hugsjaDat was bijzonder op Roadburn 2015: curatoren Ivar Bjørnson en Einar Selvik van de respectievelijke Noorse bands Enslaved en Wardruna presenteerden in Skuggsjá. In 013 vertolkten ze de soundtrack van de Noorse geschiedenis door muziek te spelen bij een film ter viering van 200 jaar Noorse constitutie. Season Of Mist bracht het album Skuggsjá begin 2016 uit. En er is een vervolg! Een van de verrassingen bij de eerste aankondigingen voor Roadburn 2018 was Hugsjá, een project uit de koker van dezelfde Noorse musici.

Ivar Bjørnson en Einar Selvik laten op Hugsjá de concepten los en die vrijheid heeft ze goed gedaan. Dat schrijven ze zelf en leiden we ook af uit het titelnummer, tevens albumopener en eerste single. Het stuk was een opdracht van het Bergen International Festival in 2017 en is daar ook uitgevoerd. Hugsjá maakt onderdeel uit van de serie Nordvegen (‘de noordelijke weg’); geïnspireerd door de oude zeeroute en de historie en tradities langs de Noorse kust. Het woord ‘Hugsjá’ betekent zoveel als ‘zien met – of in – de geest’. Het weerspeigelt het idee dat je geest de potentie heeft om verder te zien dan het bereik van de ogen. Het duo vervlecht inheemse oorspronkelijke en hedendaagse gedachten, geluiden en instrumenten en neemt je weer mee op reis door de Noor(d)se geschiedenis.

Het album Hugsjá verschijnt tijdens Roadburn (20 april) via ByNorse Music en is vast te bestellen via de webshop van het label en de Bandcamp. De volgende dag, zaterdag 21 april, voert de band Hugsjá uit op Roadburn in 013. De initiatoren verzorgen ook een ‘guided tour’ op vrijdag 20 april waarin ze het project uit de doeken doen. Meer informatie op de Roadburn-site.


Roadburn 2018__HugsjaDeel dit artikel