YungIn een tijd dat de halve R&B-hipsterhop-community zich Yung ‘Voornaam’ lijkt te noemen, zijn de Deense indie punkers wat lastiger vindbaar. Die korte speurtocht is echter meer dan de moeite waard, alleen prijsnummer Nobody Cares eigenlijk al. Dat nummer staat op de in maart 2015 verschenen Alter EP, een uitstekende verzameling van zes rauwe indie rock en grungepunksongs die verrassend genoeg niet eens de recentste worp betreft. Later in 2015 gaven ze nog een EP af, maar zet eerst je tanden in deze wel erg catchy grungende song.

Een stukje toegankelijker opererend dan landgenoten Iceage of Lower, wellicht is de scene in thuisstad Aarhus wat minder verwilderd dan in Kopenhagen. Luisterend naar Yung denk je eerder aan de Amerikaanse Westcoast, aan bands als Wavves die ook zo goed een dosis (post-) grunge met punk in verslavende songs weten te verpakken.

Zo beleeft laatste single Blue Uniforms in zeseneenhalve minuut meerdere trappen richting euforie, terwijl opener God heel erg Wavves meet Sonic Youth is. We bevelen dan ook die hele These Thoughts Are Like Mandatory Chores EP van eind vorig jaar aan.

De vier jongens uit Aarhus zijn al wat drempels over. Zo zijn ze opgepikt door het Engelse Tough Love Records en doet Fat Possum Yung in de VS. Ook tourden ze met Ought door Europa en staan ze in maart op SXSW in Texas. Maar eerst dus donderdagavond op Eurosonic, waar ze toch minimaal in staat moeten zijn om een plek op festivals als Lowlands, Motel Mozaique of Best Kept Secret te veroveren. Dat kon wel eens druk worden in De Beurs.

Yung speelt donderdag 14 januari op Eurosonic om 22.50 uur in Huis “De Beurs”.

Live zag het er op de jongste editie van Roskilde ook niet verkeerd uit:

HEAVY EUROSONIC, GRUNNSONIC en MEER TIPS
Lees ook de Heavy Eurosonic route en de Heavy Grunnsonic route. In de aanloop naar Eurosonic Noorderslag tipt NMTH meer bands uit de line-up. Eerder lichtten we al uit: FEWSChikitasAbdomenPink Street BoysThe Black Cult, Avery Plains en It It Anita op Eurosonic en Mandrake’s Monster, Tamarin Desert en Canshaker Pi voor Noorderslag.Deel dit artikel