Five Finger Death Punch – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Bad Wolves – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Fuck yeah! Megadeth is weer in Nederland! Wat? Als support van Five Finger Death Punch? Is dat niet een beetje alsof je slagroom op je patat doet? Misschien wel. Megadeth is natuurlijk een legende als grondlegger van de thrashmetal, maar Five Finger Death Punch? Dat is toch die stomme band die het nationale nieuws haalde naar aanleiding van hun kneuterige ruzie in 013? Ja, dat waren zij. Hoe dan ook, het is fantastisch dat Dave Mustaine terug is, met het oog op zijn kankerdiagnose van vorig jaar en opvolgende herstel. Vol vooroordelen over Five Finger Death Punch maar vol energie vanwege mijnheer Mustaines terugkeer naar het podium kom ik aan in AFAS Live, waar de supportact Bad Wolves aftrapt.

Tekst: Pieter Sloot / Fotografie: Rob Sneltjes

BAD WOLVES
En hoe. Bad Wolves, de band van parttime 5FDP-zanger Tommy Vext, schenkt de avond een vliegende start. Met gestrekt been knalt de groep er direct energiek in, met als speerpunt de uitstekende performance van Vext. De grootse refreinen doen het ook erg goed, waarbij het opvalt hoe gelikt deze op album klinken vergeleken met de live-versie. Al snel komt de klassieker/cliché-uitspraak ‘Let’s tear this pit up!’, waarop het publiek gulzig reageert. Afsluiter Zombie van The Cranberries krijgt een enthousiast respons, maar dat is geen verrassing. Tijdens de change-over kijk ik om me heen ter analyse van de bandshirts. Het is zeer duidelijk voor wie men vanavond naar Amsterdam is gekomen en het is niet Megadeth. Hebben de Five Finger Death Punch-fans enig idee wie ze zo te zien krijgen? M’n gevoel wordt bevestigd wanneer de persoon voor mij Megadeth nog even googelt vijf minuten voor aanvang. Ook hoor ik ergens in een gesprek; ‘hoort het niet Megadeath te zijn? Met een A erin?’

Bad Wolves – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Megadeth – Afas Live, foto Rob Sneltjes

MEGADETH
De zaal wordt gevuld met duisternis en na een kort intro krijgt de AFAS Live direct Hangar 18 voor de kiezen. En daar staat hij dan, links op het podium, de legende: Dave Mustaine. Alsof er niks gebeurd is staat hij met volle kracht weer riffs en solo’s van jewelste op je af te pompen. De kracht van Megadeth zit hem dan ook in het ijzersterke gitaarwerk samen met leadgitarist Kiko Loureiro. De grommende vocalen van Mustaine laten het zo nu en dan afweten, maar wat wil je ook nadat hij met keelkanker te kampen had?
De setlist puilt vanavond uit van de usual suspects met als enige verrassing The Conjuring, die voor het eerst tijdens deze tourcyclus wordt gespeeld. Na een aantal nummers neemt Dave even de tijd om het publiek te vertellen over zijn ziekte. Het is erg naar dat veel mensen hier hard doorheen praten: Waar zijn die lul-niet-lolly’s als je ze nodig hebt?! Her en der klinkt dan ook luidkeels ‘HOU JE BEK!’, wat werkt. Dave vertelt dat de diagnose hem aanzette tot nadenken over het leven, en hoe belangrijk de muziek voor hem is. Ook deelt hij mee dat hij in oktober zijn behandeling heeft voltooid, wat leidt tot een luid applaus tijdens een prachtig moment. Als afsluiter klinkt de kneiter van een track en thrashmetal classic Holy Wars… The Punishment Due. Er schijnt dit jaar een nieuw album te komen en op de socials van de band is ‘See you again soon!’ te lezen. De wereld is gelukkig nog niet van Mustaine af!

Megadeth – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Five Finger Death Punch – Afas Live, foto Rob Sneltjes

FIVE FINGER DEATH PUNCH
En dan is het tijd voor de band van de avond waar ik vol scepsis naar uitkeek. 5FDP (goeie naam voor en designerdrug trouwens) trapt vanavond af met Inside Out en wat volgt is de ene na de andere banger die er, hoe cliché ook, in gaan als zoete koek. Fuck, ik vind het stiekem eigenlijk heel vet! Ivan Moody is een fantastische verschijning op het podium en hij heeft het publiek compleet in de ban met zijn charisma. Na negen nummers hetzelfde (maar effectieve) trucje volgt er een akoestisch deel, waarin natuurlijk Wrong Side Of Heaven wordt gespeeld. Een leuk moment breekt aan wanneer Moody vier heren in bananenpakken spot, die vervolgens met z’n allen naar voren crowdsurfen. Dat laatste gebeurt trouwens constant. Heel vet hoor, maar is het echt leuk om die anderhalve meter naar de barrière te surfen?

En toch, met het oog op de ruzie destijds in de 013, vraag je je af hoe gezellig deze heren het hebben in de tourbus. Gitarist Jason Hook toont vanavond geen enkele vorm van blijdschap, hij staat het grootste deel van de set op een klein plateau links op het podium. Letterlijk op z’n eigen eilandje dus, er is dan ook geen enkele vorm van interactie tussen hem en Ivan Moody. Maar goed, als ik hun social media moet geloven klikt het prima tussen de twee. Moody deelt later mee dat het spook der alcoholisme al twee jaar verdreven is, dus waarschijnlijk is het allemaal wel in de haak.

Five Finger Death Punch – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Oké, genoeg geroddel en gespeculeer over de band, want de show vanavond staat als een huis. Het hoogtepunt van de set is tijdens Burn MF, waar de combinatie van de intense thrashriff met de vele vlammenwerpers en lasers een spectaculair moment creëren, resulterend in een gigantische circle pit. Al mijn negatieve vooroordelen zijn dan ook dood gesmoord; het was gewoon vet vanavond!

Five Finger Death Punch – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Publiek – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Publiek – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Five Finger Death Punch – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Megadeth – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Megadeth – Afas Live, foto Rob Sneltjes

Megadeth – Afas Live, foto Rob SneltjesDeel dit artikel