Tenacious D – Ziggodome (23-02-2020), foto Rob Sneltjes

De harten van veel rock-’n-roll liefhebbers gingen afgelopen zondag wild te keer: Tenacious D was in Amsterdam. De grappigste rockband ter aarde heeft het van het legendarische Paradiso geschopt naar de machtige Ziggo Dome. Het perfecte toneel voor hun laatste creatie: Post-Apocalypto! Van dynamisch duo zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een visueel rockende opera act van wereldformaat. 

Tekst: Lodewijk Hoebens / Fotografie: Rob Sneltjes

Jack Black is al jaren een superster in Hollywood. Toch lijkt het me sterk dat hij Tenacious D ooit in de steek zal laten want de man ademt rock-’n-roll. Zijn bekendheid geeft hem bovendien de kans om heel ver te gaan met the D. Enter Post-Apocalypto, een animatieserie geschreven, getekend en ingesproken door Jack Black en Kyle Gass zelf. Het eerste deel van de show staat dan ook in het teken van JB en KG en het redden van de mensheid. Nazi’s, een terminator, de Klu Klux Klan, Donald Jr. en Jables Jr. (Jack Black’s toekomstige zoon) hebben het gemunt op onze helden maar de twee vrienden krijgen hulp uit onverwachte hoek. 

Het belangrijkste reddingsmiddel blijft de rock ’n roll.  

“Apocalypto
End of the line
Apocalypto
This is our time to shine
Tenacious D has got to shine” 

Jack en Kyle beginnen zoals ze ooit begonnen zijn: akoestisch. Snel volgt muzikale steun en vinden ze Hope, een tweekoppig hondje. De ‘muzikale steun’ gaat trouwens al heel wat jaartjes mee en vormt zo’n solide back up, dat de songs nog vetter uit de verf komen. De animatie op grote schermen werkt vooral op de lachspieren. De typische onderbroekenlol van het tweetal gaat er meermaals over. Maar goed, wie de getekende penissen aan de kant zet blijft muzikaal genieten. 

Tenacious D – Ziggodome (23-02-2020), foto Rob Sneltjes

Bijzondere ballads zoals Making Love en Fuck Yo-Yo Ma of stevige gitaren tijdens Daddy Ding Dong en Woman Time worden warm onthaald. Natuurlijk weten Jables en Rage Kage continu de show te stelen met exceptionele zanglijnen, merkwaardige danspasjes en sierlijke fluitsolo’s. Jack Black probeert dat later te toppen met zijn Sax-a-Boom. “Time for some dansen!” Hij heeft dan ook het hart op de tong terwijl Kyle liever zijn gitaar laat spreken. De playback uitvoering van Master Exploder blijkt de druppel. 

Kyle quits the band (again)! Helaas krijgen we niet het gelijknamige nummer van de debuut plaat en zo mis ik, als ik eerlijk ben als old school fan, een hoop ouder werk. We zijn inmiddels in het tweede deel van de show, het enthousiasme in de zaal voor de greatest hits is groot. Het blokje Rize of the Fenix is amusant maar liever hoor ik dan nog wat oude knallers als Lee (de allereerste fan), Explosivo of Kielbasa. Een persoonlijke voorkeur uiteraard. Misschien komt het wel omdat ik erbij was in 2003 toen de band voor het eerst in Nederland optrad. In de grote zaal van Paradiso nota bene. Legendarisch. Het zou vervolgens negen jaar duren voor ze opnieuw naar Nederland kwamen.  

Natuurlijk is Tenacious D door de jaren heen gigantisch gegroeid. Na de HBO show en de film Pick of Destiny had ik niet verwacht dat ze plots een soort van superhelden zouden worden. Dan heb ik ze toch liever als power duo. Twee akoestische gitaren die zo hard rocken dat ze op hun eigen manier zorgen voor wereld heerschappij. Luister maar naar de onsterfelijke woorden van Ronnie James Dio tijdens Kickapoo:

“In The City of Fallen Angels
Where the ocean meets the sand
You will form a strong alliance
And the world’s most awesome band”

Met het toepasselijke Dude (I Totally Miss You) gaan we terug naar de film Pick of Destiny. Jack mist zijn maatje zo erg dat Kyle het goed maakt met een tranentrekkende gitaarsolo. Vervolgens brengt de voltallige band the D back on track. Kickapoo vertelt het ontstaan van de band en zorgt ook achterin voor een meezingende menigte. Hoe ze aan de Pick of Destiny komen horen we in Beelzeboss. Het ultieme rock duel met Satan. Deze tour geen rondlopende duivel maar een sinister kijkende John Konesky op gitaar.   

Tenacious D – Ziggodome (23-02-2020), foto Rob Sneltjes

Zijn scheurende gitaar heerst eveneens tijdens The Metal. Als het aan Tenacious D ligt, kan geen enkel genre tippen aan metal. Hoewel Jack en Kyle akoestisch spelen, klinkt het voor Jack Black zo heavy dat hij bij elke riff extra energie lijkt te krijgen. Misschien wel een van de meest fotogenieke rockhelden van deze tijd. Wat een aura hangt er om die man heen. En dan neemt hij ons nog eens mee naar dat ene moment, toen ze the best song in the world moesten spelen. Een tribute wel te verstaan, de song waar het voor the D allemaal mee begon. 

Het nummer waar iedereen eigenlijk naar uit heeft gekeken. Geen wonder dat Tribute op nummer 565 staat in de Top 2000. Een cultureel fenomeen, zo simpel is het. Vanavond krijgen we een mooie uitgesponnen versie met een flard Stairway to Heaven, dat opnieuw uitdraait in een power trip van het tweetal. Double team supreme!

“Needless to say, the beast was stunned.
A whip-crack went his whippy tail,
And the beast was done.”

Ja, the D heeft een hoop meegemaakt. Wie had kunnen denken dat dik twintig jaar na de HBO show, de band bezig is met hun grootste wereldtour, in de vorm van een rockopera!? Persoonlijk heb ik liever het oeuvre van de beginperiode, waarin al een hoog rockopera gehalte heerste zoals City Hall. Ik snap dat die Post-Apocalypto animatieshow heel wat betekent voor beide heren. Ze hebben er veel passie in gelegd en dat merk je ook. Het enthousiasme van de band werkt uiterst aanstekelijk maar enkele van die korte klassiekers als Karate, Dio of Classico hadden niet misstaan op de setlist. En waar was Wonder Boy?

Gelukkig eindigen ze in stijl met een uitgebreide versie van Double Team inclusief stoer soleerwerk van de band. Een volgend moment waaraan je merkt dat we hier te maken hebben met een supergroep. Enkelen hebben zelfs een Grammy achter de naam staan. Jack Black laat nog even zijn vocal skills horen met een stukje Holy Diver van Dio, Lose Yourself van Eminem en Sunshine of Your Love van Cream. Ondertussen wordt ook iedereen in de Ziggo Dome bedankt zoals de roadies, de mannen van het licht, het voorprogramma Wynchester en de vele fans aanwezig vanavond. Ze nemen er netjes de tijd voor.

Na een kleine twee uur brengen ze tot slot nog het baldadige Fuck Her Gently. Gericht aan alle mannen in de zaal maar geschreven voor de vrouwen. We zijn weer even terug bij de onderbroekenlol maar het is zo onschuldig en lief. In de ogen van Tenacious D welteverstaan. Eigenlijk willen ze niets liever dan de wereld een stukje beter maken met hun rock. En dat is ze vanavond zeker gelukt. Nu op naar een tour ter ere van het twintig jarige debuut. En maak daar dan maar eens een waanzinnige rockopera van!   

Tenacious D – Ziggodome (23-02-2020), foto Rob Sneltjes

 Deel dit artikel