Ron, Rob (Martin) en Rob (Zim): RRRags

Ron, Rob (Martin) en Rob (Zim): RRRags

Dat Roadburn bijzondere Nederlandse bands voorstelt, mag niet zozeer een verrassing heten. In het geval van RRRags gaat het echt om een van de eerste shows ooit, een band van drie door de wol geverfde rasmuzikanten en materiaal dat nog haast niemand gehoord heeft. Dat laatste, daar komt vandaag verandering in met de primeur van de daverende albumopener ‘Bones’. Daarbij stellen we de band van Ron van Herpen (Astrosoniq/ZooN, ex-The Devil’s Blood), Rob Zim (oa Lords of Altamont) en Rob Martin vandaag aan je voor met de laatste R, die we kennen als drummer van Bliksem (RIP) en die hier vol overtuiging ook de microfoon pakt. Het powertrio krijgt ondersteuning van producer, mentor en ‘Grand Wizard of Oss’ Marcel Van De Vondervoort, die de zes nummers tellende debuut-EP vastlegde.

Toen Roadburn de band bekendmaakte kregen we al een kleine teaser die de nieuwsgierigheid zeer wekte, waarna de groep ons van diverse kanten getipt werd. Met de reputatie van de bandleden en de beloofde ingrediënten (‘de stijl van powertrio’s als Grand Funk, Blue Cheer en James Gang met een fuzzy, soulvolle aanpak en vleugen psyfunk’) al met al meer dan voldoende reden om als de duvel contact op te nemen. Wat blijkt? Het begin van de teaser, dat al een gezonde trek in Drive-By Truckers en Lynyrd Skynyrd deed aanwakkeren, is ook het begin van Bones, dat nog veel meer ballen toont. Het is de opmaat naar een machtig groovende seventies hardrocker waarin Rob Martin de stembanden dusdanig loslaat, dat we ons afvragen waarom hij dat niet vaker deed.

Door Ingmar Griffioen

Het is ook het begin van een machtige plaat, die nog veel meer kanten van de band laat zien en waar je vanaf 21 april zeker nog meer van gaat horen. Die dag presenteert RRRags de plaat op Roadburn in de Hall Of Fame, waar je als je weet wat goed voor je (oren) is meteen de hand op een plak vinyl moet zien te leggen.

Interview gaat verder onder openingsnummer ‘Bones’. Rob Martin over die keuze: “Dat voelt aan als de logische keuze. Dit nummer kwam er het eerste uitgerold, is stevig en catchy, en vrij representatief voor de band.”

– Hoe is RRRags begonnen? We lezen iets over een jamsessie in september 2017?
“We waren er al langer over aan ‘t praten om eens iets als power trio te doen. We wilden zo’n kleine bezetting wel eens proberen en daarvoor heb je de juiste combinatie nodig. Die jam was dus eigenlijk een experimentje maar met optie vast, zogezegd.”

– Aha. En daarvoor had je al snel Rob en Ron op het oog? Hebben jullie nog meer muzikale geschiedenis samen?
“Om te beginnen hebben Ron en Rob Zim ooit samen in A.P. Lady gezeten, de voorganger van Astrosoniq. Ron en ik hebben dan weer samen in Louisiana Voodoo Centre gespeeld. Dat begon als een jamproject dat hij voor Roadburn mocht doen en uitdraaide op een soort psy-funkproject, waarmee we achteraf nog wel wat shows hebben gedaan.”

Het debuut van RRRags

Het debuut van RRRags

– Liggen alle individuele bands/activiteiten nu stil voor RRRags? Bliksem is helaas niet meer natuurlijk, maar ZooN en Lords of Altamont?
“Wat de plannen met ZooN zijn weet ik niet. Lords of Altamont staat zeker niet on hold, Zim blijft gewoon toeren met die band.

“Skan, waar Ron en Zim tegenwoordig deel van uitmaken, blijft ook actief. Maar aangezien we hier over trans-Atlantische formaties spreken gaat het wel lukken om dit allemaal te combineren. En zo kan ik mezelf ook wat vrijheid blijven permitteren. Geen exclusiviteit dus, hoewel binnen RRRags wel een duidelijk bandgevoel heerst. Het voelt zeker als een blijvertje.”

– Goed gevoel. Met Marcel Van De Vondervoort als vierde bandlid. Wat is zijn rol precies, die van mentor en producer?
“Marcel heeft inderdaad de rol van producer op zich genomen, en een goede producer hoort toch ook een beetje mentor te zijn. We bespreken de meeste bandzaken ook met hem. Hij heeft ook de mix gedaan, en uiteraard zijn de space-geluiden in ‘Galaxy’s Hygiene’ ook van zijn hand.”

– Met die space-geluiden, maar vooral deze spelers en muziek zou RRRags ook wel een band naar Bidi’s hart zijn geweest. Ik ben benieuwd of hij (of juist zijn afwezigheid) een rol speelt?
“Tja, ik ken Ron en Zim natuurlijk via hem. Ik kende Astrosoniq al wel voor ik Bidi ontmoette, maar het was nadat hij met Bliksem ging samenwerken dat ik in contact kwam met die hele kliek. We logeerden met Roadburn jaarlijks bij hem thuis, zo zijn we vrienden geworden. Anders was er van RRRags waarschijnlijk geen sprake geweest. Dus uiteraard was zijn afwezigheid het voorbije jaar voelbaar, zeker in dit gezelschap en in dit proces.”

– Ik twijfelde even of Silence Is Deafening over Bidi zou gaan?
“Naast Bidi ben ik de voorbije jaren nog enkele mensen in m’n naaste omgeving verloren, waaronder m’n broer. Enkele nummers op de plaat zijn duidelijk beïnvloed door die gebeurtenissen. Faraway Faces, bijvoorbeeld, drukt een gevoel van gemis en verwarring uit. Silence is Deafening ligt ook enigszins in die lijn, al bevat die tekst nog een extra dimensie. Maar je zat er dus niet helemaal naast.”

RRRags– In de bandnaam RRRags herkennen we uiteraard de drie voorletters. Maar vanwaar de naam ‘rags’ (vodden, kloffie), die ook in tweede nummer ‘Rag Machine’ terug komt?
“We vonden het best wel een gaaf klinkend woord en het heeft een brede waaier aan grappige bijbetekenissen, zo leerde het internet ons.”

– Welke sprak jullie aan?
“Om te beginnen past het ‘vodden, lompen’ effect wel ergens bij de ‘onafgewerkte’, spontane aanpak van onze muziek met een oldschool productie, amper overdubs en kleine oneffenheden op de plaat. Verder is er ook een seksuele connotatie, zoals de ‘Urban Dictionary’ ons leert:

To rag someone is to have sex. Not exactly a loving term either, we’re talkin hard fucking action
“I went to my bird’s house last nite.”
“Oh yeah? Did you rag her harsh?”

Of:

A woman
Evolved from “on the rag” meaning having ones period, to “rag” meaning a woman who is having her period, to “rag” just meaning any woman in general.
DISCLAIMER: Women tend to find this term a bit offensive. Calling a woman this may slightly decrease your chances of getting laid.
Guy: “Damn bitch you’s one smokin’ hot rag. I wouldn’t mind tearin’ up yo’ big ol’ ghetto ass.”
Girl: (smacks him, pours beer on him, and leaves)

– Ik lees: ‘Muzikaal geïnspireerd door 60ies/70ies rock, blues, psych, hardrock en jams’. Gingen jullie met een bepaalde richting, een gedeelde voorliefde voor bepaalde muziek de studio in?
“Eh ja, ik denk wel dat we de studio ingingen als ‘vintage power trio’. Verder werden daar weinig afspraken rond gemaakt. Deze plaat is eerder een startschot dan een eindresultaat. We hebben na die eerste jam nog vier keer gerepeteerd en wat songs klaargestoomd, zonder daar verder heel strategisch in te werk te gaan en zonder veel arrangement. Dit is dus eigenlijk een onbewerkte, basis-RRRags. Van hieruit kan het best nog wel wat kanten opgaan.”

– Als daar zo relatief snel al zoveel uit is gekomen, kan ik me indenken dat RRRags als een blijvertje voelt.
“De klik was er van in ‘t begin. Na de eerste jam besloten we al meteen om rond de jaarwisseling een plaatje op te nemen, het was duidelijk dat het werkte.”

RRRags Roadburn– ‘Galaxy’s Hygiene’ is een mooie afsluiter van een plaat, waarop de nummers steeds langer worden en het ‘jamgevoel’ alsmaar toeneemt. Zijn ze ook in deze volgorde opgenomen/tot stand gekomen?
“Ze zijn niet per se in deze volgorde tot stand gekomen, al was het plan aanvankelijk al wel om de jam voor de tweede kant te houden. Enkele korte songs aan de a-kant en vrijere b-kant. Het ging ook allemaal quasi vanzelf, tot de soundcheck toe. De sound was er gewoon. We hebben alles dan ook bewust puur en basic gehouden, tot de productie toe.”

– Wat kunnen we op Roadburn verwachten, ook als powertrio neem ik aan? En met deze tracklist?
“Deze tracklist zal sowieso de basis van de set vormen, al is er altijd ruimte voor improvisatie (in de kern blijven we een jamband) en zijn we niet vies van een covertje hier of daar. Op het vlak van gasten hebben we niet meteen plannen. Anderzijds zijn we tot nu toe een band gebleken die gedijt in spontaniteit dus uiteindelijk is alles mogelijk, maar dit wordt in de eerste plaats onze eigen introductie.”

– Hebben jullie dan al wat podiummeters elders gemaakt, try-outs gedaan?
“Ja, we doen er enkele. De eerste zijn al geweest; in de Lollypop in Oss en eentje met LooD in Koudijs Kafé, Den Bosch. In april zijn er nog twee supports van Death Alley in Eindhoven en Groningen, tegen Roadburn zouden we dus warm moeten zijn!”

– Zijn er nog dingen op Roadburn die je extra aanspreken? Er wordt wel wat gejamd bijvoorbeeld…
“Zeker, het zit weer vol interessantigheden. Earthless vs Kikagaku Mojo wil ik bijvoorbeeld niet missen. Veel van die San Diego bands zijn sowieso puur feest, zoals Harsh Toke en Joy – dit jaar met dr Space. Motorpsycho met nieuwe drummer en topplaat op zak ga ik ook niet missen. Hey, doet Oeds ook een jam? Goed om te weten, moet ik bij zijn!”

– De klassieke slotvraag: Wat zijn de plannen verder met RRRags?
“Een klassiek antwoord: shows spelen en een tweede plaat maken!”


RRRags speelt zaterdag 21 april op Roadburn Festival, vanaf 19.20 uur in Hall Of Fame. Op vrijdag 13 april kun je het powertrio met Death Alley aan het werk zien in Stroomhuis, Eindhoven en beide bands spelen zaterdag 14 april in LOLA, Groningen. Meer info via de FB-pagina. Dat zijn meteen uitstekende kansen om je hand te leggen op een verse plak vinyl. Het debuut wordt namelijk voorlopig alleen bij de shows verkocht.Deel dit artikel