roadburn-2018-bannerSan Diego Takeover RoadburnAftellen geblazen: Nog drie werkdagen en dan pakken we onze space shuttle naar Planet Roadburn. Van donderdag tot en met zondag doet NMTH weer met liefde verslag in woord en beeld, presenteren we zaterdagmiddag met Roadburn de band Verwoed in Cul de Sac en rukken we met videoteams uit voor onder meer een set Roadburn-interviews. Qua voorpret gaan we al een stuk langer tamelijk hard op die wederom erg veelzijdige programmering en het kostte dan ook weinig moeite om een mep redacteuren te strikken hun tips met je te delen. Doe er je voordeel mee en geniet! Er zijn overigens enkel nog kaarten voor de zondag, maar ook die dag is je tijd en pecunia naar onze bescheiden mening helemaal waard.

Check ook:
– NMTH-achtergrond over de San Diego Take Over
– NMTH-achtergrond over de Japanese Psych Experience
– NMTH-interview met Isaiah Mitchell van Artist in Residence Earthless
– NMTH-interview met Jason Köhnen over de spirituele metamorfose van de oude naar de nieuwe Bong-Ra
– NMTH-interview met Rob Martin van RRRags
Roadburn en NMTH presenteren: Verwoed
– NMTH: Waarom je de line-up in Cul de Sac wil checken
– Albumreview: Earthless – Black Heaven
– EP-review: Dark Buddha Rising – II
– Albumreview: Bell Witch – Mirror Reaper
– Roadburn-preview: Eerste single van Hugsjá (Einar van Wardruna, Ivar van Enslaved)
– NMTH spreekt Misþyrming’s D.G. en Helgi in IJsland o.a. over de uitvoering van Sól Án Varma op Roadburn

Alles over Roadburn 2018 op NMTH
– De 4 blokkenschema’s onder elkaar
– De RB18 line-up


TIPS:
TIMOTHY AARBODEM – REDACTEUR, GUITAR SLINGER

Buiten het feit dat je zeker wat moet gaan meepakken van de San Diego Takeover en de Japanese Psych Experience, is ook het volgende zeer de moeite waard:

DAMO SUZUKI – ZATERDAG MET EARTHLESS (21:30, KOEPELHAL) // ZONDAG MET MINAMI DEUTSCH (23:30, MAIN STAGE)
De mythische zanger van het legendarische Duitse collectief Can, doet dit jaar twee performances op Roadburn, zowel met Earthless als Minami Deutsch. De leden van Can komen hem als straatartiest tegen in München, met zijn opvallende verschijning (een Japanner met lang, zwart haar valt al snel op in Duitsland in de jaren ’70) vragen ze Suzuki diezelfde avond nog met hen op te treden voor 4000 man. Suzuki’s optredens zijn sterk improviserend van aard, het is nog maar de vraag wat er gaat gebeuren. Nu Suzuki gaat jammen met Minami Deutsch, nota bene een Japanse band die erg beïnvloed is door zogeheten ‘krautrock’, is de cirkel weer mooi rond!

THE HEADS – ZATERDAG 20:10 – GREEN ROOM
Deze Roadburn-veteranen slaan een brug tussen Stooges-achtige motorboogie en spacerock in de geest van Hawkwind. Fuzzed-out to the max!

HÄLLAS – DONDERDAG 20:10 – HET PATRONAAT
Het Zweedse Hällas trekt NWOBHM, prog- en hardrock naar de 21e eeuw. Hun anthem ‘Star Rider’ doet zowel heerlijk vertrouwd als verfrissend aan, zonder gebukt te gaan onder compromissen. De zang en gitaar zijn nog verrassend clean, maar blijven hun kracht en intensiteit behouden. Het wordt allemaal erg stijlvol uitgevoerd, met precies de juiste ‘clichés’ en epische synths.

Ps: Even wat schaamteloze zelfpromotie: Mijn band Supersonic Blues speelt in de Hall of Fame op zowel vrijdag 20 april (coverset) als zaterdag 21 april. Respectievelijk om 16:50u en 15:50u. Tot dan!


INGMAR GRIFFIOEN, HOOFDREDACTEUR, INTERVIEWER

WEEDEATER – DONDERDAG 23.30 – MAIN STAGE
Roadburn is een festival waar bands niet zelden boven zich uitstijgen (en boven hun normale bezoekersschare, zie ook het verhaal van de doorbraak van Earthless). Zo kan het gebeuren dat je in 2011 de 013 Grote Zaal binnenstiefelt en ziet hoe een stonermetal-gezelschap uit North-Carolina zo’n 2000 Roadburners onderwerpt met een bezeten set. We denken met sluimerende nekkramp en weemoed terug. Ditmaal spelen de Amerikaanse stonersludgers hun derde album God Luck And Good Speed integraal, geproduceerd door Steve Albini, uitgekomen in 2007. Zou dat ook voor 3000 Roadburners werken? Tuurlijk!

MOTORPSYCHO – VRIJDAG 15.10 – MAIN STAGE
Motorpsycho heeft natuurlijk een speciale relatie met Nederland en zeker met Brabant (Effenaar rekent de Noren tot huisband). De ongrijpbare rockers weten al 29 jaar te boeien met een berg aan albums die zich van psych en prog tot jazz en heavy metal hebben bewogen en vorig jaar verscheen met dubbelaar The Tower alweer de twintigste langspeler. Live is Motorpsycho onovertroffen, zo weet ook curator Jacob Bannon. Helaas is de weergaloze drummer Kenneth Kapstad (transfer naar Spidergawd) niet meer van de partij, maar onze Noorse specialist Jurgen verzekert me dat Tomas Järmyr (ook van Zu) een sterke vervanger is. Helemaal geen gek idee om je vrijdag te beginnen met twee uur onderdompeling door Motorpsycho.

RRRAGS – ZATERDAG 19.20 – HALL OF FAME
Nieuwe bands ontdekken op Roadburn? Altijd! Nieuwe Nederlandse bands? Geregeld! Nieuwe Nederlands-Belgische ‘supergroepen’ bestaand uit gelauwerde Roadburners en met slechts een paar gigs en een op Roadburn verschijnend kanjer van een album op zak? Dat zal toch een zeldzaamheid zijn, maar RRRags doet het en daar wil je bij zijn. Ja zo graag, dat ik er zelfs Boris & Stephen O’Malley voor laat schieten. Alles over die all-star jamband met Ron van Herpen (Astrosoniq/ZooN, ex-The Devil’s Blood), Rob Zim (oa Lords of Altamont) en Rob Martin (ex-Bliksem) lees je in dit verhaal en… inmiddels staat de hele plaat op de Bandcamp!

JOY – VRIJDAG 0.50 – GREEN ROOM // ZONDAG 22.30 – CUL DE SAC
Ooit live leren kennen toen de mannen van Death Alley hun labelmaatjes afzetten (en aanbevolen) bij Hall Of Fame voor een dampende Incubate-set en vorig jaar ook in Cul de Sac weer erg genoten van de San Diego psychers. In het kader van die grandioos opgezette San Diego Take Over treden ze tweemaal op, en zondag in Cul de Sac weer met Dr. Space!


DAAN HOLTHUIS, REDACTEUR

CONVERGE – DONDERDAG 19.40 – MAIN STAGE // VRIJDAG 20.10 – MAIN STAGE
Ondanks dat Converge elk jaar wel een keer in de buurt is te bewonderen, is er voor mij nooit een reden om een show over te slaan. Na de indrukwekkende uitvoering van ‘Jane Doe’ op Roadburn 2016, doen ze dit jaar niet één, maar twee albumsets, zowel het meest recente ‘The Dusk In Us’ als het uitdagende ‘You Fail Me’. Verwacht niet een één-op-één kopie van de albumopnamen, maar grillige liveshows met veel pit. Vergeet ook niet dat frontman Jacob Bannon te zien is met zijn meeslepende soloproject, Wear Your Wounds.

CULT OF LUNA & JULIE CHRISTMAS – DONDERDAG 21.30 – MAIN STAGE
Met ‘Somewhere Along The Highway’ is het Zweedse Cult of Luna verantwoordelijk voor een van mijn favoriete albums ooit. Daarnaast heb ik ze tevens al een aantal jaar niet meer gezien. Met de aankondiging dat ze dan nu écht voor de laatste keer samen met de New Yorkse muzikant Julie Christmas (ex-Made Out of Babies, ex-Battle of Mice) de songs van het veelgeprezen ‘Mariner’ album zullen vertolken, mag je deze show niet te missen dus!

SÓL ÁN VARMA – ZONDAG 15.10 – MAIN STAGE
In Sól án Varma, oftewel ‘zon zonder warmte’, is een speciaal voor Roadburn gecomponeerd werk door leden van IJslandse black metal-exponenten Misþyrming, Naðra, Svartidauði en Wormlust onder de vlag van het Vánagandr label. Het belooft een eenmalige ‘once in a lifetime experience’ te worden. Toen ik Misþyrming’s D.G. er laatst over sprak tijdens Oration MMXVIII vertrouwde hij me toe: ‘het is wijs om niets te verwachten, zodat men ook niet teleurgesteld kan worden. Dat beketent niet dat het niet goed gaat worden. We willen een open-minded benadering. Men moet het meemaken, opnemen en daarna is het moment vervlogen. Carpe diem.’ Graag ook aandacht voor de andere IJslandse acts: synth-koningin Sólveig Matthildur, metallic hardcoreband Une Misère en de ritualistische performance van NYIÞ en Wormlust.

VERWOED – ZATERDAG 13.30 – CUL DE SAC
Vorig jaar was ik erg onder de indruk van Verwoed’s zwartgallige show in de Cul de Sac. Ik was blij om te horen dat ze dat dit jaar nog eens lichtjes over komen doen als de door Roadburn en NMTH gepresenteerde act. Volgens aanjager Erik B. zelf kunnen we nieuwe songs verwachten van de nog te verschijnen opvolger van ‘Bodemloos’, getiteld ‘De Val’.

Bonustip: Huilend dat ik ‘m niet groter kon uitlichten, maar ga Stomach Earth zien: de loodzware doomband van voormalige The Red Chord- en tegenwoordig Wear Your Wounds-gitarist Guy McKenzie


MERIJN SIBEN, REDACTEUR

KIKAGAKU MOYO – VRIJDAG 17.50-19.00 – KOEPELHAL
In tegenstelling tot eerdere jaren, bestaat de line-up voor mij persoonlijk uit minder bekende namen. En dat is helemaal perfect natuurlijk, want dit maakt Roadburn nog meer tot de sonische ontdekkingsreis die het al is. Een nog groter bewijs van mijn gebrekkige kennis van het affiche: Kikagaku Moyo is aangeraden door mijn huisgenoot. Naar het schijnt een complexe doch ontspannen psychband uit Japan. Dankzij een mix tussen traditionele folkinstrumenten en meditatieve gitaarmelodieën klinkt het als een perfect tussendoortje tussen het grotere gitaargeweld van Panopticon en Crowbar.

PROJECT NEFAST – ZONDAG 19.20-20.10 – CUL DE SAC
Het gedeeltelijk Utrechts/Amsterdamse Project Nefast is een fijn toetje na etenstijd, zo op de zondag. Met het nieuwe album genaamd SEX MONEY POWER hebben zij een geflipt doch gevarieerd werkje geleverd. Het is een moeilijk te behappen geheel af en toe, door een mix van chaotische noise en atmosferische drones. Maar geduld loont, want voor je het weet valt het kwartje, met name in een livesetting.

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR – ZATERDAG 21.00-22.50 // ZONDAG 20.50-22.50 – MAIN STAGE
Een beetje post-rock misstaat niet op Roadburn, helemaal als het de Canadese veteranen van Godspeed You! Black Emperor zijn. Als headliners zijn ze te zien in de 013 en perfect voor een uitgebreide set van verhalende instrumentale rock. Lange nummers doordrenkt met een melancholische schoonheid, opbouwend naar keiharde, haast cathartische uitbarstingen. In een genre met veel soortgenoten steken deze heren er moeiteloos bovenuit. Komt dat zien dus, op zaterdag of zondag.


Roadburn 2018_Oeds Beydals Iron ChinRAWKWARD STEVE, REDACTEUR/SAGA’S

OEDS BEYDALS’ IRON CHIN – ZONDAG 15:00 – GREEN ROOM
Ik zou mezelf nog minder serieus nemen dan dat ik al doe, als ik niet als eerst deze ferm bovenaan mijn lijstje van Roadburn-suggesties zou droppen. Bij deze dus. Anyway, in het kader van (verwelkoming van) ‘The San Diego Takeover’ zal de Death Alley-gitarist zich voor dit project versterken met: Ries Doms (Powervice, Hooghwater, The KIK), Wout Kemkens (Donnerwetter, Shaking Godspeed), Job van de Zande (Dool, The Devil’s Blood), waarbij de formatie volgens de overlevering wordt bijgestaan door een blik aan gastartiesten uit de Harsh Toke, Joy, Sacri Monti, Petyr- ‘Heavy-blaze-skate-or-die’-hoek. Hoe dat zich verder uiteindelijk op het podium zal manifesteren is een meer dan grote vraag, maar wat zeker is, is vooral dat het een bijzondere wordt, zoveel bevestiging vind je puur en alleen als je de ‘Beydals Roadburn Saga’s’ van de voorbije jaren er op naslaat.

BONG-RA (FUTURE OCCULTISM) – DONDERDAG 22.30-0.30 – GREEN ROOM
Een persoonlijk magisch Roadburn-moment (zoals ik er inmiddels al velen heb op mogen opsparen), komt in deze vorm dat ik volkomen starstruck achter Jason Köhnen stond te kijken naar de enigmatische en alles overdonderende show van Diamanda Galás op Roadburn 2016. Het zijn van deze intense momenten die je de rest van je leven zullen blijven heugen, zeker nu. Want wanneer je vervolgens bevestigd krijgt dat een naam op het Roadburn-affiche zal prijken, wat eerder gevoelsmatig vooral een overgeromantiseerd hersenspinsel leek, blijkt ineens surrealistische realiteit: Breakcore-legende Bong-Ra staat gewoon met een d(r)oom-project op fucking Roadburn! Het is in die zin niet alleen een vorm van persoonlijk erkenning dat hetgeen waarmee je jezelf in het diepst van je ziel muzikaal mee identificeert op Roadburn zijn plek vindt, het is vooral een fucking gaaf gegeven. Voor mij is dit wederom een bevestiging dat de alledaagse verwarrende werkelijkheid waarin je vooral de hokjesgeest behoort te dienen en wanneer je die capaciteit niet hebt je vaak uit de sociale-non-conformistische boot pist, Roadburn in al zijn facetten troost en geruststelling voorstaat, dat je toch niet zo raar bent zoals je is wijs gemaakt. Anyway, deze boeking kenmerkt vooral voor mij dat er voor iedereen een hoekje in het universum is waarin de alles ontwapenende factor van het ‘oké zijn met jezelf’ volbloed is vertegenwoordigd. Bong-Ra op Roadburn onderstreept dat gegeven nog maar weer eens even.

OPSOMMINGSTIPS
Oké, aangezien we de tips moesten beperken, ik al tamelijk veel tekst gebezigd heb, maar ik de noodzaak voel om alsnog een zooitje namen te droppen, schrijf ik gewoon als derde tip een opsomming van namen waar ik persoonlijk onrustig van word ze niet gezien te hebben: Earthless, Converge, Cult of Luna & Julie Christmas, Harsh Toke, Weedeater, Mirror Queen, Mutoid Man, Motorpsycho, Ulsect, Supersonic Blues, Crowbar, Sacri Monti, Worship, Igorrr, Joy, Verwoed, Bell Witch, Wear Your Wounds, Arctic, Zola Jesus, Kjeld, GSY!BE, Hell, Wiegedood, Gost, maar tot slot toch vooral zaterdag om 13:00 in het Patronaat, waar Stephen Brodsky en Adam McGrath met een akoestische set eer bewijzen aan de onlangs veel te vroeg overleden Caleb Scofield.


JURGEN DE RAAD, REDACTEUR

WASTE OF SPACE ORCHESTRA – DONDERDAG 15.40 – 013 MAIN STAGE
Dat Roadburn als eigenzinnig festival zijn naam telkens weer eer blijft aandoen, bewijzen dit jaar zeker ook de bijzondere collaboraties van individuele muzikanten en bands die – speciaal voor het festival – het publiek willen laten getuigen van ‘once in a life time’-ervaringen. De samenwerking van de extravagante muzikale kleurmengers van Dark Buddha Rising en Oranssi Pazuzu is daartoe wel een heel opvallende te noemen. De geliefde Finse bands stonden beide al twee keer zeer succesvol op voorgaande Roadburn-edities (voor Oranssi Pazuzu is de aankomende de derde op rij!) en hebben nu de eer een speciaal voor het festival geschreven compositie van bijna een uur uit de doeken te doen. Als opener van het festival op de main stage zou het meteen al een behoorlijk gedenkwaardige kunnen worden. Bereid je maar voor op het beste wat de Scandinavische excentriekelingen in huis hebben: een waarschijnlijk goed rauw trippende melting pot van onder meer Kraut, psych, black en doom. Bij deze gevat in die typerende ongrijpbare, mystieke sound zoals je die bijna alleen maar in het land-van-de-duizend-meren aantreft.

BELL WITCH – ZATERDAG 14.00 – KOEPELHAL // ZONDAG 16.15 – HET PATRONAAT
Het vorig jaar van de Amerikanen verschenen epos Mirror Reaper trapte het in mijn NMTH-jaarlijst tot de nummer één positie. Het duo brengt de meest treurig denkbare klanken en doet dat volgens uw dienstdoende schrijver ongelooflijk mooi. Hier: de review. Intens en meeslepend voert de ongeveinsde funeral doom je door een tranendal van serene zang, diepe ‘gutturals’, plechtige zware drumklappen en oorstrelend, van uitwaaiende effecten voorzien zessnarig basspel. Een bas die op het ene moment in een machtig grommend laag ploegt en een ander moment met fraaie melodieën strooit. Bell Witch’ goed breed en diep spinnende klanken vragen mogelijk enig geduld, maar éénmaal gepakt door de zielenroerselen is er vrijwel geen ontkomen meer aan. Die zaterdag zal het over de tachtig minuten gaande Mirror Reaper integraal worden gespeeld en op de zondag volgt een set met medewerking van dark folker Erik Moggridge van Aerial Ruin. Niet te missen performances van adembenemende doommm…

KJELD – ZATERDAG 21.30 – CUL DE SAC
Door familieomstandigheden moest het Chileense Concatenatus helaas verstek laten gaan. De leeggekomen plek in Cul de Sac was met de black metallisten van Kjeld gelukkig weer gauw gevuld. En waarschijnlijk zal de Friese equipe de vervangingsrol met (goed zwarte) verve gaan bekleden. De black metal is van kwalitatief hoogstaand niveau en debuutalbum Skym kon enkele jaren terug ook al meteen rekenen op lovende kritieken, ook buiten de landsgrenzen. De op lekker striemend helnorsk purisme gekweekte black schroomt niet om het avontuur aan te gaan. Kjeld (het Friese woord voor ‘kou’) tuigt zijn ratelende snelheden op met fraai golvende melodielijnen en weet te verrassen met spannende omslagpunten. Het ‘durft’ daarbij het gaspedaal ook weleens los te laten. Dat alles in het kader van Kjelds intrigerende atmosfeertekeningen, die steunen op Friese historie, inclusief oude mythes en gebruiken (tekstueel in de Friese taal gescreamd/gegrunt). Voor black metal liefhebbende Roadburn-gangers die de band nog niet of niet goed kennen is een bezoek in de ‘kuil’ van Cul de Sac op aangegeven dag en tijdstip ook zeker de moeite waard.


ROY WOLTERS, FOTOGRAAF

EX EYE – DONDERDAG 20.40 – GREEN ROOM
Bassaxofoon-porno met Colin Stetson op donderdagavond in de Green Room in de vorm van Ex Eye. Op hun Bandcamppagina lezen we “EX EYE seamlessly weave between precise, clockwork intricacy and aggressive, ecstatic abandon while taking the listener on a cathartic, thrilling journey to total transcendence”. Lekker freaky jazzy experimentele noise en wat niet nog meer. Wordt ongetwijfeld net zo tof als Zu vorig jaar.

ZOLA JESUS – ZATERDAG 20.00 – KOEPELHAL
Zaterdag, nieuwe locatie Koepelhal en Zola Jesus. Weer een pareltje om naar uit te kijken. EleKtronisch, melancholisch, gothic. Verder niet te veel woorden aan vuil maken. Kijken en genieten!

VMO – ZONDAG 0.10 – PATRONAAT
Een van de hekkensluiters op de zondagavond (Patronaat) is VMO (Violent Magic Orchestra). Vorig jaar gezien op Le Guess Who? en een absolute aanrader. De mannen breken de tent af en gaan er vol voor. Een genot om naar te kijken en een enorm hoog entertainmentgehalte. Het mooiste moment tijdens LGW was toen de lampen aangingen en iedereen elkaar vol verwondering aan stond te staren met een enorme smile op het gezicht: WTF????


Roadburn 2018_Bell Witch_Mirror ReaperCheck alles over Roadburn 2018 op NMTH, waaronder:
– NMTH-achtergrond over de San Diego Take Over
– NMTH-achtergrond over de Japanese Psych Experience
– NMTH-interview met Isaiah Mitchell van Artist in Residence Earthless
– NMTH-interview met Jason Köhnen over de spirituele metamorfose van de oude naar de nieuwe Bong-Ra
– NMTH-interview met Rob Martin van RRRags
Roadburn en NMTH presenteren: Verwoed
– NMTH: Waarom je de line-up in Cul de Sac wil checken
– Albumreview: Earthless – Black Heaven
– EP-review: Dark Buddha Rising – II
– Albumreview: Bell Witch – Mirror Reaper
– Roadburn-preview: Eerste single van Hugsjá (Einar van Wardruna, Ivar van Enslaved)
– NMTH spreekt Misþyrming’s D.G. en Helgi in IJsland o.a. over de uitvoering van Sól Án Varma op Roadburn

Ook handig:
– De 4 blokkenschema’s onder elkaar
– De RB18 line-up

Poster door Maarten Donders

Poster door Maarten Donders

Roadburn 2018 presents - VerwoedRoadburn-2018_Earthless_Artist-In-ResidenceRoadburn 2018__HugsjaRoadburn-2018_Damo-Suzuki_joining-mind-energies-with_Earthless-1Roadburn-2018_sol-an-varmaRoadburn 2018_ Jake BannonRoadburn2018_GYBE_SaturdayDeel dit artikel