Het voelde deze week alsof een oude vriend na lange tijd weer eens contact met je opnam, het moment dat de e-mail van Bandcamp in de inbox plofte met de heuglijke mededeling dat Bandcamp Friday weer terugkeert. In ieder geval tot het einde van dit jaar op de eerste vrijdag van de maand, om te beginnen vandaag dus…

Tekst: Joost Schreurs

Kennen we het nog? Bandcamp Friday sleepte ons bijna twee jaar lang door de coronacrisis heen. Bij gebrek aan livemuziek spendeerden we onze zuurverdiende centjes dan maar op het muzikale platform, om onze favoriete bands, die een belangrijke inkomstenbron zagen wegvallen door de lockdowns, optimaal te steunen. Want op Bandcamp Friday immers kwam iedere euro die je uitgaf volledig bij de artiesten terecht. Begin april vierden we de tot dusverre laatste editie en het leek er even op dat Bandcamp Friday, tegelijk met alle coronamaatregelen achter de horizon verdween.
Inmiddels hebben we een zorgeloze zomer achter de rug, met een goedgevulde concert- en festivalagenda om de schade in te halen, en is het alweer september. Laten we alvast hopen dat de terugkeer van Bandcamp Friday geen voorbode is voor een opleving van dat dekselse virus. De redactie van Never Mind The Hype pakt in ieder geval de draad weer op, want ook dit najaar gaan we proberen om voor jullie iedere maand de beste, tofste en dikste albums, EP’s en singles die op Bandcamp te vinden zijn voor jullie op een rijtje te zetten.

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 15 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie:

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11
Deel 12
Deel 13
Deel 14
Deel 15


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Sigh – Shiki
Eigenlijk is er geen band zoals Sigh, en nu is er een plaat uit die zelfs binnen het oeuvre van de band geen gelijke kent. Shiki is de moeite waard voor fans van black metal, maar ook voor de liefhebber van weirde, avant-garde muziek uit de metal hoek. Echt, doen.

Wormrot – Hiss
Heb je deze nog niet? Dan is vrijdag het moment om Wormrot aan je collectie toe te voegen. Heb je nog nooit naar Wormrot geluisterd? Laat je verrassen door de meest eclectische grindcore band out there, straight from Singapore. Bonustip: leden van het hard tourende Wormrot zijn ook betrokken bij stoner/doom band Marijannah en die hebben ook veel leuke plaatjes.

Old Nick – Ghost ‘O Clock
Is het jou ook opgevallen dat er heel weinig controle op die genre tags zit van Bandcamp? Er staat continue een soort hentai metal in de bestverkopende platenlijsten, inmiddels ook iets afgrijselijks wat denk ik My Little Pony Power Metal is, want power metal had dat nog nodig om cheesy en verwerpelijk te zijn… Afijn, als je dan toch gekke metal wil luisteren, dan is Old Nick het beste medicijn. Ik kan je niet helemaal uitleggen wat je dan gaat horen, maar het is wel erg leuk. Mensen vinden Old Nick tof, omdat de band niet klinkt als een dertien in dozijn ‘riding the wave’ black metal band met cliché covers. Of Beast in Black, wat toch muzikaal gezien een verschrikking is en qua artwork tegen die hentai rommel aanschurkt. En niet op een prettige manier, meer op de ‘hier-is-een-nauwe-doorgang-in-de-kroeg-dus-met-mijn-kruis-naar-voren-staan-manier’. Vooral deze plaat, en als je me echt pijn wil doen koop je die nu alsnog omdat ik je erop geattendeerd heb. Old Nick dus.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Final Light – Final Light
Misschien zijn er wel mensen die zich ooit hebben afgevraagd hoe een mix van Perturbator en Cult Of Luna zou klinken. Welnu, dat dachten James ‘Perturbator’ Kent en Johannes Persson van de Zweedse sludge/post metalbazen blijkbaar ook, want deze zomer verscheen hun gezamenlijke werkstuk Final Light, dat inderdaad klinkt als een mix van… Jawel, Perturbator en Cult Of Luna. En daar is helemaal niks mis mee.

Morbid Evils – Supernaturals
Vanuit Finland, het land van duizend meren en een veelvoud aan te gekke metalbands in alle mogelijke genres, werd deze zomer het derde album van Morbid Evils op ons losgelaten. Frontman Keijo Niinimaa geniet enige bekendheid als frontman van Rotten Sound, maar Morbid Evils tapt op Supernaturals uit een geheel ander vaatje. Verwacht trage, slepende en vaak smerige death/doom metal waar liefhebbers van Ophis of Hooded Menace zeker iets mee kunnen.

Anathema – A Vision Of A Dying Embrace (live in Krakow 1996)
Anathema zal bij velen vooral bekend zijn als progressieve/atmosferische rockband, maar begin jaren ’90 maakten deze Britten nog mokerharde death/doom metal en vormden ze samen met Paradise Lost en My Dying Bride de ‘Peaceville Three’, vernoemd naar hun platenlabel uit die tijd. Peaceville had in de kluis blijkbaar nog een oude liveregistratie van Anathema liggen en achtte de tijd nu rijp om de opnames van dit concert uit 1996 in het Poolse Krakow met de wereld te delen. Veel nummers van de eerste twee platen dus.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Second Guessing – Zonder
Helaas, na tien jaar stopt label Smithsfoodgroup ermee. Altijd garant voor sterke releases van eigen bodem. De zwanenzang is gelukkig een goede met Zonder van Second Guessing! Verschroeiende blackened post-screamo uit Utreg, heerlijk grof en rauw! Vanavond (2 september) zijn ze te zien in ACU. Wees erbij, of support deze gasten met een aankoop via Bandcamp.

Baardvader – Foolish Fires
Gisteren kon je al lezen over Baardvader en hun aankomende Popronde-avontuur. Goed getimed wel: 1 oktober komt ook nog eens hun nieuwe plaat Foolish Fires uit! Vettige fuzzy stonerrock op z’n Haags. Luister tot die tijd de eerste single Pray of het dikke debuut en je weet genoeg! Bestel hem maar gauw als preorder via Bandcamp.

STAKE – LOVE, DEATH and DECAY
STAKE, ‘nuff said… Wordt gewoon weer dikke Vlaamse grooves happen tot je erin stikt.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

SUMA – The Order Of Things
In de voorpret voor Desertfest Belgium (14-16 oktober in Antwerpen) stuiten we al snel op de naam SUMA. De laatste keer dat we de Zweedse doomgeweldenaren zagen moet Roadburn 2017 geweest zijn. Het is hopen op nieuw materiaal maar tot die tijd doet deze klassieker uit 2016 het nog errug goed.

El Perro – Hair Of
Een van de mooiste underground podia van Nederland is De Onderbroek in Nijmegen. Brown Note Booking organiseerde daar onlangs een psychedelisch verantwoord avondje met all the way from San Diego: El Perro! De nieuwe band van Parker Griggs (de spil van Radio Moscow) leverde net het uitstekende debuutalbum Hair Of af. Jaarlijstjesmateriaal, evenals deze zeer geestverruimende gig.

Ghost Woman – Ghost Woman
We hebben niks te klagen over het aanbod aan liveshows. Zo zagen we woensdag nog Chad VanGaalen in De Nijverheid. Stiekem kwamen we echter voor een andere Canadese slacker in het voorprogramma. Evan Uschenko heeft ons helemaal te pakken met dit debuutalbum, waarop Behind Your Eyes en Do You twee erg fijne uitschieters vormen. Psychgarage die aan Growlers, Night Beats en Kurt Vile refereert.Deel dit artikel