The Fifth Alliance @ dB’s, foto Kamil Parzychowski

The Fifth Alliance @ dB’s, foto Kamil Parzychowski

Hoewel veel grote tours nog steeds in volle gang worden gecanceld, zijn het juist de kleinere shows die wel doorgang vinden. En dat is ergens ook weer mooi! Want we zien grote opkomsten bij festivals als Sniester en Popronde tot uitverkochte shows van lokale helden en meer. Het is erg fijn dat het allemaal weer kan, hetzij met nog steeds 75% capaciteit. dB’s staat ook weer lekker geprogrammeerd de laatste tijd! Met zinderende Poprondes tot Two and a Half Girl en ook nog eens o.a. Stake en Monolord voor de boeg, kan onze lol niet op! Om daar er nog eens bij te plakken: op een donkere vrijdagavond op 29 oktober, doen de Clevelandse doomers van Frayle Utrecht aan, samen met sludgemaestro’s The Fifth Alliance uit Breda. We waren erbij om ons weekend even keihard in te luiden…

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Kamil Parzychowski

Hollandsche Consouling aanwinst The Fifth Alliance heeft alweer twee jaar de plaat The Depth of the Darkness uit, maar hoewel die release een shitload aan shows verdiende, mocht het niet baten toen 2020 volgde. Desondanks slaat al die opgekropte energie in als een bom. Met een toepasselijk schemerige belichting en een meeslepende sludgesound zorgen deze Bredase bazen voor een uiterst beklijvende show. Een goede representatie van hun diverse en veelzijdige sound, doorspekt met verstikkende doompassages en verpletterende blastbeats.

Het blijft toch wel een volledige package zo, van de minutieuze drumbeats en emotionele, tergende gitaarlijnen tot introspectieve post-metal passages. De achtbaanrit wordt gecompleteerd door Silvia Berger op zang, wiens al even veelzijdige strottenhoofd flink door de mangel wordt gehaald, van hartverscheurende screams tot spookachtige engelenzang. Dat met afsluiter Black die mix nog een keer de zaal in geblazen wordt, is dan ook een kers op de taart. Erg sterke show!

The Fifth Alliance @ dB’s, foto Kamil Parzychowski

Frayle @ dB’s, foto Kamil Parzychowski

Voor velen is dit de eerste keer dat er weer een Amerikaanse band te zien is sinds corona. En Frayle flikt het hem zowaar! Met een heuse tour langs Duitsland, Nederland en België (waaronder Desertfest) komt de ‘witch doom’ band helemaal uit Ohio, Cleveland naar ons kikkerlandje. Vanavond staat de band, opgericht door gitarist Sean Bilovecky en zangeres Gwyn Strang, in het altijd gezellige dB’s voor een aardig gevulde zaal. En die benaming van witch doom is treffend, niet alleen vanwege het laatste album 1692, verwijzend naar de beruchte heksenprocessen van Salem, maar ook Strang zelf geheel in dat thema gekleed. Extra toepasselijk is ook nog eens dat ditzelfde weekend Halloween en Dia de Los Muertos plaatsvindt.

Helaas begint de show nog wat haperend, met een geluid waar gaandeweg nog aan gesleuteld wordt, met als gevolg dat de intrigerende fluisterzang van Gwyn Strang niet altijd even goed doorkomt. Desondanks is de fundering van Frayle effectief, bijgestaan door knapperig gitaarwerk en stuwende drumritmes. Maar het is ook een fundering die in zijn effectiviteit soms wel aan afwisseling inboet. De steady grooves en ritmes maken niet continu plaats voor een experimenteel uitstapje of spannende tempowisseling, wat de composities soms wat weinig lijf geven. Maar als de band dat wel doet, komt het toch aardig lekker binnen.

Zo weet de tweede helft van de set, na de opstartproblemen, een stuk sterker te beklijven. Zoals bijvoorbeeld in het venijnige Darker Than Black. Ook afsluitende Bauhaus-cover Bela Lugosi’s Dead biedt een geheel eigen draai aan die cult classic, en weet moeiteloos als een Frayle nummer te klinken. Het zijn dit soort momenten die tonen dat de Clevelandse doomers van Frayle nog bakken potentie hebben waar ze uit kunnen tappen. En dat gaat gezien hun korte bestaan en opkomende langspeler vast en zeker goed komen.

Frayle @ dB’s, foto Kamil Parzychowski

Frayle @ dB’s, foto Kamil ParzychowskiDeel dit artikel