Het NMTH album van 2020 is een plaat die al op 21 februari verscheen en dat is een opmerkelijke constatering. Niemand zal bij het beluisteren van deze instant stonerklassieker vermoed hebben dat het nog wel eens godvergeten lang kon duren voor we de Zweden van Lowrider op een podium konden zien. Sterker: voor we weer konden dromen van heavy festivals met killer line-ups in geramde zalen. Na de bruut geslaagde NMTH x Pinguin Eurosonic-showcase met Wallace Vanborn, Diggeth, Farer en Abdomen in januari keken we nog vooruit naar een heerlijke festivalplanning, onze redacteuren en fotografen ‘vochten’ elkaar alweer de tent uit om naar Roadburn of Graspop te gaan en door het hele land puilde de zware concertkalender veelbelovend uit.

In maart lieten we de manen en broekspijpen nog wapperen bij Complexity Fest in Haarlem en Heavy Psych Sounds in Deventer, maar daarna verging ons het haarslaan al snel. Het werd zelfs voor NMTH allemaal veel te onheilspellend, grimmig en blackened. Na een periode van gruwelijke onzekerheid moesten Paaspop en Roadburn geannuleerd worden en vervolgens viel eigenlijk alles om, ja ook Doomstad #7 op 23 mei in EKKO met Burial Hex, Mai Mai Mai en Laster (later zagen we ook nog een Walk The Line i.s.m. Doomstad in Tivoli sneuvelen). Huilen dus, en wat doe je dan in isolatie? Fucking harde/troostende muziek door die (wo)mancave laten gieren natuurlijk! Wat anders?!

We hebben, kortom, idioot veel muziek gedraaid en dat kwam dan wel weer lekker uit, want er kwam in 2020 ook idioot veel muziek uit. Het overlijden van onze concert- en festivalagenda bood ook ruimte voor andere initiatieven. Het was logisch om onze recensenten te vragen om de energie nu in het bespreken van albums te stoppen en zeer verheugend dat ze die handschoen zo gretig oppakten. Ook zetten we in op extra interviews en besloten we te proberen het coronaleed voor heavyminnend Nederland in kaart te brengen met de serie Never Mind The Lockdown: in 25 afleveringen kwamen artiesten, festivalorganisatoren, boekers, promotors en een tentbouwer aan het woord. De coronadip resulteerde in ieder geval in nog meer aandacht voor Nederlandse bands, ook toen er vanaf de zomer live weer even wat meer mogelijk werd.

Operatie Jaarlijsten 
De NMTH-crew reageerde ook massaal op het verzoek om jaarlijsten in te leveren. Dat leverde onlangs al mooie overzichten op met de 10 beste Nederlandse EP’s en 25 beste NL albums. Na die noviteiten is het vandaag tijd voor de traditionele albumjaarlijst, die weer een breed gedragen ‘chart’ opleverde. De Top 28 bestaat uit albums die minstens tweemaal zijn genoemd in de individuele lijstjes. Bijzonder is dat er binnen de crew maar twee albums vaker dan drie keer zijn genoemd: Lowrider en Temple Fang kregen ieder vier votes. Je merkt dat het NMTH-team echt veel dingen kan waarderen, dat er vele uithoeken binnen het heavy alternative spectrum verkend worden. Dat levert dus een lekker diverse lijst op! En we kunnen je dan ook de lijsten met individuele favorieten van harte aanbevelen.

De plaat van Temple Fang (ook goed voor de nr. 1 positie in die 25 Beste Nederlandse albums) verdient nog wat extra uitleg. Normaliter tellen livealbums (net als EP’s of coverplaten) niet mee in de albumjaarlijst, Live at Merleyn bevat echter origineel materiaal en is zelfs de eerste TF-release ooit. In de afzonderlijke inzendingen hebben crewleden soms ook gekozen voor livealbums, iets waar we in dit corona/livestream-rampjaar zeker wel begrip voor hebben, maar die zijn niet meegenomen in de puntentelling van de Top 28. Zeer opvallend is de bronzen plak voor Run The Jewels: het is niet voor het eerst dat we ‘dark hiphop’ terugzien, maar wel dat een hiphoprelease de eindlijst haalt. Het was natuurlijk ook wel een jaar voor harde, activistische muziek, zeker in de VS.

La Wolfe en meer vaste gasten roeren zich
Ook opmerkelijk is dat Chelsea Wolfe al voor de vierde maal te vinden is in de Top 10. De Amerikaanse is al sinds 2015 een vaste gast, maar waar ze vorig jaar solo plek 9 haalde, in 2017 nog 6e stond en in 2015 een 5e spot haalde met Abyss, piekt de Mrs. Piss-samenwerking met Jess Gowrie nu op plek 8. Emma Ruth Rundle reikte solo in 2018 tot plek 3 en oogst nu samen met Thou een vijfde positie. UK post-punkers IDLES debuteerden in 2017 met een vierde plek, deelden in 2018 de 9e plaats en knallen met drie vermeldingen en een 11e spot wederom hard. Wie zien we nog meer terug? Wel: Protomartyr (in 2017 15e), King Gizzard (vorig jaar 20e), Body Count (in 2017 nog 7e) en… Meest opvallende is daarbij DOOL: de debuutplaat van de Rotterdammers werd in 2017 als hoogste gewaardeerd, en nu heeft opvolger Summerland ook weer een notitie verdiend. Heel knap.

Harde nieuwkomers
Wat zijn dan, naast de winnende Zweedse stonerbazen en de Mokumse spacerockende runners-up, de meest opvallende nieuwkomers? Het is eigenlijk best bizar dat het weergaloze Crippled Black Phoenix niet eerder al de jaarlijsten haalde, maar hier vielen steeds meer kwartjes nadat de review van Ellengaest binnen kwam. Echt een plaat om heel veel in te ontdekken. De extreme metalband Ulcerate uit Nieuw-Zeeland heeft een voor 2020 nogal passende kiezelharde soundtrack voor je. Erg veel getipt, alleen al driemaal in onze Bandcamp Friday-tiplijsten, is het razend veelzijdige SLIFT. Die Fransen gaan we ook op Eurosonic terugzien (via de stream)!

Check zeker ook het meeslepende album van Elephant Tree, boordevol sterke, toegankelijke stonertracks. Evenals de plaat van Svalbard – belangrijke troef van het nieuwe label Church Road (lees ook het interview) – waarop hardcore een grof schurend huwelijk aangaat met black metal en post-rock. Een van de meest troostrijke, schone releases van het jaar kwam van de hand van A.A. Williams. De klassiek geschoolde Britse muzikante verzilverde daarmee de indruk die ze in 2019 op Roadburn achterliet. En er is een nieuwe belofte: Op 12 februari brengt ze het album Songs From Isolation uit met covers die ze thuis maakte van onder meer Pixies, Deftones, The Cure, Nick Cave en Nine Inch Nails.

Er staat hier alweer een enorme sloot aan muziek klaar om te ontdekken in deze donkere dagen en we wensen je een even rijke onderdompeling toe. En ‘gezien de omstandigheden’ toch hele fijne (feest)dagen. We hopen net zo hard mee dat 2021 een in veel opzichten beter jaar wordt. Een goede introductie van de NMTH Album van 2020-lijst is natuurlijk de Top 66 Spotify-playlist, onderaan de Top 28 te vinden.

Lees ook:
De 25 beste Nederlandse EP’s van 2020
De 25 beste Nederlandse albums van 2020 deel 1: 25 t/m 11
De 25 beste Nederlandse albums van 2020 deel 2: 10 t/m 1
– Alle overzichten in ons Eindejaarsdossier


De NMTH top 28 van 2020: 
1. LOWRIDER – REFRACTIONS (review)
2. TEMPLE FANG – LIVE AT MERLEYN (livereview / Ode: ‘Hoe ik in de ban raakte van TF’)
3. RUN THE JEWELS – RTJ4
4. CRIPPLED BLACK PHOENIX – ELLENGAEST (review)
5. EMMA RUTH RUNDLE & THOU – MAY OUR CHAMBERS BE FULL
6. ULCERATE – STARE INTO DEATH AND BE STILL
7. A.A. WILLIAMS – FOREVER BLUE
8. MRS. PISS – SELF-SURGERY (review)
9. ALL THEM WITCHES – NOTHING AS THE IDEAL
10. SLIFT – UMMON
11. PROTOMARTYR – ULTIMATE SUCCES TODAY
12. IDLES – ULTRA MONO (review)
13. MY DYING BRIDE – GHOST OF ORION (review)
14. SVALBARD  – WHEN I DIE, WILL I GET BETTER? (interview)
15. ELEPHANT TREE – HABITS (review)
16. CARACH ANGREN – FRANCKENSTEINA STRATAEMONTANUS (review / interview)
17. ORANSSI PAZUZU – MESTARIN KYNSI (review)
18. DARK FORTRESS – SPECTRES FROM THE OLD WORLD
19. LAMB OF GOD – LAMB OF GOD (review)
20. METZ – ATLAS VENDING
21. KATATONIA – CITY BURIALS
22. DOOL – SUMMERLAND (review / interview)
23. FIVE FINGER DEATH PUNCH – F8 (livereview)
24. BIFFY CLYRO – A CELEBRATION OF ENDINGS
25. BODY COUNT – CARNIVORE (review)
26. OSEES/THEE OH SEES – PROTEAN THREAT (review)
27. ACID MAMMOTH – UNDER ACID HOOF
28. KING GIZZARD AND THE LIZARD WIZARD – K.G.

De NMTH Album van het Jaar 2020 lijst in favoriete tracks (de Top 28 aangevuld tot 66 Hardste Hitters):

 


De individuele lijstjes:

INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

1. Lowrider – Refractions
2. All Them Witches – Nothing As The Ideal
3. Psychonaut – Unfold The God Man
4. Temple Fang – Live at Merleyn
5. Rolling Blackouts Coastal Fever – Sideways To New Italy
6. Run The Jewels – RTJ4
7. SLIFT – UMMON
8. Acid Mammoth – Under Acid Hoof
9. The Budos Band – Long In The Tooth
10. Slow Worries – Careful Climb
11. Killer Be Killed – Reluctant Hero
12. A.A. Williams – Forever Blue
13. Crippled Black Phoenix – Ellengæst
14. Mint Field – Sentimiento Mundial
15. Spill Gold – Highway Hypnosis
16. Spirit Adrift – Enlightened In Eternity
17. Elephant Tree – Habits
18. Fluisteraars – Bloem
19. The Heavy Eyes – Love Like Machines
20. Elder – Omens

Verder nog mooi spul: Flying Horseman – Mothership, BRIQUEVILLE – Quelle, Global Charming – Mediocre, Brutal, Motorpsycho – The All Is One, pg.lost – Oscillate, Pallbearer – Forgotten Days, Blue Crime – I’m Afraid We Became One, Eleanora – Mere, Pothamus – Raya, Mrs. Piss – Self-Surgery, Applescal – Diamond Skies, Maserati – Enter The Mirror, RRRAGS – High Protein, King Buffalo – Death Star, Dool – Slumberland, Lewsberg – In This House en Somnus Throne – ST.

Dit jaar – ook door het wegvallen van concerten en festivals, en het vele thuiszitten – nog veel meer muziek geluisterd. Waar veel artiesten aan het begin van de covid-crisis hun release nog uitstelden zagen we later – zeker vanaf het najaar – weer alle remmen los gaan. In dankbaarheid ondergingen we een stroom aan kwaliteitsreleases. Op dat vlak piekte 2020 in positieve zin.


LODEWIJK HOEBENS – REDACTEUR

Vanwege Corona heb ik dit jaar welgeteld twee concerten live mee mogen maken. De eerste was van Dimmu Borgir samen met Amorphis en Wolves in the Throne Room (review hier) gevolgd door Tenacious D in de Ziggo Dome (review hier). Met Jack Black on stage kan je altijd een feestje verwachten en dankzij laatste wapenfeit Post-Apocalypto lukte dat in Amsterdam zeer aardig. Verder heb ik hier en daar wel een livestream gezien zoals de albumpresentaties van Trivium, Fleddy Melculy, Ensiferum en Alestorm. Hoe leuk die gasten het ook doen voor de camera, het is toch niet hetzelfde dan met je maten en een biertje in de hand bij een show te staan genieten!

Er zijn een berg aan sterke albums uitgekomen. Zelf heb ik, mede dankzij m’n lieftallige vriendin, dit jaar vooral Spotify omarmd. Via mijn playlist 2020 voegde ik elke keer weer wat nieuwe singles toe van bands die ik volg. Zo kom ik met een grotere lijst fijne songs van een reeks fraaie albums. Ensiferum, Trivium en Bring Me the Horizon scoren in mijn ogen op beide fronten maar vergeet de ultieme guilty pleasure van Alestorm niet! Song van het jaar volgens Spotify moet Enemy of My Enemy van All Them Witches zijn, die mijn lijst net niet heeft gehaald. Maar dat nummer: vakmanschap!

1. Ensiferum – Thalassic
2. Alestorm – Curse of the Crystal Coconut
3.Bring Me the Horizon – Post Human: Survival Horror
4. Trivium – What the Dead Man Say
5. Fleddy Melculy – Sabbath Fleddy Sabbath
6. Body Count – Carnivore
7. Avatar – Hunter Gatherer
8. Tallah – Matriphagy
9. Bütcher – 666 Goats Carry My Chariot
10. Biffy Clyro – A Celebration of Endings


WOUTER HOMMEL – REDACTEUR

1. Malokarpatan – Krupinské Ohne
2. Enslaved – Utgard
3. Havukruunu – Uinuos Syömein Sota
4. Naglfar – Cerecloth
5. Dystopia – Geen Weg Uit
6. Akhlys – Melinoë
7. Oranssi Pazuzu – Mestarin Kynsi
8. Bütcher – 666 Goats Carry My Chariot
9. The Black Dahlia Murder – Verminous
10. Ulcerate – Stare Into Death And Be Still
11. Dool – Summerland
12. Dead Lord – Surrender
13. Molassess – Through The Hollow
14. En Minor – When The Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out
15. Horisont – Sudden Death


DENISE JANSSENS – FOTOGRAAF

1. Bring Me The Horizon – Live at the Royal Albert Hall
2. Jagd – Talking to yourself to others
3. Brutus – Live in Ghent
4. IDLES – Ultra Mono
5. METZ – Atlas Vending
6. Sea Girls – Open Up Your Head
7. Metallica – S&M2
8. King Gizzard & The Lizard Wizard – K.G.
9. A Day To Remember – Brick Wall
10. Biffy Clyro – A Celebration of Endings

Eervolle vermelding: de terugkeer van System of a Down met de dubbele single Protect the Land/Genocidal Humanoidz!


GIJS KAMPHUIS – REDACTEUR

1. Ulcerate – Stare Into Death And Be Still
2. Regarde Les Hommes Tomber – Ascension
3. Crippled Black Phoenix – Ellengaest
4. Oranssi Pazuzu – Mestarin Kynsi
5. Marche Funèbre – Einderlicht
6. Dark Fortress – Spectres From The Old World
7. Fractured Insanity – Massive Human Failure
8. Katatonia – City Burials
9. Coldbones – The Cataclysm
10. Everything In Slow Motion – Influence

2020. Nog nooit zoveel muziek gekocht. Nog nooit was het gemis aan liveshows zo groot. Gelukkig zijn er nog wel wat shows doorgegaan. Maar laat ons hopen dat met alle drastische maatregelen die nu genomen zijn, het virus wordt overwonnen. Dat we mede door een vaccin snel weer in popzalen mogen staan, op weides voor een podium mogen dansen en in festivaltenten uit ons dak mogen gaan. In welk genre dan ook. Deze tien albums hebben me door het jaar gesleept. Ulcerate wint het met een banddikte van Regarde Les Hommes Tomber. Een fotofinish gemaakt op emotie. Beide bands overrompelen als geen ander en raken de ziel diep. Ulcerate slaat je daarbij ook nog eens knockout en laat je in honderdduizend stukjes achter.


KARIN LEIJS – REDACTEUR

1. Upon A Burning Body – Built from War
2. Carach Angren – Franckensteina Strataemontanus
3. Doodseskader – MMXX: Year Zero
4. Igorrr – Spirituality and Distortion
5. Rrrags – High Protein
6. My Dying Bride – The Ghost of Orion


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

1. Primitive Man – Immersion
2. Nothing – The Great Dismal
3. 1000mods – Youth of Dissent
4. Mrs. Piss – Self Surgery
5. Ruff Majik – The Devils Cattle
6. Deftones – Ohms
7. Elephant Tree – Habits
8. Slift – Ummon
9. King Gizzard & the Lizard Wizard – K.G.
10. Thee Oh Sees – Protean Threat
11. pg.lost – Oscillate
12. Lowrider – Refractions
13. Eefje de Visser – Bitterzoet
14. Spill Gold – Highway Hypnosis
15. Hail the Void – Hail the Void

Plus:
De cover van Amenra verdient ook een vermelding, maar voldoet niet aan de criteria voor de albumlijst. Het Dorp/De Zotte Morgen kwam onlangs wel op een 7 inch uit via Consouling Sounds. De Zotte Morgen laat als geen enkel nummer, en clip, zien wat het effect van de lockdowns is op de wereld zoals wij die zien. Uitgestorven straten en een bewustwording van ons aanwezig zijn, of afwezig zijn, laten ons inzien dat er meer is tussen mensen onderling en hun omgeving dan elkaar zien. Dat er ook betekenis aan contact is, zonder elkaar te zien zoals we dat gewend zijn. En dat er meer is dan dagelijks naar onze verplichtingen toe gaan zoals gewoonlijk, maar te leven vanuit huis.


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

1. Anna von Hauswolff – All Thoughts Fly
2. Clipping. – Visions of Bodies Being Burned
3. Uniform – Shame
4. Emma Ruth Rundle & Thou – May Our Chambers Be Full
5. Mrs. Piss – Self-Surgery
6. Liturgy – Origin of the Alimonies
7. Tales of Murder and Dust – Fragile Absolutes
8. Repetitor – Prazan prostor medu nama koji moze i da ne postoji
9. Crippled Black Phoenix – Ellengaest
10. Sumac – May You Be Held


KAMIL PARZYCHOWSKI – FOTOGRAAF

1. Temple Fang – Live at Merleyn
2. Dopelord – Sign of the Devil
3. Khan – Monsoons
4. RMFTM – Bestial Light
5. Mountain Witch – Extinct Cults


JOOST SCHREURS – REDACTEUR

1. My Dying Bride – The Ghost Of Orion
2. The Ocean – Phanerozoic II: Mesozoic / Cenozoic
3. Ulcerate – Stare Into Death And Be Still
4. Paradise Lost – Obsidian
5. Katatonia – City Burials
6. Skeletal Remains – The Entombment Of Chaos
7. Lamb of God – Lamb of God
8. Oceans Of Slumber – Oceans Of Slumber
9. Vile Creature – Glory! Glory! Apathy Took Helm
10. Celestial Season – The Secret Teachings

In een gek jaar met amper live-muziek, viel er gelukkig meer dan genoeg te genieten qua nieuwe muziek en was er ook tijd om ernaar te luisteren. Heuglijk is dat oude doomrotten My Dying Bride, Paradise Lost en Katatonia alle drie met uitstekende nieuwe albums kwamen, maar ook jonge honden als Vile Creature en Skeletal Remains serveerden knallende platen. Een mooie pleister op de wond van het gemis van concerten.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

1. Turia – Degen van Licht
2. Mortiis – Spirit of Rebellion
3. Oranssi Pazuzu – Mestarin Kynsi
4. Bell Witch & Aerial Ruin – Stygian Bough Volume I
5. Mamaleek – Come & See
6. Hail Spirit Noir – Eden in Reverse
7. Paysage D’Hiver – Im Wald
8. Mystras – Castles Conquered and Reclaimed
9. Ulver – Flowers of Evil
10. Pamirt – Mausoleum
11. Fluisteraars – Bloem
12. USA Nails – Character Stop
13. Automb – Chaosophy
14. From The Vastland – The Haft Khan
15. Toadlickers – Hangover Songs

Ik kan niet zeggen dat ik heel veel werk heb gestoken in de volgorde van deze jaarlijst, maar de spirit is er wel denk ik. Stiekem veel goede platen dit jaar. Veel moois, veel uit de meer schimmige muzikale hoeken. Dat is vet. Ik was dit jaar vooral in de ban van dungeon synth. Het was ook een goed jaar voor het zitten in je kelder met een zwarte cape om, dan had je tenminste iets leuks te doen. Ik heb ook bizar veel naar oude hardcore geluisterd. Ook vond ik die plaat van Grafjammer leuk. Dat wil ik ook gezegd hebben.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

1. Lowrider – Refractions
2. Crippled Black Phoenix – Ellengaest
3. A.A. Williams – Forever Blue
4. Emma Ruth Rundle & Thou – May Our Chamber Be Full
5. Mr. Bungle – The Raging Wrath of the Easter Bunny
6. Temple Fang – Live at Merleyn
7. Onslaught – Generation Antichrist
8. Body Count – Carnivore
9. Frayle – 1692
10. ATLANTA – Nugrybauti
11. Deftones – Ohms
12. pg.lost – Oscillate
12. All Them Witches – Nothing as the Ideal
13. Fall of Messiah – Senicarne
14. Avatar – Hunter Gatherer
15. Elder – Omens

Verder nog: een hele vette EP van Zeal & Ardor, Bismut – Retrocausality, Dool – Summerland, Radar Men From the Moon – The Bestial Light, Unfold the God Man van Psychonaut (officieel in 2018 uitgebracht, maar nu ook op vinyl, en supergaaf!), The Vacant Lots – Interzone, Grafjammer – De Zoute Kwel, Fleddy Melculy – Sabbath Fleddy Sabbath, AC/DC – Power Up, Motorpsycho – The All Is One

Het was een heel bijzonder jaar om te starten als hoofdredacteur bij Never Mind The Hype. Maar ondanks het grote gemis van festivals en concerten, heb ik enorm veel genoten van binnen-en buitenlandse muziek! Het was flink schaven, maar toch nog twee albums van eigen bodem die de top 10 haalden: ATLANTA en Temple Fang! Verder ging ik heel goed op de Sisters of Mercy meets Pink Floyd vibe van Crippled Black Phoenix, heeft Lowrider de stonerplaat van het jaar gebracht wat mij betreft en wist A.A. Williams me ook te verpletteren. Ik blijf natuurlijk een metalkid in hart en nieren, dus heel erg in mijn nopjes met de furieuze terugkeer van Mr, Bungle, de messcherpe thrashaanval van Onslaught en verreweg de meest fun plaat van het jaar is voor mij Carnivore van Body Count. Ice-T is gewoon een baas, kijk bijvoorbeeld naar die docu van REVOLVER! Heel veel dank aan het team voor de hoge productiviteit dit jaar, alle bands voor fantastisch werk en alle lezers van dit mooie platform. Proost op een beter jaar in 2021!


PIETER SLOOT – REDACTEUR

1. Svalbard – When I Die, Will I Get Better?
2. Slift – Ummon
3. Temple Fang – Live At Merleyn
4. A.A. Williams – Forever Blue
5. Carach Angren – Franckensteina Strataemontanus
6. Fall of Messiah – Senicarne
7. Osees – Protean Threat
8. Fluisteraars – Bloem
9. JJ Wilde – Ruthless
10. Unreqvited – Empathica
11. Jagd – Talking to yourself to others
12. The Ocean – Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic
13. August Burns Red – Guardians
14. King Gizzard & The Lizard Wizard – K.G.
15. Bada – Bada


ROB SNELTJES – FOTOGRAAF

1. Dool – Summerland
2. AC/DC – Power Up
3. Nightwish – Human. :||: Nature.
4. Lamb of God – Lamb of God
5. Drive-By Truckers – The Unraveling
6. Five Finger Death Punch – F8
7. Green Day – Father Of All Motherfuckers
8. Ozzy Osbourne – Ordinary Man
9. Pearl Jam – Gigaton
10. Testament – Titans of Creation
11. Wishbone Ash – Coat Of Arms
12. Biffy Clyro – A Celebration of Endings
13. Bo Ningen – Sudden Fictions
14. Marilyn Manson – WE ARE CHAOS
15. Blues Pills – Holy Moly!
16. Nothing But Thieves – Moral Panic
17. Deep Purple – Whoosh!

Verder nog:
Tool – Fear Inoculum, uit 2019 maar nog steeds vet!
Nightwish – Showtime, Storytime, gave liveplaat!


PAUL VERHAGEN – FOTOGRAAF

1. Helfró – Helfró
2. Odraza – Rzeczom
3. HELL:ON – Scythian Stamm
4. Dark Fortress – Spectres From the Old World
5. Mora Prokaza – By Chance
6. Vengeful Spectre – Vengeful Spectre
7. Sweven – The Eternal Resonance
8. Xibalba – Anõs en Infierno
9. Jupiterian – Protosapien
10. Dool – Summerland
11. Second To Sun – Leviathan
12. Onslaught – Generation Antichrist
13. Necrophobic – Dawn of the Damned
14. Green Droid – At the Maw of Ruin
15. Total Annihilation – …On Chains of Doom


WALDO VOLMER – NMTH OPRICHTER/EIGENAAR

1. ELEPHANT TREE – Habits
2. LOWRIDER – Refractions
3. PROTOMARTYR – Ultimate Succes Today
4. RUN THE JEWELS – RTJ4
5. BIFFY CLYRO – A Celebration Of Everything
6. SLOMOSA – Slomosa
7. IDLES – Ultra Mono
8. THE HOMESICK – The Big Exercise
9. ACID MAMMOTH – Under Acid Hoof
10. SVALBARD – When I Die, Will I Get Better?
11. METZ – Atlas Vending
12. DEFTONES – Ohms
13. SLIFT – Ummon
14. OSEES * THEE O SEES – Protean Threat
15. WITCHRIDER – Electrical Storm


MIA WEERDESTEIJN – FOTOGRAAF

1. Seether – Si Vis Pacem Para Bellum
2. In This Moment – Mother
3. Zeal & Ardor – Wake of a Nation
4. Five Finger Death Punch – F8
5. Delain – Apocalypse & Chill
6. Hollywood Undead – New Empire vol.1
7. Halestorm – Reimagined
8. Black Stone Cherry – The Human Condition
9. Die Antwoord – House of Zef

Plus:
Born Tomorrow – Ten Times a Million (ontzettend lekkere EP!)
The Hu – The Gereg (Deluxe Edition) (album uit 2019, maar die deluxe editie dit jaar was erg fijn!)


CHRISTEL ‘POST PUNK POLIZEI’ DE WOLFF – FOTOGRAAF

Na een drukke periode nam ik me voor om in 2020 tijd vrij te maken voor hobby’s en de mogelijkheden om thuis te werken te bespreken. Een externe factor zorgde ervoor dat ik dit niet hoefde te bespreken; ik sleet dagen in “thuiskantoor”, speelde legpuzzels uit, toverde mijn huis om tot Intratuin én ik kan nu zo goed koken dat het vreemd is dat er nog geen Michelinster bij de voordeur hangt. 

Mijn goede voornemens kwamen uit, op eentje na. Ik kocht dit jaar een nieuwe camera en stond klaar voor mijn comeback in het livecircuit. Dat mocht niet zo zijn, terwijl ik mijn nieuwe hobby’s beu begin te worden, vechten er mensen voor hun leven (en dat van anderen) en hangt er een nog zwaardere lockdown boven ons hoofd.

Natuurlijk klaag ik niet – ik heb mijn baan nog, woon samen met de leukste Dokkumer die ik kon vinden én mijn familie is, op dit moment, kerngezond – maar zorgen maak ik me wel. De meeste mensen blijven braaf thuis, maar er is ook een deel dat er een potje van maakt, illegale feestjes houdt en letterlijk spuugt op de geldende maatregelen. 

Het zal dan ook nog even duren, maar ik kijk uit naar het moment dat ik mijn nieuwe camera zal kunnen dopen in de rondvliegende aerosolen in de dampende menigte bij de bands uit dit albumlijstje: 

1. Protomartyr – Ultimate Succes Today
2. Fontaines D.C. – A Hero’s Death
3. IDLES – Ultra Mono
4. Sleaford Mods – All That Glue*
5. METZ – Atlas Vending
6. Osees – Metamorphosed
7. Fuzz – III
8. King Gizzard and the Lizard Wizard – K.G.
9. The Wytches – Three Mile Ditch
10. The Homesick – The Big Exercise

*Dit is een compilatiealbum, wat een beetje tegen de regels is. Maar anders was ik genoodzaakt om After Hours van The Weeknd er in te zetten en – hoewel ik erg gecharmeerd ben van dat album – doet dat wel af aan de rode post-punkdraad in bovenstaand lijstje.


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

1. Lowrider – Refractions
Grijs gedraaid in 2020 in Spotify en uiteindelijk na 3 maanden wachten ook op vinyl bemachtigd. Beste nummer: Ode to Ganymede.

2. All Them Witches – Nothing as the Ideal
Alweer een topplaat. Beste nummer See You Next Fall.

3. Run the Jewels – RTJ4
Corona, Trump, George Floyd. Alles was kut, en toen kwam ineens RTJ4 uit het niets. Zeer indrukwekkende plaat die heel veel kwartjes op de juiste plek laat vallen. Walking in the Snow is de persoonlijke favoriet.

4. Deftones – Ohms
Godsamme wat is dit een ouderwets lekkere Deftones plaat. Titeltrack Ohms is top!

5. Emma Ruth Rundle & Thou – May Our Chambers be Full
Ik was toevallig in Nashville voor werk toen ze hun eerste try-out deden. Daarna voor het echie op Roadburn. Op alle fronten een vernietigende plaat… Check The Valley.

6. Mrs. Piss – Self-Surgery
Chelsea Wolfe en Jess Gowrie samen op een van de meest gruizige platen van het jaar. Luister naar Knelt!

7. King Buffalo – Dead Star
Heerlijk met opener Red Star als beste track.

8. A.A. Williams – Forever Blue
Extreem indrukwekkende debuutplaat. Puntje van deviant rust in 2020, zoals bijvoorbeeld bij het nummer Melt

9. Greg Puciato – Child Soldier: Creator of God
Dillinger is niet meer maar gelukkig gaat zanger Greg Puciato vrolijk door. Niet alleen in Killer be Killed maar ook zowaar solo. Superplaat, luister maar naar de titeltrack “Creator of God”.

10. Crippled Black Phoenix – Ellengaest
Complete plaat, hint af en toe naar Pink Floyd. Luister naar de opener House of Fools.

11. Code Orange – Underneath
“Swallowing the Rabitt Whole”. Meer zeg ik er niet over.

12. AC/DC – Power Up
Ouwe mannen kunnen het nog steeds. Elk nummer is aan te raden, heerlijke ouderwetse rockplaat

13. IDLES – Ultra Mono
Ach, ik vind het gewoon lekker. Luister maar naar Mr Motivator.


Lees ook:
De 25 beste Nederlandse EP’s van 2020
De 25 beste Nederlandse albums van 2020 deel 1: 25 t/m 11
De 25 beste Nederlandse albums van 2020 deel 2: 10 t/m 1
– Alle overzichten in ons Eindejaarsdossier


De NMTH Album van het Jaar 2020 lijst in favoriete tracks (de Top 28 aangevuld tot 66 Hardste Hitters):

 

 

 

 

 

 Deel dit artikel