Dimmu Borgir in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

Publiek in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

De Tilburgse concertzaal 013 blijft keer op keer een tempel voor de ware metalliefhebber. Dat bewijst de gezamenlijke tour van Wolves In The Throne Room, Amorphis en Dimmu Borgir afgelopen zaterdag. Drieduizend man sterk kan zich binnen lekker opwarmen met de Amerikaans/Fins/Noorse combinatie. 

Tekst: Lodewijk Hoebens / Fotografie: Rob Sneltjes

WOLVES IN THE THRONE ROOM
Buiten is het ondertussen ijskoud aan het worden. Winter is coming! Gelijk een mooi bruggetje naar de openingsact: Wolves In The Throne Room. De Amerikanen weten net als de Finse collega’s prima gebruik te maken van boeiende tempowisselingen. Engelenkoren en natuurlijke elementen als een knetterend haardvuur en druppelend water weerklinken tegenover snoeiharde gitaren en stevige vocalen. Het viertal uit Washington neemt bovendien rustig de tijd voor haar nummers. 
Ondertussen sleuren ze het publiek mooi mee door hun muzikale spectrum vol mystieke melodieën. Wierook hangt in de zaal, een imposante backdrop met daarvoor een gigantisch drumstel eist de aandacht. Spots gaan van rood naar groen en blauw en zetten een bijzonder sfeertje neer. Een uiterst fijn begin van de avond dat na een dik half uur zo weer voorbij is. Weinig interactie, gewoon spelen lijkt het motto! 

Amorphis in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

Amorphis in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

AMORPHIS
Amorphis bestaat ondertussen alweer dertig jaar, waarvan de helft met frontman Tomi Joutsen. Het ene moment brulboei eerste klas, dan weer de sterren van de hemel zingend (helaas geen Amongst Stars met Anneke van Giersbergen vanavond). Even belangrijk is het feit dat sinds 2017 de vier originele leden weer bij elkaar zijn. Ondanks dat hier en daar het geluid niet helemaal goed afgestemd lijkt, zie je een speelvreugde alsof ze pas enkele jaren meedraaien. Elk bandlid krijgt zijn momenten en ook de zaal mag regelmatig een refreintje meezingen. Uit volle borst uiteraard. 
Het enthousiasme kan natuurlijk ook komen door laatste wapenfeit Queen of Time. Een uitstekende plaat waarvan vanavond vier tracks langs komen. Beginnend met de dubbele mokerslag van The Bee en Heart Of The Giant. Het zet de toon voor de rest van de show met publieksfavorieten als Sign From The North Side van het debuut Into Hiding en toepasselijke afsluiter Black Winter Day komen van klassieker Tales From The Thousand Lakes uit 1994. De frontman, zonder de bekende microfoon maar met Beastie Boys shirt, geeft alles en haalt met gemak elke noot. Het is knap hoe het zestal wisselt tussen onstuimige death- en ingetogen power metal. Bad Blood is een prima voorbeeld en persoonlijk een van de hoogtepunten. In april geven de heren drie shows in eigen land. Elke show brengen ze materiaal uit een decennium. Heel benieuwd wat ze erna op Graspop gaan laten zien.

Amorphis in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

Dimmu Borgir in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

DIMMU BORGIR
Dimmu Borgir kunnen we komende zomer ook vinden in Dessel. Ook al starten ze binnenkort met de opnames van een nieuwe plaat volgens frontman Shagrath. De Noorse black metal band sluit de zaterdag in 013 op eigen wijze af. Het podium staat vol symboliek met een nog groter drumstel versierd met schedels, drakenkoppen en zes kaarsen. Eentje voor elk bandlid? De backdrop is andermaal een stukje kunst en opnieuw komt er een walm van wierook de de zaal in waaien. Voor mij is het trouwens een vuurdoop, dus alles wat voorbij komt vind ik prachtig. Een eerste keer Dimmu Borgir en ik weet niet wat ik mag verwachten. 

Onheilspellend gezang klinkt door de speakers en blauwe spots verlichten de zaal. Een voor een komen de bandleden tevoorschijn. De drummer jut het publiek op en de rookmachines doen hun werk. “Are you with me Tilburg?!”, schreeuwt Shagrath. Corpse paint op het gezicht van de heren maakt het plaatje af. Vooral bij de excentrieke toetsenist met een make-up mix van the Joker, the Crow en Wes Borland. Net als gitarist Galder weet hij af en toe de gekste gezichten te trekken. Het feit dat de zaal is uitverkocht, vinden de mannen zo’n eer dat ze een nummertje extra spelen. Kings Of The Carnival Creation komt overigens van hetzelfde album als Puritania, namelijk Puritanical Euphoric Misanthropia uit 2001. Mijn kennismaking met de band, toen het nummer in de oude CKY (niet de band) video’s werd gebruikt. Puritania kreeg dan weer zijn vuurdoop in de 013 bijna twintig jaar geleden. 

Dimmu Borgir in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

Maar goed, ik dwaal af want er gebeurde zo ontzettend veel deze avond. Zoals een korte drumsolo tussen Shagrath (de originele slagman) en de huidige drummer. Het zet de occulte eucharistie gestaag verder. “The night is still young”, aldus de frontman. Een mooi moment op de avond om een offer te brengen, waarna een geitenschedel hoog in de lucht wordt gehouden. Sabbath Bloody Sabbath! De band blijft keer op keer contact zoeken met de zaal, waarbij vooral de forse bassist de aandacht weet op te eisen. We mogen zelfs mee naar Dimmu Borgir! 

Maar helaas aan alles komt een einde en met Mourning Palace knallen de Noren richting het slot. “We shall return!”, klinkt het nog en inderdaad op Graspop doen we dit feestje zeker nog een keertje over. Wolves In The Throne Room kan je volgende week zondag alweer vinden in het Groningse VERA.   

Dimmu Borgir in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

Dimmu Borgir in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

Amorphis in Poppodium 013 Foto Rob Sneltjes

    Deel dit artikel