Raketkanon in EKKO, foto Rob Sneltjes

Raketkanon in EKKO, foto Rob Sneltjes

Alle gekheid op een stokje: wat ging de kaartverkoop ineens hard voor alweer de vijfde editie van Doomstad, met het plakkaat uitverkocht op de deur. Precies op tijd, dankzij mensen die toch nog voor het perfecte uitje op deze zaterdag 11 mei kozen. Op het Never Mind The Hype hoofdkantoor keken we al maanden reikhalzend uit naar dit vuurpeloton van zwaar muzikaal vertier. Met de mesjogge Belgen van Raketkanon en diens koetervlaamse zotheid, evenals het meeslepende GOLD in het voorprogramma, lijkt een goedgemikte schot in de roos niet ver weg. 

Tekst: Merijn Siben/Fotografie: Rob Sneltjes

GOLD in EKKO, foto Rob Sneltjes

GOLD in EKKO, foto Rob Sneltjes

GOLD
Tijdens de zoete openingstonen van onze eigen NMTH Doomany DJ’s stroomt er al een flink aantal bezoekers de zaal in voor het Rotterdamse GOLD. En dat is ook helemaal niet vreemd, want met een sterk optreden op Roadburn en het nieuwe album Why Aren’t You Laughing? heeft de duistere rockband zich ontdaan van het oude cocon en de vleugels gespreid, veelzijdiger en opvallender dan ooit. Die muzikale groei is dan ook terug te vinden in de set, waarin afwisseling centraal staat. GOLD speelt dan ook veelvuldig met een mix van occulte rock, postpunk en zelfs hier en daar een vleugje black metal. Of het nu om de opgejaagde opener Servant gaat of het onder de huid kruipende He Is Not en Wide Eyed: elk nummer biedt subtiele uitstapjes en omwegen zonder de focus op emotie en onderliggende dreiging te verliezen. Maar na het postpunknummer I Do My Own Stunts is de band pas echt op dreef bij Old Habits. Het nummer is een militaristisch voort dreunend epos met doordringende riffs en drums neerhamerend op het publiek. Daarbovenop gedrapeerd bevindt zich een rijke laag aan psychedelische gitaareffecten en de sinistere zang van Milena Eva. Met onder andere nummers als het furieuze Taken By Storm en het dreigende titelnummer van de nieuwe plaat, laat GOLD zien dat ze vele kanten op kunnen met hun muziek, resulterend in een piekfijn optreden. En een wondermooie tegenhanger voor het sonische geweld dat weldra losbarst bij Raketkanon.

GOLD in EKKO, foto Rob Sneltjes

GOLD in EKKO, foto Rob Sneltjes

Raketkanon in EKKO, foto Rob Sneltjes

Raketkanon in EKKO, foto Rob Sneltjes

Raketkanon
Het valt bijna niet met woorden te beschrijven wat Raketkanon de uitverkochte EKKO voorschotelt, maar het is er mogelijk eentje voor in de boeken. Ware het niet echter dat een show van Raketkanon naar horen zeggen altijd een uiterst knap staaltje kapotgaan op het podium met zich meebrengt. In dit geval dan tenminste een optreden dat een plek verdient in de annalen van de Doomstad historie. Want wat brengen deze Gentse gekkies een zweterig sludgefestijn teweeg. Ondanks die sludge metal basis, valt de stijl moeilijk te omschrijven dankzij vele zijwegen, maar zonder meer hebben we hier te maken met een stel podiumbeesten. Met een neonlogo als backdrop, een verpletterende sound en een mathematisch op elkaar ingespeelde band, barst de zaal al gauw uit zijn voegen. De echte kunst van de band zit hem nog in het feit dat ze steevast avant-gardistische foefjes, progressieve uitstapjes en eigenaardige samples toevoegen, zonder de focus op consistente grooves en ritmiek te verliezen. Zo is een smerige sludge riff nooit ver weg, meermaals bijgestaan door drums dreunend op de darmen, het eten van daarstraks bijna naar boven duwend. Met zo’n aanstekelijke performance en muzikaal vakmanschap kan het ook niet anders dat een moshpit de norm is, inclusief frontman Pieter-Paul Devos die vrolijk meedoet, crowdsurfend of rondrennend met microfoondraad en al.

Raketkanon in EKKO, foto Rob Sneltjes

Raketkanon in EKKO, foto Rob Sneltjes

En daarmee eindigt een nu al legendarische Doomstad editie. Met een GOLD die de luisteraar deed weg zweven, om vervolgens bruut afgeschoten te worden door Raketkanon. Dat dit feestje maar vaker mag plaatsvinden, want shows zoals dit verruimen de geest, doen je de sleur van alledag even vergeten en brengen je met een grijns van oor tot oor thuis. Heerlijk.


Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel