Deense sludgers LLNN

Deense blackened sludgers LLNN

RoadburnAltijd iets om naar uit te kijken: Nieuwe Roadburn-namen. En naarmate de grootste klappers al voorbij zijn gekomen, weet je dat het moment dichterbij komt dat de ‘kleinere podia’ gevuld gaan worden. Geen Extase dit jaar, maar good old muziekcafé Cul de Sac staat weer vier, nee vijf dagen op de affiches. Gisteren maakte Roadburn het hele Cul-programma bekend, 22 namen sterk en NMTH dook voor je in het kleinere Roadburn-segment. Daarnaast zijn er vier nieuwe toevoegingen voor de San Diego Takeover, stellen we een nieuwe band met Ron van Astrosoniq/ZooN en Rob van Bliksem aan je voor en zijn ook de bands voor de traditioneel aftrappende Hardrock Hideout (woensdag in Cul) bekend.

Door Ingmar Griffioen

Maar wacht. Waarom zou je je überhaupt in een muziekkroeg op de Heuvel begeven, terwijl even verderop bands als Cult of Luna, GY!BE, Boris x Stephen O’Malley, Bell Witch, Converge en Motorpsycho staan te peformen en je je ook kan opmaken voor twee speciaal voor Roadburn gecomponeerde uitvoeringen, een van de shows van psychmeesters Earthless, een heuse San Diego takeover en een Japanse psych-tegenhanger, om een kleine greep te doen? Omdat je weet dat er juist op de kleinere podia vaak hele begeesterde en razend spannende dingen gebeuren, dat je er aanstormende acts kunt tegenkomen die nog wat extra gif en riffs uit de tenen persen.

Dat is ditmaal niet anders en tegelijkertijd noteren we een van de meer internationale Cul de Sac-bezettingen in de Roadburn-geschiedenis, samengesteld door Roadburns Walter Hoeijmakers in samenwerking met Tivoli’s Brent Oostrum. Niet volledig internationaal en we beginnen zo met de Nederlandse bands, chauvinistisch als we zijn. Voor het zover is eerst de overige bevestigingen:


Arctic, foto Martin Kotze.

Arctic, foto Martin Kotze.

– SAN DIEGO TAKE OVER
Vier toevoegingen aan de San Diego Take Over (die een psych-hoogmis van aardige proporties dreigt te worden): Red Octopus, Arctic, Volcano en Pharlee en we begrijpen dat het allemaal (zij-)projecten zijn van leden van Harsh Toke, Joy en Sacri Monti (die met Earthless de kern van de San Diego Take Over vormen). In Arctic zien we bijvoorbeeld gitarist Figgy van Harsh Toke en nog twee pro-skaters. Figgy aka Justin Figeroa speelt ook in Pharlee. Helemaal op hun plek in de Hall Of Fame skatehal dus. Red Octopus is dan weer een band die eerder bestond dan een aantal andere groepen uit de huidige San Diego scene (en daar ook leden mee deelt) en vroeger als een voorbeelden gold. Check zeker het San Diego Clubhouse bij Hall Of Fame. Meer info op de Roadburn-site.
– RRRAGS
Nieuwe Nederlandsche / Belgische waer die we via deze boeking zowaer pas ontdekken. En dat terwijl we Ron van Herpen al met enige regelmaat voorbij hoorden komen als gitarist in Astrosoniq, The Devil’s Blood en ZooN. Rob Martin ken je van de vocalen en drumstokken uit Bliksem en dan is bassist Rob Zim van Lords Of Altamont (en Rene SG) ook nog present. Rob + Ron + Rob en dan snap je meteen waarom ze RRRAGS heten. Gevormd na een jam in 2017 en ondersteund door Grand Wizard of Oss (en vierde bandlid) Marcel Van De Vondervoort. De debuutplaat is in twee dagen live ingespeeld en na het zien van onderstaande teaser weten we nu al zeker dat we na de show zaterdag in Hall Of Fame het vinyl mee moeten pakken.


– HARD ROCK HIDEOUT
Roadburn begint altijd op woensdag met een Hard Rock Hideout, een gratis toegankelijke preparty in de Cul de Sac. Dankzij een samenwerking met het Belgische Babylon Doom Cult Records zie je speed metalbands Bütcher en Speed Queen en het uiterst veelzijdige Witch Trail uit Antwerpen, dat je platspeelt met alles van punk en noise tot doom en black.


Ulsect op Soulcrusher Fest, foto Paul Verhagen

Ulsect op Soulcrusher Fest, foto Paul Verhagen

– CUL DE SAC
22 Nieuwe namen voor de Cul de Sac dus, op donderdag zie je er meteen al zes, vrijdag en zaterdag spelen er vijf acts (is daar nog ruimte voor een surprise?) en zondag weer zes. Zondags afsluiten in Cul de Sac is ons de laatste edities bijzonder goed bevallen.

Meer informatie over de line-up in Cul de Sac vind je op de Roadburn-site. Enkele hoogtepunten, te beginnen met de Nederlandse inbreng:

– BLACK DECADES (donderdag)
Black Decades stuurde ons begin 2016 al een paar fikse tracks en bracht debuutalbum ‘Hideous Life’ uit bij Toztizok Zoundz. Inmiddels versterkt met zanger Johan van Hattum, bekend van onder meer Terzij De Horde. Blackened crust metal en wat noisepunk is wat de Utrechters serveren donderdag in Cul.

– GALG (donderdag)
Een van de ontdekkingen op het Nijmeegse Soulcrusher Fest: Galg. Met leden van Lubbert Das en Fluisteraars is de rijke NL black scene weer present, maar nu moet je wel iets meer aan een gruwelijke mix van drones en riffs denken. Onze recensent noemde Galg live “een traktatie van grimmig geweld en pure catharsis”.

– ULSECT (vrijdag)
Het Brabantse Ulsect heeft zich aardig in de kijker weten te spelen. We zagen de groep dankzij Buma ROCKS op Eurosonic en FortaRock in the City, en ook Soulcrusher Fest ging voor de bijl voor de extreme death-metal. En dat van een groep, die eigenlijk pas sinds vorig jaar bestaat, met leden van Textures en Dodecahedron wel de nodige ervaring herbergt en meteen debuteerde bij Season Of Mist. Check de albumreview.

– DYSTOPIA (zondag)
‘Psychedelic doom infused black metal that reeks of death…’ Als die proclamatie al niet genoeg reden was om de groep uit Den Helder te gaan zien, dan gooien wij er graag een gruwelijke catalogus en dito livereputatie tegenaan. Vorig jaar verscheen Chaos Philosophorum:

– PROJECT NEFAST (zondag)
Utrecht en black metal is wel een aardig goede combinatie gebleken de laatste tijd. Project Nefast is anders. Het trio komt wel uit de blackened scene waar groepen als Laster en Terzij de Horde ook in rondwaren, maar slaat beduidend breder op zich heen. Impressie hier. Debuutplaat Sex Money Power (oktober uitgekomen op Tartarus) komt sowieso in de Nederlandse taal en laat verder minimalistische, noise en drones los, vergezeld van de nodige repetitie en gekte. Lekker.


EN VERDER VAN OVER DE GRENS:

– INSECT ARK (donderdag)
Instrumentaal duo uit Portland/New York dat liefde voor horrorfilm-soundtracks in psychedelische doom en atmosferische noise giet. Tweede plaat Marrow Hymns komt 23 februari uit:– COMET CONTROL (vrijdag)

Tourmaatjes van Earthless en dat duidt de richting al een beetje aan. Naast de onvermijdelijke psychrock heeft Comet Control ook een shoegazekant. En een bak fuzz uit Toronto.

– HAIR OF THE DOG (zaterdag)
Schotse classic rockers houden van riffs, seventies, stoner en heavy psych.

– PHANTOM WINTER (zaterdag)
Duitse groep met twee leden van het al aardig brute Omega Massif (Roadburn 2009). Phantom Winter klapt daar akelig hard overheen met een mix van black, brute industrial en verwoestende sludge.

– HIDDEN TRAILS (zondag)
Voor de meer dromerige inslag op je zondag: Hidden Trails. Fijne Belgische psychrockgroep, die de ritmesectie van Hypnos 69 herbergt en op het Duitse Elektrohasch Records zetelt.

– LLNN (zondag)
Het label Pelagic Records stuurt wel eens wat op, soms is dat ook wat te metal en vaak ook heel erg raak. In het geval van LLNN gingen alle bellen meteen rinkelen. Denk aan dikke Deense doom, post-metal en apocalyptische blackened sludge. Medio vorig jaar verscheen onderstaande split-EP met LA sludgers Wovoka. Van hetzelfde label kunnen we ook Vancouver sludge-veteranen Bison aanbevelen.


FULL LINE-UP IN CUL DE SAC
DONDERDAG:

Une Misère (2e set) / Sum Of R / Insect Ark / GALG / Black Decades / Mirror Queen
VRIJDAG:
Worship (2e set) / Ulsect / Hexis / Départe / Comet Control
ZATERDAG:
Phantom Winter / Planning For Burial (2e set) / Mania / CONCATENATUS / Hair of the Dog
ZONDAG:
BISON / LLNN / HIDDEN TRAILS / Project Nefast / Dystopia / SYKDeel dit artikel