The ChikitasNieuwe tip in aanloop naar Eurosonic Noorderslag: The Chikitas! Twee meiden uit Genève, die afgevaardigd zijn door de Zwitserse zender RTS Couleur 3, dat klinkt wellicht nog redelijk lief. Vergeet dat! Lynn Maring (zang en gitaar) en drummer Saskia Fuertes zijn op een missie en bewapend met vlijmscherpe, gierende noisepunk. Niet voor de poes inderdaad. The Chikitas heeft twee platen op zak, speelde net Transmusicales in Rennes omver en jij hebt nog ruim een maand om ze te ontdekken. Vrijdag 15 januari staan Lynn en Saskia op Eurosonic in Huize Maas.

Natuurlijk besef je dankzij onder meer Royal Blood, God Damn en zZz dat minder bandleden niet altijd minder power betekent. Bij The Chikitas zeker niet, het duo zit met deze portie noiserock aardig bij het Britse God Damn in de buurt en qua drumwerk moeten we ook aan het Belgische Brutus denken (vurig pleidooi hier). Het Zwitserse duo heeft wel wat meer variatie dan een God Damn, zo komen er ook stukken grunge en bluesy rock voorbij. Single (en openingsnummer van laatste plaat Distoris Clitortion) LaLaLaLa laat goed horen dat groovende noiserock ook aardig pakkend kan zijn en horen we daar een stuk rap? Clipje:

Tweede single Drive Me Anywhere is als een duistere grungepunker. Of als een noisy en opgefokte versie van Alice In Chains. De clip is meteen een aardige Fear and Loathing in Las Vegas parodie:

De Zwitsers hebben de songs, de hooks, de groove en de energie om Huize Maas te verbouwen, zoveel is duidelijk. Als ze nog eens terugkomen naar Groningen boekt Peter Weening ze zo in Vera. Nee The Chikitas zitten niet op Spotify, maar na deze Eurosonic-editie hopelijk wel. Voor nu kun je de platen op Bandcamp checken. Hier is Distoris Clitortion uit 2014:

In de aanloop naar Eurosonic Noorderslag tipt NMTH bands uit de line-up. Verder lichtten we al uit: Pink Street Boys en Abdomen op Eurosonic en Canshaker Pi voor Noorderslag.

The Chikitas speelt vrijdag 15 januari om 23.00 uur op Eurosonic in Huize Maas.Deel dit artikel