Amenra Mass VIIk wilde iets over het nieuwe album van Amenra schrijven, maar bleef het steeds uitstellen. Het is niet per se muziek die je tijdens een lange treinreis of thuis bij een bakje koffie gezellig even opzet en mijn feitelijke kennis van post-, doom- en sludge-metal is minimaal. Wat kan ik dan nog zeggen over deze plaat? Het bijschrift van Amenra bij MASS VI zegt eigenlijk alles al; ‘No love wihtout pain. No life without death. No light without darkness.’

Door Lisa Gritter

Het eerste obstakel was de plaat luisteren. Het is alsof de Belgen door alle lagen comfort, ontkenning en gemak heen snijden en direct je ziel in weten te kijken. Mijn meest duistere, depressieve gedachten omgezet in muziek. Het is confronterend en intens. Er zijn momenten dat ik het album opzet en na een paar minuten weer af moet zetten omdat het te intens is, te veel. No Love without pain.

Ook zijn er momenten dat alleen Amenra, de demonen tegen wie ook ik moet vechten, lijkt te begrijpen. Op die momenten werkt het confronterende louterend. Zoals de meeste angsten in het leven is er doorheen beter dan er omheen, hoe moeilijk ook. Amenra dwingt je er doorheen, laat geen ruimte voor de makkelijke weg. Eenmaal aan het einde van de donkere tunnel die MASS VI heet vind je het licht. No light without darkness.

Het gerucht gaat dat dit weleens de zwanenzang van de band zou kunnen zijn. Het laatste werk. Eerlijk gezegd zou het mij niet verdrietig stemmen. Amenra laat een erfenis achter die misschien al wel groter is dan ik aan kan en in ieder geval rijk genoeg is om mee voort te kunnen. No life without death.

Ik raad wel aan de band live te gaan zien, nu het wellicht nog kan. Zelf zag ik ze eenmaal per ongeluk, zonder ook maar van de band te hebben gehoord, als voorprogramma van Mastodon in de Effenaar en eenmaal in akoestische setting op Roadburn. Beide optredens sneden diep in mijn ziel, zoals alleen een grote liefde of enorm verlies dat kan doen en net als die, zal ik deze ook niet snel vergeten.

Inhoudelijk kan ik iets zeggen over explosies en stiltes, over de verschillende talen, de cleane zang en intense screams van zanger Colin of het voorgedragen flard van een gedicht. Maar dat zijn allemaal feiten, waar het voor mij bij Amenra juist om emotie gaat. Dus doe ik dat niet.

Het is onmogelijk onaangedaan te blijven onder MASS VI. U bent gewaarschuwd.

Mass VI is uit via Consouling Sounds (Europa) en Neurot Recordings (wereld) en onder meer via Spotify (hieronder) te beluisteren. De Belgen zijn onder meer in januari in Nijmegen te zien: 19-01 in de Stevenskerk, akoestisch en 20-01 versterkt in Doornroosje. Verder doen ze in eigen land twee akoestische shows in cc Strombeek te Grimbergen (17-11) en cc De Leest in Izegem (01-12). Tijdens de tour zal een speciale vinyl-editie van Mass VI met gezeefdrukt artwork te koop zijn.Deel dit artikel