Dool - Here_Now,_There_ThenMet het einde van 2017 in zicht maken we de balans op van weer een bijzonder rijk muzikaal jaar. Dan doelen we vooraleerst op de vele goede releases die we voor de kiezen en oorschelpen kregen. Dat gold wederom zeker ook voor wat de podia en festivals ons voorschotelden en daar komen we in ‘De bruutste concerten van 2017’ graag nog op terug. Ook fotografisch valt er genoeg te genieten en terug te blikken op 2017.

Daarnaast was het ook voor NMTH een (derde) jaar om blij van te worden en fier op te zijn. We trokken vol goede moed de grens over en deden verslag van Belgische festivals Graspop Metal Meeting, Desertfest Belgium Rock Werchter, Sjock en Retie Rockt en in Nederland verrezen nog meer NMTH-podia dan ooit. Zo zijn we gelukkig en trots dat we weer samenwerkten met Roadburn Festival (4 dagen NMTH-stage in Cul de Sac) en Popronde (NMTH-selectie met 27 acts en -routes door 41 steden). We deden video-interviews op Roadburn en Buma ROCKS! en waren begin dit jaar present met een eigen Eurosonic-showcase in De Kar en laten we nu net weer een stage voor ESNS18 hebben aangekondigd: Fuel The Fire op donderdag 18-1 met 8 bands in de Benzinebar i.s.m. SOZ Concerts en TapeTown.

DOOMSTAD
Bijzondere vermelding verdient ook de samenwerking met EKKO die begin dit jaar meteen vlammend en duister gestalte kreeg: DOOMSTAD, ‘het nieuwe brandmerk voor muziek van het loodzware en pikdonkere soort in de Domstad’. De eerste editie in februari was compleet uitverkocht en kreeg bijzonder cachet door begeesterde shows van Steak Number Eight, DOOL en OBESE. In mei keerden we terug met ‘een fucking afstraffing’ dankzij The Body, Uniform en Briqueville en in september ging het van onheilspellend mooi tot experimenteel en brute doom met Esben and The Witch, MNHM en Ortega. Inmiddels worden nieuwe plannen gesmeed voor de eerste twee edities van 2018. Stay tuned.

ROER OM
Tot en met de zomer maakten we nog radio op Pinguin Radio. Zeker zeventig uitzendingen mochten we daar ons ding doen en we willen het fijne platform dan ook danken daarvoor. Vanaf september zet NMTH in op het eigen platform met de NMTH Hardhitters Spotify-lijst, de Sixpack concertagenda en de Video van de Week die allemaal op de vernieuwde voorpagina te vinden zijn. Verder besteden we nog volop aandacht aan nieuwe muziek in de categorie ‘new music’.

In 2018 komt er ongetwijfeld nog veel meer mooie muziek op ons af en kijken we uit naar meer heavy alternative muziek op festivals en podia. Te beginnen met Eurosonic Noorderslag: Fuel The Fire in de Benzinebar dus! En nu eerst de meest getipte, genoemde en gedraaide Albums van 2017 volgens NMTH, met daaronder de individuele lijstjes en vergezeld van een Spotify-lijst met favoriete nummers van die albums. De albumlijst is opgemaakt uit louter albums die door meerdere redacteuren genoemd zijn en dan komen we tot een fraaie lijst van 19 releases, die hier in de kerstvakantie nog vele rondjes mogen spinnen.

Mooi om te zien hoe de liefde voor de nummer 1 breed gedeeld wordt in de redactie. Liefde voor een band die we al lange tijd volgen, die ook onze eerste DOOMSTAD platspeelde en die we op Noorderslag terug gaan zien. DOOL kwam in de meeste lijstjes voor en opvallend genoeg noemden vrijwel al die redacteuren een ander nummer als hun favoriet van die plaat.

Lees ook:
De bruutste shows van 2017 volgens NMTH met Amenra, DOOL, Emma Ruth Rundle, Lemmy Lives…
Lees ook:
De beelden van 2017, van ESNS via Roadburn en Doomstad naar de zwanenzang van Textures


De NMTH TOP 19 VAN 2017:

1. DOOL – Here Now, There Then – Check de review en het interview
2. Amenra – Mass VI – Check de review
3. The War On Drugs – A Deeper Understanding
4. Idles – Brutalism
5. Elder – Reflections of a Floating World
6. Chelsea Wolfe – Hiss Spun
7. Body Count – Body Count – Bloodlust – Check de review
8. Mastodon – Emperor Of Sand
9. Code Orange – Forever
9. Monolord – Rust
9. Vulture Industries – Stranger Times
12. Power Trip – Nightmare Logic
13. Brutus – Burst
13. Zeal & Ardor – Devil Is Fine – Check de review en het interview
15. Protomartyr – Relatives In Descent
16. Sasquatch – Maneuvers
17. GOLD – Optimist
18. Dead Cross – Dead Cross – Check de review en het interview
18. QOTSA – Villains

De NMTH Album van het Jaar 2017 lijst in favoriete tracks (de Top 19 aangevuld met 1 track per redacteur):


ANNEMARIE DEGENS – REDACTEUR

1. Frank Carter and the Rattlesnakes – Modern Ruin
2. Cloud Nothings – Life Without Sound
3. The Menzingers – After The Party
4. Neck Deep – The Peace and The Panic
5. Rise Against – Wolves
6. Dave Hause – Bury Me In Philly
7. Vant – Dumb Blood
8. Flogging Molly – Life Is Good
9. August Burns Red – Phantom Anthem
10. Converge – The Dusk In Us


CHRISTEL DE WOLFF – FOTOGRAAF, (EIND)REDACTEUR

1. Idles – Brutalism
2. AUTOBAHN – The Moral Crossing
3. The Homesick – Youth Hunt
4. Spinvis – Trein Vuur Dageraad
5. The War On Drugs – A Deeper Understanding
6. Soulwax – From Deewee
7. Iguana Death Cult – The First Stirrings Of Hideous Insect Life
8. DOOL – Here Now, There Then
9. Protomartyr – Relatives In Descent
10. PINS – Bad Things (EP)

Your album here?
Vorig jaar stuurde ik mijn lijstje vanuit Leeds, maar de plaat van Abdomen is nog steeds niet op de mat gevallen. Ik weet echter wel dat het een killerplaat is, dus we schuiven ‘em gewoon door naar 2018, doei!


DAAN HOLTHUIS – REDACTEUR

1. Code Orange – Forever
2. Employed To Serve – The Warmth Of The Dying Sun
3. Hawser – Tough Love
4. Zeal & Order – Devil Is Fine
5. Wear Your Wounds – Wear Your Wounds
6. Laster – Ons Vrije Fatum
7. DOOL – Here Now, There Then
8. Power Trip – Nightmare Logic
9. Dead Cross – Dead Cross
10. The Black Dahlia Murder – Nightbringers


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

1. Ulver – The Assassination of Julius Ceasar
2. Amenra – Mass VI
3. Jupiterian – Terraforming
4. Au-Dessus – End of Chapter
5. Elder – Reflections of a Floating World
6. Vulture Industries – Stranger Times
7. Fief – III
8. King of Asgard – :taudr:
9. Al Namrood – Enkar
10. Eschatos – MÆRE

Eervolle vermeldingen: Der Weg Einer Freiheit – Finisterre, Ragana – You Take Nothing, Bell Witch – Mirror Reaper, Spaceslug – Mountains & Reminisce, Grima – Tales of the Enchanted Wood, Myrkur – Mareridt, Hair of the Dog – This World Turns, Botanist – Collective: The Shape of He to Come, Cyaxares – House of the Cosmic Waters, Falls of Rauros – Vigilance Perennial.

Telkens weer is een lijstje maken een martelgang. Ik kijk naar de jaarlijsten van de grote magazines en zie allemaal titels die ik gemist heb of heel rap vergeten ben. Er zijn veel goede platen uitgekomen die ik niet gehoord heb vrees ik. In het ondergrondse gebeurt echter meer dan genoeg en er zijn tal van spannende releases geweest dit jaar in de black-, doom- en allerhandemetal. Toch is het lastig om echte toppers eruit te pikken, de krenten uit de pap als het ware. Misschien omdat er eigenlijk geen krenten zijn, of juist omdat er geen pap is… Afijn, het was een leuk jaar en ik heb met mijn grote interviewproject veel stappen mogen maken. Dit lijstje heeft een bepaalde willekeur qua volgorde, maar vergeet vooral niet deze platen eens te checken.


INGMAR GRIFFIOEN – HOOFDREDACTEUR

1. The War On Drugs – A Deeper Understanding
2. Elder – Reflections of a Floating World
3. Amenra – Mass VI
4. All Them Witches – Sleeping Through The War
5. DOOL – Here Now, There Then
6. Sasquatch – Maneuvers
7. Samsara Blues Experiment – One With The Universe
8. Power Trip – Nightmare Logic
9. Myrkur – Mareridt
10. Chelsea Wolfe – Hiss Spun

Ten eerste heb ik twee dance-platen heel veel gedraaid en niet in deze lijst opgenomen: Deltawerk – Passages LP en Steffi – World Of The Waking State.
Uiteindelijk vallen dan ook weer vele klassealbums jammerlijk genoeg net buiten de lijst. Extra liefde voor: Brutus – Burst, Zeal & Ardor – Devil Is Fine, Monolord – Rust, Paceshifters – Waiting To Derail, King Woman – Created in the Image of Suffering, Left Lane Cruiser – Claw Machine Wizard, GOLD – Optimist, Solstafir – Berdreyminn, Every Stranger Looks Like You – Bluest Shade Of Black, Bell Witch – Mirror Reaper, Mind Rays – Nerve Endings, Thee Oh Sees – Orc, Briqueville – Briqueville II, Ufomammut – 8 en Mothership – High Strangeness.


JAN RIJK – FOTOGRAAF

1. Idles – Brutalism
2. Protomartyr – Relatives in Descent
3. Thurston Moore – Rock N Roll Consciousness
4. Sleaford Mods – English Tapas
5. The War On Drugs – A Deeper Understanding
6. The Afghan Whigs – In Spades
7. Godspeed You Black Emperor – Luciferian Towers
8. Metz – Strange Place
9. Unsane – Sterilize
10. Mogwai – Every Country’s Sun


JURGEN DE RAAD – REDACTEUR

1. Bell Witch – Mirror Reaper – Check de review
2. Amenra – Mass VI
3. Quicksand – Interiors
4. Heaven In Her Arms – Halo
5. With the Dead – Love From With the Dead – Check de review
6. Ufomammut – 8 – Check de review
7. Usnea – Portals Into Futility
8. GOLD – Optimist
9. Anathema – The Optimist – Check de review
10. Emma Ruth Rundle/Jaye Jayle – The Time Between Us

Er was weer veel lekker albumspul dit jaar. Misschien wel tè veel. Dus er zijn ongetwijfeld nog fraaie platen uitgebracht die aan mijn aandacht zijn ontsnapt of die onvoldoende attentie hebben gekregen. Ik brei het later wel recht, haha. En ja, ook weer werk beluisterd waarbij mijn aanvankelijke enthousiasme later wat werd getemperd. Zoals Constraints of Time van de praktisch onbekende Amerikaanse sludgers Dead is Dead (hé liefhebber, probeer die langspeler sowieso eens uit). De volgende albums zijn in ieder geval zeker een eervolle vermelding waard: Emptiness – Not For Music, Chelsea Wolfe – Hiss Spun, Vallenfyre – Fear Those Who Fear Him, HARK – Machinations, Morvigor – Tyrant en Wiegedoods De Doden Hebben Het Goed II.


LISA GRITTER – COLUMNIST, REDACTEUR

1. Brutus – Burst
2. Nelson Can – EP3
3. Blood Command – Cult Drugs
4. Wolf Alice – Visions Of A Life
5. Priests – Nothing Feels Natural
6. Bully – Losing
7. Cocaine Piss – Pinacolalove
8. Royal Thunder – Wick
9. Courtney Barnett & Kurt Vile – Lotta Sea Lice
10. 45ACIDBABIES – alle singles die samen heus een EP vormen


LODEWIJK HOEBENS – REDACTEUR

1. Body Count – Bloodlust
2. Evil Invaders – Feed Me Violence
3. John Maus – Screen Memories
4. Navarone – Oscillation
5. Alestorm – No Grave But the Sea
6. While She Sleeps – You Are We
7. Ensiferum – Two Paths
8. Rectum Raiders – Rectum Raiders
9. The Bullfight – Shame, Guilt, Deception + Whisper in the Dark For Me
10. Galactic Empire – Galactic Empire

Zo het jaar is alweer voorbij gevlogen. Niet eens de tijd gehad om enkele grote releases aandachtig te beluisteren. Sorry Foo Fighters, Stone Sour en Queens of the Stone Age, maar jullie komen er wel zonder mij. Dankzij de vele releases oogt mijn top tien bijzonder divers. Bovendien zou de volgorde morgen anders kunnen zijn. Kwestie van gevoel. Body Count blijft hoe dan ook aan de top. Wat een album hebben Ice T en zijn mannen gemaakt. Vijfentwintig jaar na het debuut, komt de Californische band met een conclusie over hun Amerika. De plaat trapt af met Civil War, Dave Mustaine mag een staat van Martial Law aankondigen en trakteert ons op een van de fijnste gitaarsolo’s uit 2017. Lekker thrashen zoals alleen hij kan. De zuiderburen van Evil Invaders volgen met de nodige speed op twee. Feed Me Violence! Ook John Maus neemt ons graag mee naar de 80’s. Het ene synth orgasme na het andere knalt door de speakers, aangevuld met rake baslijnen en filosofische echo’s van Maus.

Navarone laat zien klaar te zijn voor de grote stadions met instant klassieker Snake en andere pareltjes zoals Free Together. Alestorm en While She Sleeps zorgden op Graspop voor een uitzinnige mensenmassa. Beide nieuwe albums staan dan ook vol onweerstaanbaar materiaal. De Finse folkmetalhelden van Ensiferum hebben een aardige make over ondergaan, sinds Netta Skog met haar accordeon en vocalen erbij is gekomen. Het zorgt voor een andere dynamiek en geeft bassist Sami Hinkka meer gelegenheid zijn diepe stem te gebruiken. De Rectum Raiders houden ook wel van een duik in het diepe en laten dat in alle geuren en kleuren horen op hun stevig debuut. Smerig goed! Het Rotterdamse the Bullfight is van een heel andere orde en bracht dit jaar naast een dubbelaar ook een uiterst fijn live album uit. De perfecte muziek voor de donkerste maanden van het jaar. Galactic Empire houdt ook van the darkside, of the Force wel te verstaan. Heel benieuwd wat ze gaan brengen op Graspop volgend jaar. Op plaat is het in ieder geval smullen van de welbekende Star Wars themes in een metalen jasje. Of we nu in een kantine, tussen de asteroïden of in de bossen van Endor zijn. The Force is with us, always.


MERIJN SIBEN – REDACTEUR

1. Vulture Industries – Stranger Times
2. Body Count – Bloodlust
3. Tau Cross – Pillar of Fire
4. Persefone – Aathma
5. DOOL – Here Now There Then
6. Zeal & Ardor – Devil is Fine
7. Municipal Waste – Slime and Punishment
8. STUFF. – Old Dreams, New Planets
9. Mastodon – Emperor of Sand
10. Pentatones – What If

Over elk album valt wel wat te zeggen, maar in principe bevat iedere plaat in deze top 10 een kenmerk dat mij ontzettend aanspreekt als het op muziek aankomt. Het gaat van iets mafs of avontuurlijks als Vulture Industries en Persefone naar een potje headbangen met de pretmetal van Body Count en Municipal Waste tot de atmosfeer van Dool, Tau Cross of Zeal & Ardor en zelfs de loungy jazztronica van STUFF. Elk album bevat iets anders qua stijl en sound, maar de kracht zit hem in het feit dat ik ze op elk moment van de dag en in elke gemoedstoestand kan luisteren.

Eervolle vermeldingen: Laster – Ons Vrije Fatum, Project Nefast – SEX MONEY POWER, Father John Misty – Pure Comedy, Moonspell – 1755, QOTSA – Villains.


PAUL VERHAGEN – FOTOGRAAF

1. Emptiness – Not For Music
2. Shaarimoth – Temple Of The Adversarial Fire
3. Der Weg Einer Freiheit – Finisterre
4. Mastodon – Emperor Of Sand
5. Dodecahedron – Kwintessens
6. Fen – Carrion Skies
7. DOOL – Here Now, There Then
8. Horizont – About Time
9. Nidingr – The High Heat Licks Agains Heaven
10. Angela Martyr – The November Harvest

Eervolle vermeldingen: Deadhead – Swine Plague, Violet Cold – Anomie, Schammasch – The Maldoror Chants; Hermaphrodite, Motorpsycho – The Tower, Myrkur – Mareridt.
Een diepe buiging voor Emptiness. Not for music trekt alles en iedereen tergend langzaam mee de diepte in. Er valt niet aan te ontsnappen. Die ingehouden spanning. Wars van gebaande paden. Een onovertroffen eigenheid. Next level!
Met Dodecahedron en Dool twee Nederlandse releases. En dan te bedenken dat Deadhead het bijna had gemaakt tot 3e band van de lage landen met z’n 11e plek.


ROB SNELTJES – FOTOGRAAF

1. 7 Miles To Pittsburgh – 7 Miles To Pittsburgh
2. DOOL – Here Now, There Then
3. Marilyn Manson – Heaven Upside Down
4. Mastodon – Emperor Of Sand
5. Queens Of The Stone Age – Villains
6. Code Orange – Forever
7. Morbid Angel – Kingdoms Disdained
8. Obituary – Obituary
9. Brutus – Burst
10. My Baby – Prehistoric Rhythm

Bubbled under: Oxbow – Thin Black Duke


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

1. Chelsea Wolfe – Hiss Spun
2. Amenra – Mass VI
3. DOOL – Here Now, There Then
4. Dead Cross – Dead Cross
5. Millionaire – Sciencing
6. Monolord – Rust
7. Ruby the Hatchet – Planetary Space Child
8. The War On Drugs – A Deeper Understanding
9. Devil Electric – Devil Electric
10. Sasquatch – Maneuvers

Bubbled under:
11. Spill Gold – EP


STEVE GRÖNIGER – REDACTEUR, SAGA’S

1. Death Alley live @ Roadburn ’16 – Check de review
2. DOOL – Here Now, There Then – Check de review
3. Chelsea Wolfe – Hiss Spun
4. GOLD – Optimist
5. Amenra – Mass VI
6. Kadavar – Rough Times
7. Sólstafir – Berdreyminn
8. Elder – Reflections of a Floathing World
9. King Woman – Created in the Image of Suffering
10. The Bug vs. Earth (Dylan Carlson) – Concrete Desert (mind blowing op afgelopen Roadburn)


TIM VAN DER STEEN – (EIND)REDACTEUR

1. Monolord – Rust
2. DOOL – Here Now, There Then
3. Amenra – Mass VI
4. Electric Wizard – Wizard Bloody Wizard
5. Power Trip – Nightmare Logic
6. Kendrick Lamar – D.A.M.N.
7. Sasquatch – Maneuvers
8. QOTSA – Villains
9. Mastodon – Emperor Of Sand
10. Elder – Reflections Of A Floating World


Lees ook:
De bruutste shows van 2017 volgens NMTH met Amenra, DOOL, Emma Ruth Rundle, Lemmy Lives…
Lees ook:
De beelden van 2017, van ESNS via Roadburn en Doomstad naar de zwanenzang van Textures

De NMTH Album van het Jaar 2017 lijst in favoriete tracks:



Deel dit artikel