Het zijn bizarre tijden. Maakten we ons vier weken geleden nog druk over de vraag of we snel weer naar concerten konden, inmiddels heeft bijna niemand het nog over corona, want het is oorlog op de drempel van de Europese Unie en een gevaarlijke gek dreigt vanuit een Russische bunker met kernwapens. Het kan verkeren…

Tekst: Joost Schreurs

Laten we hopen dat dit dus niet de laatste Bandcamp Friday ‘as we know it’ is, want het lijkt er meer en meer op dat deze dag een soort online variant van Record Store Day wordt. Steeds meer bands en labels luisteren deze dag op met nieuwe releases of speciale aanbiedingen en uitgaven. Kortom, er valt ook deze maand weer genoeg te halen voor ons als muziekliefhebbers. Zoals je van ons gewend bent, heeft Never Mind The Hype weer een aantal mooie heavy releases op een rijtje gezet die je via Bandcamp kunt aanschaffen en daarmee je favoriete artiesten en bands optimaal te steunen. Want, zoals je weet: op Bandcamp Friday blijft de strijkstok in de kast en gaat iedere euro die je uitgeeft op het platform rechtstreeks naar de makers. Met enige trots kunnen we inmiddels ook al terugkijken op maar liefst dertien voorgaande edities, waaruit je kunt putten voor nog meer inspiratie:

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11
Deel 12
Deel 13


GUIDO SEGERS – REDACTEUR
Stel, je kan tapes en muziek kopen voor zachte prijsjes op deze Bandcamp Friday, maar ook financieel steun geven aan Oekraïne? Plusz Records uit Polen biedt beide.

Kakofonium – Krucjata Dziecięca
Ik weet niet wat dit is. Dungeonsynthwavepowerviolence? Het is in ieder geval monsterlijk vet, met de epische kwaliteiten van Celine Dion en overweldigende kracht van Cradle of Filth. Zo’n plaat die je aan je vreemde vrienden laat horen omdat je een soort trots put uit het feit dat jij rare shit introduceert. Of ben ik de enige die dat heeft?

Sun People – My Heart, Your Dick / Life is Nothing but a Joke
Zonnige liedjes, daar kunnen we wat mee vandaag de dag. Dat is wat Sun People biedt, lofi punk herrie, maar wel lekker dus. Smakelijk.

Godspeed You Black Emperor! – all lights fucked on the hairy amp drooling
Nu je toch goede doelen wilt ondersteunen, dat kan ook door jezelf te trakteren op een heel zeldzaam pareltje uit de Godspeed You Black Emperor! back catalogue, namelijk all lights fucked on the hairy amp drooling. Een soort mythische release uit 1994 op 30 tapes, die je nu gewoon tot jouw eigendom kan maken. En daarmee steun je ook hulpbehoevenden in de Gaza.


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Hometown Crew – Nothing Lasts Forever
19 maart wordt een mooie dag in de Nederlandse hardcore: Among The Angels 2 in een stijf uitverkochte Muziekgieterij in Maastricht en de opening van het Richie Backfireplein door niemand minder dan Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring. En muziek natuurlijk. Dikke hardcore line-up met o.a. Born Infected, Demon Joker Junior, Backfire! en Hometown Crew. HTC, old school hardcore uit Weert.


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

AGLO – Collector
Eénmansband AGLO uit Melbourne, Australië brengt vandaag de EP Collector uit. Denk aan het zware, logge Ufomammut of Conan met een dik laagje black/death.

Eight Foot Manchild – Pandemos
Dan Eight Foot Manchild met de vorige week verschenen Pandemos EP. De band uit Medfor, Massachusetts verrast, omdat ze een DOOMBRASS band zijn. Denk aan Zu, maar dan een breder scala, inclusief trombone, tuba en saxofoon.

Acid Row – Afterglow
Komen we vervolgens bij Acid Row uit Praag met de nieuwe plaat Afterglow, die naast de doominvloeden ook een lekkere stoner vibe heeft.

Pike vs The Automaton – Pike vs The Automaton
Tot slot nog een vierde die eigenlijk niet mag ontbreken, maar toch wel wat teleurstelt. Pike vs The Automation (met inderdaad, Matt Pike van Sleep en High On Fire). Buitengewoon matige productie die, als het wat meer aandacht had genoten, vast beter uit de verf was gekomen.


PIETER SLOOT – REDACTEUR
Tja, de oorlog. Ik denk de laatste dagen aan weinig anders. Een goed moment om er extra bij stil te staan en wat heavy Oekraïense bands te draaien. Daarom tip ik mijn persoonlijke favoriet The Sun van Somali Yacht Club en klassieker Seven Thunders Roar van Stoned Jesus.


GIJS KAMPHUIS – REDACTEUR

Bedrängnis – Die Bürde die wir tragen
Dit puik stukje misantropisch geweld wordt gemaakt door een duo. Gevormd door bandleider Aeshma nabij de Bodensee in Zwitserland, maakt Bedrängnis een heerlijke mix van death en doom metal. Zwitserse underground op z’n best! Nog niet te embedden, maar alvast verkrijgbaar via deze link.


PAUL LINDENBERG – REDACTEUR

Weedevil – The Death Is Coming
Weedevil is een doomy stoner band uit Sao Paolo, Brazilië. Je weet wel, dat land dat altijd vraagt of bands er komen touren. Met een EP uit 2021 en een album dat deze maand uitkomt lijkt me dat genoeg reden om hun landgenoten te plezieren met een mooie tour, waarvan ik hoop dat deze ook eens langs Nederland komt. Eindelijk eens het buitenland dat vraagt om Brazilië. De muziek is niet te doomy, niet te stoner, maar een gebalanceerde mix van laag tempo gitaarmuziek en vrouwelijke zang zijn een goede aanvulling voor het genre.


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

Vanaheim – Een Verloren Verhaal
Move over, Heidevolk! Want Vanaheim is de new kid in town op het gebied van epische Nederlandstalige folk metal. Vernoemd naar één van de negen werelden uit de Noordse mythologie maken deze Tilburgers een smakelijk potje folk metal dat fans van Finntroll en het oude
Equilibrium zeker zullen waarderen. Haal die drinkhoorns maar weer tevoorschijn!

1914 – Flammenwerfer Vor!
Deze band uit Lviv, Oekraïne verdient momenteel alle steun. Al jarenlang bezingen ze in hun blackened death metalsongs de waanzin van de oorlog en nu zitten ze er zelf middenin. Help ze dus een handje door voor € 1 (maar meer mag ook, graag zelfs) deze nog niet eerder uitgebrachte livetrack aan te schaffen, opgenomen in 2019 op het festival met de nu wat wrange naam Doom over Kiev.

VORGA – Striving Toward Oblivion
Het undergroundlabel Transcending Obscurity timmert de laatste tijd meer en meer stevig aan de weg met de ene sterke release na de andere. De afgelopen maand werden we blij verrast met de Duitse black metal van VORGA. Striving Toward Oblivion valt op door de black metal te injecteren met een flinke dosis dynamiek en muzikaliteit. Plus daarbij ook nog eens een lekker brute ‘in your face’ productie en je hebt echt een knaller.


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

The Totemist – 2880
Altijd weer een euforisch moment. Dat je een band getipt krijgt waar je nog nooit van gehoord hebt, die je direct uit je sloffen blaast. Enter: The Totemist. De uit vriendschap tussen Rabea Massaad (Dorje, Toska en FrogLeap) en drummer Liam Kearley (Black Peaks) geboren band beukt er op hun eerste EP 2880 vol in. Een heel dik geproduceerde bak instrumentale progressieve metal/mathrock die je doet verlangen naar veel meer dan de drie tracks die je voor een lousy 3 quid in huis haalt. Voor liefhebbers van And So I Watch You From Afar en Animals As Leaders.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Isobell Campbell & Mark Lanegan – Hawk
R.I.P Mark Lanegan. Tragisch dat de Tom Waits van de heavy alternative al op zo’n relatief jonge leeftijd overleed. Ik probeerde onlangs nog onder woorden te brengen waarom juist de samenwerkingen met Isobel Campbell (Belle & Sebastian) voor mij tot Lanegans favoriete werken behoren. Hoe die twee stemmen samen kleuren, echt kippenvelopwekkend hoe zijn schurende rasp en de ijle engelachtige vocalen van de Schotse duelleren. Soms twangy, folky, soms zelf even uitbundig, maar vaker ingetogen goud, en telkens diep rakend. ”We die and see beauty reign”, fluisterzingen ze in de filmische opener. Laten we het hopen.

Ook de andere twee platen die het duo samen maakte zijn te vinden via de Bandcamp van de zangeres.

HAZEMAZE – Blinded By The Wicked
Zwaar fuzzende Zweedse doomrock van de donkerste plank! Ik ontdekte HAZEMAZE uit Stockholm dankzij een teaser van Heavy Psych Sounds Records (volg die gasten op Instagram voor dik doomende doorrookte updates). Derde plaat Blinded By The Wicked kwam, 8 bazentracks sterk, 28 januari uit op het Romeinse label. Heavy psych indeed!


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

MWWB – The Harvest
Mijn Bandcamp Friday tip komt uit Wales: MWWB, oftewel Mammoth Weed Wizard Bastard, staat bekend om intense achtbaanritten van stoner metal in het Welsh. Nieuwe plaat The Harvest is door een heftige beroerte ten gevolge van corona bij de gitarist meer dan een jaar uitgesteld, maar via Bandcamp nu eindelijk te pre-orderen (releasedatum 25 maart).Deel dit artikel