Avery Plains in 2014Denk diep-melancholische gitaarpop, noisy en psychedelische rock en een zanger met een schuurpapieren stemgeluid dat je onverbiddelijk meesleurt, zoals alleen de Mark Lanegans en Will Johnsons (South San Gabriel) van deze wereld kunnen. Uit Groningen en ze hebben na lang, lang sleutelen net de eerste langspeler afgeleverd waarop dat broeierige, naar americana-noir hintende geluid bijzonder goed gevangen is. Daarvoor kregen zanger Jurgen Veenstra (ex-Moonlizards) en multi-instrumentalist/duizendpoot Ruud Slingerland hulp van de frontman van Santa Fé en leden van Audiotransparent, Benjamin B en Vox Von Braun. Dat moet je dus op Eurosonic gaan zien, duidelijk verhaal. Pak eerst hieronder het album mee.

Jurgen Veenstra van Avery Plains, foto Jan Westerhof

Jurgen Veenstra van Avery Plains, foto Jan Westerhof

Tot zover het goede nieuws. Avery Plains is typisch zo’n ondergewaardeerde band (schandalig, zoals Elpee Groningen maar al te goed weet) waar de meeste mensen aan voorbijgaan. Dan ben je op de woensdag van Eurosonic in Groningen en dan moet je een lokale band gaan zien? Rond etenstijd nog wel? Ja, toch doen. Gewoon om 18.00 uur aan tafel en dan naar de Jack Daniel’s Barn. Ook op het releasefront verdienen de Groningers meer krediet. Het zelfgetitelde debuutalbum is typisch zo’n plaat die Excelsior normaal uitbrengt, maar die toch in eigen beheer verschenen is. Zonde.

Luister nu eens naar het al in 2013 uitgebrachte The Gloomy Ones (hieronder) en je hoort die melancholische rock die je normaal zo pakt. Waar je op Crossing Border naar op zoek zou gaan, waar je op ITGWO het halve eiland voor over zou fietsen en op Incubate half Tilburg af zou struinen. En dan zou denken dat het weer zo’n klasse Scandinavische act is. Niet dus, ‘gewoon’ uit Groningen en al te lang onder de radar gebleven.

Met dank aan Live At Clay on air kunnen we je een mooie blik gunnen op de kracht van Avery Plains live. De Groningers speelden daar in september vier nummers die je onderaan ziet. Ze deden albumtracks Not A Living Soul, Smells Like Trombone, A Taste Of Bliss en Unwritten Law Live At Clay.

Avery Plains speelt woensdag 13 januari om 19.00 uur in de Jack Daniel’s Barn op het Damsterplein.In de aanloop naar Eurosonic Noorderslag tipt NMTH bands uit de line-up. Eerder lichtten we al uit: FEWS, ChikitasAbdomenPink Street Boys en The Black Cult op Eurosonic en Tamarin Desert en Canshaker Pi voor Noorderslag.Deel dit artikel