23.30 in de Foyer Grote Zaal. Foto: Sandra Grootenboer

Na de de Heavy Eurosonic en Heavy Grunnsonic route zal het je niet verrassen dat we ook een Heavy (alternative & deviant) Noorderslag-route hebben samengesteld. En ook die handzame gids door de zaterdagse ‘staalkaart van de Nederlandse muziek’ is rijk gevuld. Doe er je voordeel mee in die bruisende Oosterpoort! En het is dat ze er geen bar hebben, maar anders was blijven hangen in de kelder ook geen gekke optie geweest. Maar er is natuurlijk meer en dat lees, hoor en zie je in Heavy Noorderslag: van Naive Set via Iguana Death Cult en Birth Of Joy tot Death Alley en Bökkers.

 


Er is ook een Heavy Noorderslag 2016 Spotify-lijst met bijna een uur muziek van vijftien bands (helaas zonder Canshaker Pi).


20.30 – Naive Set – Benedenzaal, Kelder
Potverdikkeme wat een lekker dwars rockend indie plaatje van het Amsterdamse Naive Set. Op Subroutine Records dat patent heeft op dergelijk spul en vaak rond de jaarwisseling zo’n surprise heeft. Dieter Rams’s Wife krijg je nooit meer uit je kop, maar tweede plaat Dragon heeft nog veel meer te bieden.

20.45 – The Great Communicators – Bovenzaal
Kent u Klopje Popje nog? Tamelijk geschifte indierock met tamelijk hysterische frontman uit Den Haag en Amsterdam. De jongens zijn wat ouder, frontman Arend Dijkstra heeft een betere, meer gedoseerde rol gevonden en zangeres-toetseniste Gaia Slotboom is nieuw. Dat is allemaal heel goed nieuws, zo zagen we op Popronde 2014 al en wordt nu meer en meer bevestigd.

21.30 – Tamarin Desert – Benedenzaal, Kelder
Eindhovense (via Limburg) garage en psychrock, die op de Popronde heel goed uit de verf kwam. De vier jongens van Tamarin Desert willen graag en schrijven ook nog eens prima songs als Fool’s Last Stand en Dreams.

We schreven er dan ook deze tip over: Tamarin Desert, een “spacepopping psychrock outfit”

21.45 – Canshaker Pi – Bovenzaal
Jonge, branie- en zeer talentvolle garage-groep, die met een stel sterke singles heel wat oortjes opende. Canshaker Pi komt niet helemaal uit de lucht vallen, want twee leden deden al ervaring op in Palio Superspeed Donkey. En my god, wat hebben die gastjes inmiddels goed naar Pavement, Dinosaur Jr. en dergelijke geluisterd. Erg tof.

Vandaar dus deze lans gebroken voor Canshaker Pi.

22.15 – The Homesick – Benedenzaal, Kelder
Back to the basement voor die Friesche boys van The Homesick. Het trio bezit de gave om quasi-nonchalant hele fijne songs te brengen en dat op psychedelische wavey wijze zo te laten rocken, dat je er wel breed glimlachend op moet dansen terwijl je die frikandel in je Beerenburger doopt. Dat werk. Lekker dan.

22.20 – PAUW – Kleine Zaal
Het was moeilijk te geloven nadat we PAUW deze zomer op La Truite Magique en Lowlands zagen, maar de jongens kunnen nog beter. Ze waren al erg goed ingespeeld en maakten erg volwassen psychedelische songs en hebben de lat nog hoger gelegd. Terecht dat ze een jaar na de vorige triomf dus weer op Noorderslag staan.

22.45 – Indian Askin – Restaurant/Marathonzaal
Het programma dikt wat in, het begint allemaal wat drukker te worden en lastiger te belopen, maar maak zeker de gang naar de Marathonzaal voor Indian Askin. Wie de dwarse Amsterdamse jongens wat langer kent, had niet verwacht ze ooit op 3FM terug te horen. Maar Nelson “Chino” Ayala, Ferry Kunst, Jasja J Offermans en Bart van der Elst schrijven tegenwoordig slimme liedjes als Answer en dat slaat terecht aan. Dat je bij de radio ook prima ballen kunt tonen bewezen ze hier:

23.15 – Iguana Death Cult – Benedenzaal, Kelder
Als je de Popronde, deze jongens en eigenlijk ook NMTH een beetje gevolgd hebt dan hoeven we je niet zo gek veel meer uit te leggen en sta je sowieso tijdig in de kelder voor Iguana Death Cult. De Rotterdams-Haagse psychgarage-crew refereert heel duidelijk aan het geluid van Thee Oh Sees en Ty Segall en heeft ook nog een ruige show in huis. ABC’tje dus. Waarschuwing: Dit is de band waar iedereen het zondag en maandag over heeft.

Vandaar ook deze tip: “Branderige bundeling van San Fran garage en LA punk”

23.30 – Birth Of Joy – Kleine Zaal
Dat wordt met afstand de kleinste zaal waar Birth Of Joy dit jaar in gaat spelen, in ieder geval in Nederland. De psychedelische bluesrock-machine stond in december nog in een ramvolle Paradiso en heeft eigenlijk zo’n beetje alle zalen en relevante festivals die we kunnen bedenken wel platgespeeld. Ook in Frankrijk, Duitsland en andere buitenlanden worden nu de betere podia aangedaan. Ook hier een terechte terugkeer op Noorderslag, maar tenzij ze de Popprijs winnen ;-), komt die kroon op het harde werk zeker nog. Voor nu: let’s party and rock and roll.

23.30 – My Baby – Foyer Grote Zaal
Ook dit trio gaat hard over de grenzen, waar onder meer Glastonbury hard viel voor hun swampbluesy rock ’n roll. My Baby zagen we ook op onder meer Werfpop, Lowlands, ITGWO en in de Dordtse Popcentrale de boel in vlam zetten. En ook Cato en Joost van Dyck en Daniel Johnston verkochten Paradiso uit. Die voorjaarstour ziet er ook weer heel behoorlijk uit en je kunt ze ook op Eurosonic (Huize Maas op woensdag), Where The Wild Things Are, Paaspop en Dauwpop zien. En verdraaid wat smaken songs als Seeing Red, Remedy en Uprising lekker. Oogsten maar.

0.15 – Blue Crime – Restaurant/Marathonzaal
Blue Crime liepen we een beetje mis op de Popronde en dat is zonde. Luxeproblemen die we dus in Groningen moeten oplossen. Het Amsterdamse kwartet maakt iets wat voor pyschedelische moonpop moet doorgaan en wat je ook experimentele psychpop kan noemen. Belangrijker: nummers als The Whore, Machinery, nieuwe single Sun Is A Star en het noisy Trigger laten een boeiend geluid horen van een jonge band die durft te experimenteren. Met een debuutplaat in aankomst kan het een mooi jaar worden voor Blue Crime.

0.15 – St. Tropez – Benedenzaal, Kelder
De verhalen van St. Tropez zijn bekend: vier geweldige muzikanten met een verleden in het erg populaire Go Back To The Zoo, brutale jongens uit Amsterdam ook, die eerst wat mysterieus deden en al gauw van het podium spatten tijdens Valkhof Festival, Sleazefest en Popronde. En die net hebben aangegeven serieus door te starten als St. Tropez. Gelukkig maar. Wij hebben hoge verwachtingen

1.00 – Mandrake’s Monster – Foyer Grote Zaal
Zo! Werden we daar in Doornroosje even voorgesteld aan Mandrake’s Monster. De Duits-Nederlandse grungers vreesden dat ze wat te soft waren voor het programma, maar rockten hard op Buma Rocks!/FortaRock in the City. Dat moet op deze mooie spot in De Oosterpoort ook wel lukken. Naar aanleiding van die Nijmeegse show is de groep ook geboekt voor When COPENHELL Freezes Over deze maand in Kopenhagen. Wij zetten vast wat bitcoins voor 2016 op Mandrake’s Monster.

We bedachten al eerder dat we je moesten voorstellen aan Mandrake’s Monster: “Opzwepende, hypnotische kwaliteiten, met de punch-krachten van een superheld”

1.15 – Terzij De Horde – Benedenzaal, Kelder
Het verwijt dat Noorderslag geen oog/oor heeft voor hardee bands, wordt met deze boeking gelogenstraft. Het Utrechtse Terzij De Horde is meteen ook wel van de meest duistere kant van gitaarmuziek, maar na alle internationale erkenning is het moment daar om ze aan een breder vaderlandsch publiek voor te stellen. Dat is heus wel eerder geprobeerd, onder meer tijdens tours met The Devil’s Blood en op de jongste Le Guess Who? cureerden ze een soort ‘Black metal mini-festival’ met o.a. Gnaw Their Tongues. Met het album Self (2015) hebben ze zich behoorlijk in de kijker gespeeld en in april maken ze hun opwachting op Roadburn. Eerst een show in de inktzwarte duisternis en peilloze diepte van de Oosterpoort-kelder.

2.15 – Death Alley – Benedenzaal, Kelder
Na een paar seconden van de 7″ single en ode Motörhead besef je al dat Death Alley de enige juiste Nederlandse vertegenwoordiger is van ‘het gospel van Lemmy’. Motörhead is nu al een Noorderslag hoogtepunt, maar we raden je sowieso die hele show aan: vanaf 2.15 is het Black Magick Boogieland in de kelder van De Oosterpoort. Daar zullen we het glas heffen op Lemmy en op deze jongens, die ook op Roadburn nog gaan terug zien. En terecht.

2.30 – Bökkers – Foyer Grote Zaal
Sallandse dialectrock met o.a. leden van The Horse Company. Afsluiten met Bökkers, het Twentse equivalent van stoempen, rocken, brommers kieken en bier smijten. Een ode aan Normaal hadden ze het ook mogen noemen en een feest zal het worden.

HEAVY EUROSONIC, GRUNNSONIC en MEER TIPS
Lees ook de Heavy Eurosonic route en de Heavy Grunnsonic route. In de aanloop naar Eurosonic Noorderslag tipt NMTH meer bands uit de line-up. Eerder lichtten we al uit: FEWSChikitasAbdomenPink Street BoysThe Black Cult, Avery Plains, It It Anita, Yung en Kontinuum op Eurosonic en Mandrake’s Monster, Tamarin Desert, Canshaker Pi en Iguana Death Cult voor Noorderslag.Deel dit artikel