Dool op Desertfest, Foto Roy Wolters

Dool op Desertfest in Antwerpen, Foto Roy Wolters

Het geduld werd lange tijd op de proef gesteld, maar oh wat was het het wachten waard. Debuutplaat Here Now, There Then is nu tien maanden uit en werkelijk van alle kanten terecht bewierrookt. Ondertussen verstevigde DOOL het live-fundament onder de band met een show die werkelijk elke keer lijkt te leveren, of het nu in de beslotenheid van EKKO of een grote tent op Lowlands is.

DOOL op Doomstad #1, foto Rob Sneltjes

DOOL op Doomstad #1, foto Rob Sneltjes

Nadat de Rotterdammers recent nog veel indruk maakten op Desertfest in Antwerpen, volgen de bevestigingen voor grote Europese festivals elkaar laatste weken in hoog tempo op: Eurosonic Noorderslag, Stockholm Slaughter, Vienna Metal Fest en ga zo maar door. Opvallend: DOOL is rap aan het stijgen op die posters. Ook is net voor maart een Europese headline tour aangekondigd en momenteel zit de groep in een korte Nederlandse clubtour, ondersteund door GOLD en Wolvennest en kort onderbroken voor Eindhoven Metal Meeting. Het is kortom hoog tijd om bij te praten met boegbeeld Ryanne van Dorst. Een dankbare taak, want die neemt immers zelden een blad voor de mond.

Door Ingmar Griffioen

– Hoe vind je zelf dat het nu met DOOL gaat?
“Ik ben echt heel blij met wat we tot nu toe bereikt hebben. Met de plaat ook: ik had niet verwacht dat het zo goed ontvangen zou worden. En ik wilde graag – en de rest van de band ook – de grens over en in Duitsland gaan spelen, en dat is met deze plaat gelukt. Er is zoveel animo voor. We hebben zelfs een award gewonnen van een magazine (‘Best Debut Album’ door Metal Hammer, IG.). Ik hecht niet heel veel waarde aan awards, maar het zegt wel iets, is wel een enorm groot compliment. Daar ben ik toch stiekem wel een klein beetje trots op. Ook hebben we nu al de derde tour in het vooruitzicht. Ja, de kosmos heeft me gehoord, ha ha.”

– In welke fase van de beoogde loopbaan zitten jullie?
“Ik denk niet dat we in ons hoofd iets enorm uitgepland hebben. De ambities zijn er natuurlijk wel; we willen graag toeren, de grens over en zoveel mogelijk onze muziek aan de man brengen, maar zo concreet is dat niet in onze eigen hoofden. Natuurlijk zijn er wel mensen om ons heen mee bezig, maar wij willen gewoon het liefst zo vaak mogelijk optreden en dat gaat nu hartstikke goed. Maar qua loopbaan… ik weet het niet joh. Voor hetzelfde geld wordt de volgende plaat helemaal niet goed ontvangen. Het ligt er maar net aan wat er uit je komt en hoe het op dat moment valt onder het publiek. Van die hele zakelijke kant heb ik geen eieren gegeten, dus ik houd me helemaal niet bezig met hoe het dan qua carrière zit. We zijn wel allemaal heel blij met de mensen die we om ons heen hebben, die volledig supportive zijn en ook emotioneel betrokken, en dat is gewoon heel gaaf om te merken.”

Ryanne van DOOL op Parkpop, foto Jan RIjk

Ryanne van DOOL op Parkpop, foto Jan RIjk

– Dat klinkt bijna of je tevreden bent?
“Daar begon ik toch ook mee! Of misschien lulde ik zo lang dat het een beetje in de vergetelheid raakte? Nee, ik ben heel blij, ook met de band. We kunnen het zo goed met elkaar vinden, hebben twee hele succesvolle tours gedaan en op het podium is ook alles gaaf, iedereen staat er volledig gepassioneerd in. Elke avond is belangrijk, elke show is belangrijk, voor iedereen ook. We gaan er nooit halfbakken in, je wil elke avond het onderste uit de kan halen op het podium. Die gedrevenheid is zó sterk op het moment, en ik denk dat bezoekers van shows dat ook meemaken. We willen er echt voor gaan, we willen ook echt in vervoering raken, met iedereen die erbij is. Dat lukt tot nog toe heel goed.”

DOOL op Doomstad #1, foto Rob Sneltjes

DOOL op Doomstad #1, foto Rob Sneltjes

– Toch heb ik je een beetje leren kennen als iemand die van het podium komt, en dat – hoewel ik best wel positief ben – dat jij dan niet helemaal tevreden ben. Dat er misschien toch dingen beter kunnen?
“Natuurlijk kunnen er dingen beter. Maar laten we wel even realistisch zijn, en ik wel zeker niet arrogant zijn, maar volgens mij spelen we over het algemeen best wel goede shows. Maar er is altijd ruimte… Technisch gezien ben ik niet echt een zeikerd, we zijn geen robots, dus er zijn altijd menselijke fouten. En anders moet je gewoon naar een dj gaan die een plaatje aanzet. Het gaat me meer om het gevoel. Je kan niet elke show hetzelfde gevoel oproepen. Daar heb ik altijd wel moeite mee.

Toen wij elkaar voor het laatst gesproken hebben, op FortaRock in the City, toen was het er gewoon niet. Terwijl we gewoon best wel lekker speelden verder. Maar dat is ook mijn eigen belevingswereld, of een show goed werkt of niet. Dat is het enige waar ik altijd streng in ben, tegen mezelf ook vooral. Het is best een abstract ding, want je hebt er niet altijd invloed op. Soms zijn de omstandigheden perfect, alles op het podium werkt, het geluid is goed en het publiek is enthousiast, en dan nog kan je niet in een zekere sfeer komen. En dan baal ik achteraf. Kut! Wat is er dan vanavond? Iedereen vindt het vet en toch…”

Dool op Desertfest, Foto Roy Wolters

Dool op Desertfest, Foto Roy Wolters

– Ondertussen komen steeds meer en grotere dingen voorbij. Zo gaat DOOL de Europese Elate / Elevate tour headlinen met de Oostenrijkse band Harakiri for the Sky als voorprogramma. Plus festivals als Stockholm Slaughter, Vienna Metal Fest en ga zo maar door. Jullie moet nog wel even verder toeren met deze debuutplaat, die al een tijd geleden is vastgelegd. Is de band ondertussen zelf al verder?
“Dat zijn we zeker. Maar de plaat is nog niet eens een jaar oud. In februari 2017 kwam die uit, dus… als ik toen had geneukt, had ik nu een baby gekregen bij wijzen van spreken. Ha ha. Maar nee, negen maanden is niks. Er zijn bands die toeren drie keer een jaar op één plaat. Wij hebben nog steeds wel het idee dat we met deze plaat wat verder kunnen kijken. Stockholm Slaughter zegt het al: we gaan naar Scandinavië, er zit ook een show in Schotland bij en er zijn nog genoeg regio’s waar mensen ons niet kennen en we deze plaat kunnen promoten. Mensen zijn ons nog steeds aan het leren kennen en dat is alleen maar goed.

“We zijn de nummers ook nog niet moe, maar aan de andere kant zijn we ook wel met nieuwe dingen bezig. Natuurlijk! Tussen alle bedrijven door zijn we nieuwe nummers aan het maken. Op dit Nederlandse clubtourtje spelen we misschien ook wel één of twee nieuwe nummers. We willen toch ook wel weer wat dingen proberen. We zitten niet stil, het wordt ook niet saai, maar je wil natuurlijk ook wel creatief bezig blijven.”

DOOL, foto: Rob Sneltjes

DOOL op Lowlands, foto: Rob Sneltjes

– Jullie zijn ook bevestigd voor Noorderslag, nadat jullie dit jaar al Eurosonic deden. Dat is ook nog een kans om mensen aan je muziek voor te stellen.
“Ja en ik denk dat we rond Noorderslag ook nog wel wat te promoten hebben.”

– Bands die het op Noorderslag goed doen, worden vaak veel geboekt op Nederlandse festivals. Maar die hebben jullie misschien allemaal al zo’n beetje gedaan?
“Ik denk dat wij niet nog heel veel meer shows in Nederland gaan spelen na dit rondje in december. Misschien nog wat festivals in de zomer, maar niet nog een clubtour denk ik. Je moet ook niet te veel spelen. We zijn nog een relatief jonge band, er is een groep mensen die ons al vanaf het begin volgen en blijven komen. Dat is supergaaf om te zien. Tegelijkertijd hebben we door de festivals weer een hele nieuwe aanhang gekregen en die willen we ook nog een volledige DOOL-show in de clubs geven. Daarom hebben we dit tourtje gepland.”

Dool - Here_Now,_There_Then– Bekroond tot ‘Best Debut Album’ door Metal Hammer, hoe kun je daar nog overheen?
“De verwachtingen worden nu heel hoog gelegd, maar – zoals ik net al zei – misschien wordt de volgende plaat helemaal niet zo goed ontvangen. We gaan sowieso geen plaat uitbrengen als we daar niet 100% achter staan. Het is niet zo dat er opeens enorme druk achter staat, omdat we zo gehyped worden als band en dus snel een vervolg moeten uitbrengen. Dan kan iedereen gewoon de tyfus krijgen, want dan krijg je iets dat niet echt is. Ik heb dat ook met het label besproken; op het moment dat er iets te schrijven valt, dan doen we dat gelijk. Maar ik ga niks forceren of met een deadline voor een plaat werken. Voor hetzelfde geld is er volgende maand al een plaat en misschien duurt het nog vier jaar. Hij is pas af als die af is. Je moet dat natuurlijke proces respecteren en niet forceren. Daar worden de liedjes ook niet beter van.”

– Aan Prophecy Productions hebben jullie dus een goede partner?
“Ja enorm. Ze respecteren ons en alle keuzes. Ze stoppen zoveel tijd en energie in ons, het contact is goed en ik denk dat we heel veel aan elkaar hebben. Wij zijn ook niet echt een hele gangbare Prophecy-band, die zitten toch meer in de folk, wat artistiekerige metal en soundscape-achtige dingen. Ik heb het idee dat wij voor hen toch een experiment zijn, en een goed geslaagde. Dus ik ben blij met de keuze.”

DOOL LIVE (Benelux-data):
Je kunt DOOL de komende tijd zien in Nederland, te beginnen met 8 december in Volt in Sittard en de NMTH presents DOOL + GOLD in Burgerweeshuis op zaterdag 9 december. Alle data:

Vrijdag 8 december – Poppodium Volt in Sittard (+ GOLD)
Zaterdag 9 december – NMTH presents DOOL + GOLD in Burgerweeshuis in Deventer
Vrijdag 15 december – Eindhoven Metal Meeting in Effenaar
Vrijdag 22 december – De Helling in Utrecht (+ GOLD)
Zaterdag 23 december – Neushoorn in Leeuwarden (+ GOLD)
Zaterdag 20 januari – Noorderslag in Groningen
Zaterdag 27 januari – MOMFEST 2018 in Erp
Zaterdag 3 maart – Biebob in Vosselaar (BE) (+ Harakiri For The Sky)
Zondag 18 maart – 013 in Tilburg (+ Harakiri For The Sky)

24291477_994656850673175_5382915079036454402_oDOOL
DOOLDeel dit artikel