Allemachtig, we kunnen nu weer echt gaan aftellen, hoor… Zodra de eindejaarslijsten online zijn en de foto’s voor het overzicht van het jaar zijn ingeleverd, kunnen dagen op de kalender afgestreept worden. Om het zwarte gat wat op te vangen tussen kerst en Oud en Nieuw, publiceren we juist nu het overzicht van de mooiste beelden van 2019 die geschoten zijn door onze fotografen. Pak die overgebleven kerstkransjes er maar bij, zet een hap in je eerste oliebol van het jaar en bekijk in alle rust het overzicht dat onze razende fotograaf Roy ‘Waar Was Hij Niet Dit Jaar’ Wolters heeft samengesteld. Heb je nog niet genoeg van overzichten? Lees dan hier nog eens hoe we tot het album van het jaar zijn gekomen en ook zeer snel zal er nog een lijst worden gepubliceerd met de Bruutste shows van 2019 volgens onze redacteuren en fotografen.

Samenstelling: Roy Wolters


Lees/kijk ook:
Het NMTH-album van 2019 is… Alcest – Spiritual Instinct
De Bruutste shows van 2019… Amenra in Paradiso en veel Roadburn


Januari: Het afscheid

We begonnen het nieuwe jaar in Paradiso met een afscheid. Dé twee grote heavy en deviant begrippen in de Nederlandse rockscene, Birth of Joy en Death Alley gaven er de brui aan. Op gepaste wijze slingerden we nog een keer collectief met het haar en pinkten we een traantje weg.

Death Alley in Paradiso, foto Maron Stills


Februari: Myles vs Slash

In februari zagen we Myles Kennedy samen met Slash het podium betreden in de AFAS. Onze vaste rots in de branding Rob Sneltjes schoot er de volgende plaat:

Slash ft. Myles Kennedy and the Conspirators in AFAS Live, foto Rob Sneltjes


Maart: Pre Left of the Dial fun

In Rotown stonden Bad Breeding, Screaming Females en FEELS op een pre-party van Left of the Dial. Christel de Wolff was er bij om er een stuk over te schrijven en foto’s te maken.

Bad Breeding in Rotown, foto Christel de Wolff


April: We zijn er weer bij

Altijd een eer om erbij te mogen zijn; het legendarische Roadburn. Met giganten Sleep twee keer als afsluiter en weer al ver van te voren uitverkocht. Justina Lukosiute schoot er fantastische portretten. Triptykon gaf samen met het Metropool Orkest een magistrale performance. En er was zoveel meer…

Jacob Bannon op Roadburn, Foto: Justina Lukosiute

Triptykon & Metropole Orchestra at Roadburn - Paul Verhagen

Triptykon & Metropole Orchestra op Roadburn – Paul Verhagen


Mei: Doomstad 

In mei was het tijd voor de vijfde Doomstad. Iets waar we toch bijzonder trots op mogen zijn. Een uitverkochte EKKO in Utrecht waar GOLD en Raketkanon te zien waren.

Raketkanon in EKKO, foto Rob Sneltjes


Juni: De laatste keer Fortarock? En na lang tijd weer eens Tool…

Met één ticket op zak toch met z’n tweeën naar binnen. Het zij zo op wat misschien de laatste Fortarock zal zijn. Alom geprezen vanwege de flexibiliteit en hoe ze omgingen met de tegenvallende kaartverkoop werd het toch een buitengewoon geslaagde editie. Hopelijk in 2021 dan maar weer.

Ook in juni “the end of an era” met de laatste keer Slayer én Kiss op Graspop.

#GMM19 Slayer vrijdag ©RobSneltjess

Slayer op Graspop, foto Rob Sneltjes

KISS op Graspop 2019, foto Rob Sneltjes

En verder stond ook Tool weer eens op een Nederlands podium. Met Fear Inoculum nog rokend van de persen stonden ze in een stijf uitverkochte Ziggo Dome. Een optreden dat erg veel indruk maakte, niet alleen bij de NMTH crew.

Tool in Ziggo Dome, foto Paul Verhagen


Juli: De hete zomermaand

Ruim dertig graden buiten. Wat anders te doen dan een zwetende dB’s binnen te stappen voor een fullhouse aan DRI? De cross-over punkers zorgden voor een hete show!

D.R.I. in dB’s, foto Roy Wolters


Augustus: Life of Agony en Zeeltje Rock en Fuzzen geblazen

In augustus stond Life of Agony in De Helling waar Tjerk Koekoek onderstaande fraaie plaat schoot.

Life of Agony in De Helling, foto Tjerk Koekoek


September: Baroeg en de eucharistie van Amenra

Paul Poot was voor NMTH aan de slag op Baroeg Open Air en legde daar de vele bands vast. Eentje eruit gelicht: Terradown.

Terradown bij Baroeg Open Air, foto Paul Poot

Ook was het de maand van Amenra die hun twintigjarig bestaan vierde in Amsterdam. Met als apotheose een afsluitend concert op de zaterdag, wat er eentje voor in de boeken werd. Maron Stills was erbij om het vast te leggen.

Amenra in Paradiso, foto Maron Stills


Oktober: NMTH presents Monomyth en Desertfest Antwerpen

Oktober was weer druk met Soulcrusher, Into the Void, Desertfest en het nieuwe Oktober Metalfest als toch wel voorname festivals. Daar waar de meute de festivals in de zomer opzoekt, wachten de alternativo’s tot de blaadjes van de bomen beginnen te vallen. Ook waren we supertrots dat in EKKO Monomyth hun nieuwe plaat kwam presenteren onder de “NMTH presents” vlag.

Truckfighters op Desertfest, foto Roy Wolters


November: Ja, alweer een Doomstad! Plus LGW

Met niet één maar twee Doomstad-edities, kijken we zeer tevreden terug op een NMTH-jaar waarin we dus meer hebben gedaan dan alleen verslag leggen van de vetste shows. In november de tweede van het jaar dus, met de overweldigende terugkeer van STAKE, voorafgegaan door beukwerk van Komatsu en Gizåh.

Ook pikten we de zware krenten uit de Le Guess Who? pap in Utrecht.

Godflesh at Le Guess Who? 2019, foto Tim van Veen


December: Oude tijden herleven met Toxik en Heideroosjes

Ze doen het nog steeds, en hoe. Klasbakken Toxik en Heideroosjes waren na vele jaren weer te zien. Bezige bij Paul Verhagen was bij beide feestjes.

Toxik + Thorium coverset in Dynamo, foto Paul Verhagen

Heideroosjes in TivoliVredenburg, foto Paul Verhagen


De dertiende maand: Temple Fang

Nieuw nieuw nieuw… Daar is ineens Temple Fang. Zonder een plaat op zak maken de mannen keer op keer indruk in 2019, onder andere op een Roadburn & NMTH presents in Hall Of Fame. En ze lieten zich meer dan eens fotograferen door Maron Stills. Houd ze in de gaten in 2020!

Temple Fang op Roadburn 2019, foto Maron Stills


Dit was in een notendop 2019. Allen een goede jaarwisseling gewenst en op naar een heavy 2020!!!


Lees/kijk ook:
Het NMTH-album van 2019 is… Alcest – Spiritual Instinct
De Bruutste shows van 2019… Amenra in Paradiso en veel RoadburnDeel dit artikel