Dat er in België veel meer kan dan in Nederland en veel meer ondernomen wordt op het culturele vlak tijdens de COVID19 pandemie, is wel bekend. Wanneer je in Vlaanderen niet aan de deur kan testen of hoeft te bewijzen dat je ‘clean’ bent, gelden er wel regels. Dat is niet anders bij het Catacombfest Open Air op deze zaterdag in Wilrijk. Ruim op tijd en duidelijk is er op de Facebookpagina vermeld door de organisatie wat deze regels zijn, dus alle bezoekers weten wat ze moeten doen om binnen de poorten te geraken. Het festival presenteert een prima line-up en dat maakt dat wij zijn gaan kijken over de grens in het Antwerpse. 

Tekst en fotografie: Gijs Kamphuis

Wilrijk is een deelgemeente van Antwerpen met veel bebouwing en een snelweg er dwars doorheen, maar met in het midden Park van Eden. Met recht een oase van rust in de drukte rondom. Er is een springkastelenparadijs voor de kleine druktemakers, er wordt petanque gespeeld door wat oudere mannen en terwijl drie peuters in het zand spelen, zitten hun moeders te keuvelen op een kleedje in het gras. Kortom; een park waar iets gebeurt. Want terwijl dit allemaal gaande is doemen er zware geluiden op vanaf de andere kant van het groen, wat betekent dat Catacombfest is begonnen.

MYOTIS & WORKS OF THE FLESH
Het lokale
Myotis trekt de boel op gang en doet dat zeker niet onverdienstelijk. De metal-deathcore mix is behoorlijk agressief en het geluid is prima. Iets wat trouwens de hele dag zo blijft. Myotis zorgt voor een prima begin van de dag. Het Catacombfest-terrein is eveneens een thuiswedstrijd voor Works Of The Flesh. Deze heren zijn wat minder subtiel dan hun voorgangers en beuken een volledige set lang dat het geen naam heeft. De eerste nekjes bewegen al mee. Vanaf de zitplaats uiteraard, want dat zijn de regels.

Nog wat regels: Iedereen een vaste zitplaats en eenmaal gezeten mag het mondkapje af. Wie rondloopt moet het kapje weer op. Drank wordt aan tafel gebracht en iedereen moet voldoende afstand van elkaar houden. Wat prima kan want het terrein is ruim opgezet. Chillrijk heet het festivalterrein, waar heel de zomer in alle genres optredens zijn. Chill is het, lekker zitten in de zon, prima muziekje en wie wil headbangen mag gaan staan en uit z’n dak gaan.

Works Of The Flesh tijdens Catacombfest 2021, foto Gijs Kamphuis

Fractured Insanity tijdens Catacombfest 2021, foto Gijs Kamphuis

THROATSNAPPER & FRACTURED INSANITY
En uit je dak gaan kan bij Throatsnapper. De band pompt stoïcijns hun loodzware riffs het veld op, wars van wie of wat dan ook. Maar het is wel erg lekker wat de heren brengen. De sludge/doom pakt prima uit, ook in de felle zon. Death metalmachine Fractured Insanity heeft het publiek uiteraard het liefst zo dicht mogelijk bij het podium. Nu blijft er toch een afstand voelbaar en slaat de goed opgebouwde energie die van het podium komt, na de eerste rij stoelen neer. De band is verantwoordelijk voor de eerste stroomstoring van de dag. Bij zoveel geweld slaan de stoppen letterlijk door. Toch is de band op dreef en laat het horen hoe strakke agressieve death metal hoort te klinken.

DOODSWENS & TOXIC SHOCK
De dames van Doodswens zorgen met hun snijdende occulte black metal ervoor dat de wolken zich samenpakken boven de festivalweide. Heerlijke raspende gitaren en stuwende drums denderen langs de trommelvliezen. Het duo had zich vandaag al opgewarmd als opener van het Metal Méan Festival en heeft dus tijdens de tweede gig van de dag geen moeite om de duistere Antwerpse harten te raken. Als de zon echt verscholen raakt achter het wolkendek gebeurt er iets in het Park van Eden. Toxic Shock maakt zich klaar voor hun show en het publiek roert zich. Want hier zijn velen voor deze beukers gekomen. Er wordt gewacht vóór het podium. Mondkapjes, zitplaatsen, regels in het algemeen? Fuck it! Bij de eerste tonen van dit Vlaamse hardcore, thrash/heavy metalcollectief is het ouderwets feest; moshen, dansen, beuken en swingen. De band speelt thuis en wil dat weten ook en terwijl de eerste zachte regen overgaat in een hoosbui valt in Chillrijk alles op zijn plaats. Fans, bezoekers, mensen van de organisatie, gewoon alles en iedereen gaat hier keihard uit zijn of haar dak. En dat is fantastisch en veel te lang geleden. Zo moet het zijn. Dit willen we altijd zien op een festival.

Doodswens tijdens Catacombfest 2021, foto Gijs Kamphuis

WOLVENNEST
Wanneer de hemel nog verder open gaat, is er voor de headliner Wolvennest geen beginnen gaan. We wachten een half uurtje en als het meeste hemelwater gevallen is kan deze psychedelische black metalband hun set toch spelen. Helaas gehinderd door wat technische malheur, maar het is er niet minder mooi om. Het apocalyptische occultisme dat de band verkondigt, is de perfecte soundtrack voor een wat troosteloos aandoend en donker Antwerpen. De doorrookte, zware nummers, van het nieuwe album Tempel zijn van absolute schoonheid. Melancholie viert hoogtij. Zoveel moois doet de regen snel vergeten. Licht verkleumd, maar zeer dankbaar keren we huiswaarts.


 

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel