Ook dit tweede door covid-19 ernstig gedupeerde jaar sluiten we dan toch af met ‘Het Jaar in foto’s’.  En jazeker, we hebben een aantal foto’s van liveshows uit het jaar 2021 voor je weten te verzamelen.

Samenstelling Roy Wolters en Ingmar Griffioen

Daar waar normaal gesproken de bibliotheek tot de nok toe gevuld zit met foto’s van optredens waar we verslag van doen, vinden we de eerste uit 2021 pas in de maand april waar fotograaf Paul Verhagen de seated albumpresentatie van stonersludgers Komatsu bijwoont in de thuisbasis van de band: de Eindhovense Effenaar.

Ook in april, een pilot-event van het Utrechtse EKKO dat vanwege de krappe routing in het eigen pand uitgeweken was naar de industriële locatie van de Nijverheid. (EKKO-fotograaf) Anne-Marie van Rijn was de gelukkige om de plaatjes te schieten bij het concert van Laster.

Uiteraard is april traditioneel de Roadburn maand. Dit jaar onder de Redux vlag gehouden, een volledig interactief en virtueel event. Waar we normaal gesproken unaniem lyrisch zijn over dit festival ongeacht over het hoe en wat is dat dit keer niet anders. Een uitermate knappe productie die dit keer ook internationaal een groot succes blijkt te zijn. Zo schoot Paul Verhagen de – ook via het laptopscherm – bijzonder indrukwekkende show van GGGOLDDD. Onder andere Of Blood And Mercury maakte indruk op zondag en werd vastgelegd door Lotte Schranders.

GOLD @ Roadburn Redux vrijdag, foto Paul Verhagen

De maanden mei, juni en juli, normaal gesproken spitsuur in verslaggeving, blijven helaas oorverdovend stil.

Zo wordt het augustus als we naar Paradiso mogen om Kikagaku Moyo te zien. In Amsterdam legt Kamil Parzychowski de Japanners (in hun tweede thuis) vast op de gevoelige plaat.

Voor het eerste festival gaan we de grens over richting België, waar Gijs Kamphuis Catacombfest bezoekt.

In september doet Guido Segers voor de tweede keer het Duitse Prophecy Fest in het plaatsje Balve aan om verslag te doen. En zeg nou zelf, wat is er nou vetter dan een festival voor donkere muziek in een grot?

Ook het normaliter als een dolle rondreizende Popronde festival ging weer vol goede moed van start! Na alle tegenvallers en gemankeerde edities in 2020 beleefden we wel degelijk een live-aftrap op zaterdag 11 september in Nijmegen, waar vrijwel de hele 22-tallige NMTH-selectie in actie kwam. Wat een ongekende weelde! Wel moesten we in Nijmegen nog zitten, zoals goed te zien op deze foto van Minor Citizen in Brebl door Jessie Kamp.

Minor Citizen op Popronde Nijmegen 2021, foto Jessie Kamp

Uiteindelijk zou Popronde Alkmaar (op 12 november) de laatste blijken, maar glazen meer dan halfvol: liefst 32 van de geplande 41 Poprondes gingen in 2021 wel door, goed voor liefst tien Popronde-weken en talloze optredens van acts uit de NMTH-selectie. We blikken ook dankbaar terug met deze foto van Rites op Popronde Nijmegen door Jessie Kamp Fotografie. Meer foto’s van die eerste Popronde van 2021 door Jessie Kamp vind je hier.

Rites op Popronde Nijmegen 2021, foto Jessie Kamp

Tijdens Popronde Nijmegen vindt ook de tweede aflevering van Unmute Us plaats, het protest van de bijna voltallige festival- en evenementensector die het onbegrijpelijk vindt hoe zij ondanks de resultaten van Field Labs en Testen Voor Toegang door “zwalkend beleid van dit kabinet letterlijk op ‘mute’ gehouden” wordt. In Nijmegen lopen veel artiesten (ja ja, inclusief De Staat) en cultuurliefhebbers mee met het protest dat midden tijdens de Popronde valt. NMTH-act Cloudsurfers flikt het om tijdens Unmute Us een tweede gig te spelen op een rijdende kar. Foto door Sam Cuppen.

Cloudsurfers op Unmute Us Nijmegen, foto Sam Cuppen

Dan wordt het oktober en lijkt het ineens allemaal weer te kunnen. Op de grens met Duitsland wordt het knusse Harnbarg festival bezocht. En Paul Verhagen fotografeert het uitverkochte, en sterk bezette tweedaagse Nijmeegse festival Soulcrusher. Met onder meer deze foto’s van de Belgische acts Wiegedood en Wolvennest.

Wolvennest bij Soulcrusher 2021, foto Paul Verhagen

De maand wordt al ferm en ouderwets afgetrapt op 1 en 2 oktober door Sniester! Never Mind The Hype is erbij om op zaterdag verslag te doen van dit meer dan toffe, ruige en kittige Haagse festival. Fotografe Mia Weerdesteijn kan het bijna niet geloven, maar doet dat gelukkig wel en schiet onder meer And So I Watch You From Afar, DOOL, Blackbox Revelation, Splinter, Magnetic Spacemen en (de spiegedelische thuismatch van) Supersonic Blues in kleur.

Dool op Sniester 2021, foto Mia Weerdesteijn

Supersonic Blues op Sniester 2021, foto Mia Weerdesteijn

Maar het hardst gaan de handen op elkaar vanwege het feit dat ineens het Antwerpse Desertfest doorgaat. En nog wel zonder beperkingen. Enigszins bevreemdend om na zo’n lange tijd een uitverkochte Trix in te stappen. Maar wat was het goed en hartverwarmend om er te zijn. De eerste foto is van Slift, drie Franse kosmonauten die als dagopener een weergaloze show neerzetten. De tweede zijn de Griekse stoners 1000Mods, een van de opvallende headliners van het festival, en de grootste band uit de sterke Griekse afvaardiging.

Ook niet verkeerd: in oktober rollen dream team Merijn Siben en Kamil Parzychowski langs zowel Merleyn als dB’s. Bij eerstgenoemde voor de intense psychtrip van 10.000 Russos en The Gluts, later die maand gevolgd door de witch doom van Frayle met sludgers The Fifth Alliance op het programma!

The Gluts @ Merleyn, foto Kamil Parzychowski

The Fifth Alliance @ dB’s, foto Kamil Parzychowski

Frayle @ dB’s, foto Kamil Parzychowski

In november is het Utrechtse Le Guess Who? halverwege als de Coronabom weer inslaat. Toch weet ook dit festival er een creatieve draai aan te geven zodat toch het gehele programma gedraaid kan worden onder een aangepast tijdsschema vanaf de zaterdag. John Dwyer was niet alleen curator, maar speelde ook zelf met z’n band Osees.

Het livejaar wordt op vrijdag 19 november al afgesloten met een stevige borrel bij de show van Monolord. We vreesden dat de show door de nieuwe (seated + 20.00 curfew) regels niet door zou gaan, maar gelukkig voor bands en bezoekers kon deze van dB’s naar TivoliVredenburg (Pandora) verplaatst worden. Aangezien de genoten borrels wel erg stevig waren, zullen we u de beelden hiervan besparen 😉 Zie de boosdoener hiernaast:

Op naar het jaar 2022, nieuw jaar en nieuwe kansen. En 2022 ziet er nu al op de kalender goed gevuld uit met nieuwe shows en heel erg veel gigs die uitgesteld zijn door Corona. Proost!Deel dit artikel