Weer een band uit IJsland in de Eurosonic-tips? Jazeker, waar Pink Street Boys (garagerock) nog een beetje vreemde pinguin in de bijt was, sluit Kontinuum meer aan bij wat we verwachten uit het Scandinavische land. Zeker nadat landgenoten Sólstafir in 2015 achtereenvolgens Eurosonic, Roadburn en Into The Void ontroerden. Zo filmisch is Kontinuum nu ook alweer niet, maar de band uit Reykjavik heeft wel een even meeslepend geluid. Daarbij moet je eerder aan prog- en post-rock denken en aan ‘post-black metal’. Ook Kontinuum is trouwens op Roadburn te zien, met dank aan de landgenoten van Misþyrming, die als Artists in Residence ’s lands bloeiende black metal scene etaleren in Tilburg.

Pas wel een beetje op met zoeken, want voor je het weet zit je bij de Canadese dance-act met dezelfde naam en fonetisch is ook de Amerikaanse progressive death metal-crew Continuum een risico. Nee je moet die band hebben met die meeslepende post-platen als Kyrr (2015) en Earth Blood Magic (2012).


Het is verleidelijk om – net als bij Sólstafir – bij de muziek van Birgir Thorgeirsson, Engilbert Hauksson, Ingi Þór Pálsson, Kristján Einar Guðmundsson en Thorlakur “Laki” Thor Gudmundsson te denken aan ruige, desolate landschappen, waar de meeste warmte komt van geiserbronnen en smeulende vulkanen. En van de muziek van Kontinuum uiteraard. Albumtrack In Shallow Seas (hierboven) klinkt wel episch en meeslepend, maar heeft ook een wavey kant. Typerend voor post-watdanook muziek is ook de gestage opbouw naar heavier erupties en ook op dat punt stelt Kontinuum niet teleur. Zo kun je ook in de singles Í Huldusal en Breathe vaststellen. Langzaam wordt het alsmaar intenser, wordt de sfeer van het lichtere intro en de zang volledig verdreven en sluiten we à la Russian Circles af. Althans in de eerste deels instrumentale track, in Breathe speelt de zang langduriger een rol en keert de melodie aan het eind juist weer terug. Het einde is bijna dreamwave.


Kontinuum is donderdag 14 januari om 1.15 uur op Eurosonic te zien, als ‘de headliner’ van die avond in Vera. Zoals Sólstafir vorig jaar ook zo treffend deed… Wees dus op tijd.

En ja; we hebben ook nog een (lyric) video gevonden met stukken IJslands landschap (en dode dieren) erin:

HEAVY EUROSONIC, GRUNNSONIC en MEER TIPS
Lees ook de Heavy Eurosonic route en de Heavy Grunnsonic route. In de aanloop naar Eurosonic Noorderslag tipt NMTH meer bands uit de line-up. Eerder lichtten we al uit: FEWSChikitasAbdomenPink Street BoysThe Black Cult, Avery Plains, It It Anita en Yung op Eurosonic en Mandrake’s Monster, Tamarin Desert en Canshaker Pi voor Noorderslag.Deel dit artikel