Wallace Vanborn in De Drie Gezusters Upstairs – Pinguin Radio x NMTH showcase ESNS20, foto Rob Sneltjes

“Hee Heida! Waar is in godsnaam die Tikibar?” Dat is ongeveer de meest gestelde vraag die ik binnenkrijg via Whats app op de avond van de 15e januari van dit jaar. Uiteindelijk weten toch een hoop mensen de Tikibar in het doolhof van De Drie Gezusters aan de Grote Markt in Groningen te vinden. In principe kun je gewoon op het geluid (lees: kabaal) afgaan en kom je via de short cut, dan wel zigzaggend door het pand en een paar trappen vanzelf bij de ruimte uit waar the magic happens. Wat daar plaatsvindt is een opeenstapeling van geluksmomenten, gecreëerd door een viertal bands, namelijk het Gentse Wallace Vanborn (eh.. hallo?!), de helden van het heelal Diggeth, de Groningse basbeukers van Farer en de dwarsliggende, doch zeer sympathieke noisy punkers van Abdomen uit Leeuwarden. 

Tekst: Marije Heida / Fotografie: Rob Sneltjes

Farer in De Drie Gezusters Upstairs – Pinguin Radio x NMTH showcase ESNS20, foto Rob Sneltjes

Eurosonic: Het jaarlijkse showcasefeest in de stad Groningen. Daar waar menigeen in de mineur slaat vanwege het donkere gat na de feestdagen, is het in Groningen halverwege de maand januari al jaren een poppenkast van jewelste. Wel een leuke poppenkast, hoor. Begrijp me niet verkeerd, maar het is allemaal wel licht hysterisch te noemen. Heel, heel veel kroegen, grand cafés of andere aanverwante etablissementen huisvesten artiesten uit elk definieerbaar genre. Je probeert je als muzikant op de kaart te zetten bij boekers, managers, platenlabels of programmeurs van festivals of poppodia. Pinguin Radio benadert NMTH met de vraag of we wellicht ook een podium willen vullen met de bijzonder fijne opdracht: “Je mag programmeren wat je wil”. Prima! Mooi plan. Doen we. We belanden met ons goede gedrag in de Tikibar dat valt onder de noemer De Drie Gezusters Upstairs en is op zich makkelijk te vinden, mits je de goede ingang neemt.

Diggeth in De Drie Gezusters Upstairs – Pinguin Radio x NMTH showcase ESNS20, foto Rob Sneltjes

Wallace Vanborn in De Drie Gezusters Upstairs – Pinguin Radio x NMTH showcase ESNS20, foto Rob Sneltjes

Ben je dus slim, dan kies je de snelle route door het immense pand van De Drie Gezusters naar de Tikibar. Eerste ingang van af de hoek met de Gelkingestraat, trap aan je linkerhand nemen en het zuur in de benen klimmen naar boven. Zie daar: de Tikibar. Een gelegenheid waar de gemiddelde NMTH-lezer/medewerker zich niet snel zal laten zien… Gok ik zo. In de weekenden is het een verzamelplek voor studenten die zich helemaal de tering zuipen aan véél te dure cocktails en dansen tot ze erbij neervallen. Tijdens de showcase van ons platform in samenwerking met Pinguin Radio toveren we de tikihut om tot metal/stoner/punkhol. De line up is er één om je vingers bij af te likken, want man man… Wallace Vanborn, Farer, Diggeth en Abdomen. Hoppatee. Lekker binnenkomen, hoor.

Abdomen in De Drie Gezusters Upstairs – Pinguin Radio x NMTH showcase ESNS20, foto Rob Sneltjes

Presentator Johan Schoterman in De Drie Gezusters Upstairs – Pinguin Radio x NMTH showcase ESNS20, foto Rob Sneltjes

De setting is best komisch te noemen. Met rieten parasolletjes en een bar met tropische details waan je je niet bepaald in een standaard poppodium. Tel daar de immens grote rode banner van Pinguin Radio een paar ad random gepositioneerde lampen bij op en je kan je voorstellen dat het een ongebruikelijk tafereel oplevert. Maar, maar… plaats een paar doorgewinterde muzikanten op het podium en de puzzelstukken vallen direct op z’n plek. Wat een te gekke A-locatie en verdomd, dat geluid is ook niet eens slecht in de hut.

Ik kan nu elke band tot in de detail gaan beschrijven en uitpluizen aangaande de sound die ze door versterkers laten schallen, maar dat doe ik niet. Lekker belangrijk. Waar het deze avond om gaat is het ontdekken en beluisteren van acts waar je gewoon intens gelukkig van wordt, mocht je een voorkeur hebben voor het hardere werk. Met Farer als licht in de duisternis, het mokerharde beukwerk van Diggeth, het vanouds briljant spelende Wallace Vanborn en het frisse tegengeluid van Abdomen maakt het – wat mij betreft – een belachelijk goed geslaagde showcase. Oh ja, laten we ook sfeermaker en brulboei Johan Schoterman ook even een veer in zijn kont steken langs deze weg. Met het welbekende enthousiasme en opgewekte karakter kondigt hij de bands op- en af alsof het een lieve lust is. Wat hij eigenlijk ook gewoon is: lief en lustig.

Om de woorden van mijn bekroonde een zeer gewaardeerde collega dhr. Griffioen maar eens te gebruiken: “Het was een vadsige avond met vadsige bands”.  Korter, bondiger, doch treffender is de showcase niet samen te vatten. Mooi als je erbij was, jammer als je verdwaald bent geraakt in De Drie Gezusters of gewoon niet weg te slaan was van de eierballen bij Big Snack Hoek. Dan heb je wat gemist.


Bekijk hier de foto’s van fotograaf Rob Sneltjes van het heugelijke gebeuren in de Tikibar van De Drie Gezusters.

Deze diashow vereist JavaScript.


Lees ook:
Deel dit artikel