The Black Cult // foto: https://www.facebook.com/theblackcultband

The Black Cult // foto: https://www.facebook.com/theblackcultband

Het onwaarschijnlijke verhaal van dit Groningse skate-punk-garage trio begon, geloof het of niet, op de Grote Markt na het Project-X fiasco in het naburige dorp Haren (2012). De één kwam de ander tegen, ze hadden het over bandjes (The Ramones, The Circle Jerks, The Dead Boys) en muziek maken. Toen was er ineens een drummer. Er werd geoefend, gespeeld, gerepeteerd. Drie maanden later stonden ze op de bühne. Drie jaar later zijn ze hier, met maar liefst 4 shows tijdens Eurosonic 2016, en in januari twee ‘NMTH Presents…’ releaseshows in Amsterdam én Groningen. Lees vooral verder…

Dat ze in vroege jaren geïnspireerd zijn geraakt door de soundtrack van skate-game Tony Hawks is goed te horen: skate-punk-garage-rock met hier en daar een vleugje pop om het geheel makkelijk behapbaar te maken. De liedjes klinken vrolijk en aanstekelijk meespringbaar. Maar een goede luisteraar zal het niet ontgaan dat de inhoud een serieuze ondertoon heeft: Drugs gaat, bijvoorbeeld, niet zomaar over nachtelijke escapades en wilde avonturen onder invloed van verdovende middelen, maar over de ontsnappingsdrang en vluchtgedrag die vaak hiermee gepaard gaan.

In 2014 werd geroepen dat ze in 2015 hun debuutplaat gingen opnemen en uitbrengen op vinyl. Inmiddels zijn deze doelen zowaar bijna uitgekomen: The Black Cult wordt 28 januari in het Amsterdamse OT301 gepresenteerd, en de 29e in (waar anders) Vera, Groningen als ‘NMTH Presents…’ shows (met als support onder andere Robbing Banks). Begin september is The Black Cult toegevoegd aan het roster van Suburban Records, en onder deze noemer zal de selftitled debuutplaat ook uitkomen op CD en LP. Ze trekken al lang meer dan lege zalen, dus het “de beste band voor lege zalen” credo is zeker niet meer toepasselijk! De zelfspot blijft lollig, nonchalant, en absoluut passen bij de jonge baldadigheid die The Black Cult uitstraalt, maar zo’n twee jaar na dato is deze band uitgegroeid tot iets wat serieus genomen mag worden. Zoals Suburban Records zegt: “garage rock, gemaakt door Groningse schoffies met een grote bek. Precies hoe rock ’n roll hoort te zijn!”

Voorproefje:

In de aanloop naar Eurosonic Noorderslag tipt NMTH bands uit de line-up. Eerder lichtten we al uit: ChikitasAbdomen en Pink Street Boys op Eurosonic en Canshaker Pi voor Noorderslag.

The Black Cult data op Eurosonic:

Woensdag 13 – 20:00 – The Barn
Donderdag 14 – 22:00 – De Gym (traumahelikopter presents: Zadelpijn)
Vrijdag 15 – 16:30 – De Gym (Suburban Day Party)
Vrijdag 15 – laat – Kroeg Van KlaasDeel dit artikel