Foto Melissa Verhoeven

Foto Melissa Verhoeven


Een band die veel indruk maakte op de Popronde van 2013 was Lookapony, toen nog als ‘het Nederlandse antwoord op Arctic Monkeys’. Twee jaar later is de Eindhovense band helemaal terug met een nieuw geluid (dikke US garagepunk), een nieuw Popronde-seizoen en een debuutalbum in de studiosteigers. NMTH belt met zanger-gitarist Jasper Grave om te horen hoe het vlot met de opnames en de hulp Raven Aartsen (Mozes and the Firstborn) en Roel Blommers (die ook o.a. traumahelikopter, Afterpartees en PAUW opnam). En we hebben er foto’s bij met dank aan Melissa Verhoeven (meer in de galerij onderaan).

Door Ingmar Griffioen

In welke fase zitten jullie?
“Ik zit nu op de fiets onderweg naar de studio. We moeten zang, gitaren en overdubs nog doen en dan mixen. Al met al duurt het nog een kleine week, ik denk dat we zondag klaar zijn.”

Vorige keer vertelde je dat er plannen waren voor een EP en een album.
“We hebben alles nog opengehouden. Het doel is een album en daarnaast kunnen we eventueel nog een EP uitbrengen. Daarvoor hebben we nu extra nummers opgenomen, juist voor als we nog een EP of single ter promotie van de plaat willen uitbrengen.”

Lookapony in de studioWanneer en waar komt het album uit?
“Het album staat nu voor februari gepland, dit omdat we nog bezig zijn met labels. Dat kan natuurlijk nog veranderen. Duidelijk is vooral dat het album er aan komt. Kijk: mensen wisten niet wat ze konden verwachten van ons. Dus besloten we eerst op te nemen en dan te kijken wat ze ervan vinden en of ze met ons willen werken.”

Dus bij de Popronde dit najaar…
“Dan is het album nog niet uit. Daarom spelen we met het idee om dan de EP uit te brengen. Maar als je live komt kijken dan heb je wel een idee, dan hoor je de plaat al in principe.”

Er staan al 10 Popronde-shows.
“Er is zelfs al wel meer binnen, maar de rest is nog niet helemaal bevestigd. Maar ja, het gaat echt wel goed, ik ben blij dat we een beetje geboekt worden.”

Lookapony in de studioJullie deden in 2013 ook de Popronde. Wat neem je daarvan mee?
“Toen zijn we er best wel onbezonnen ingegaan. We wisten helemaal niet wat de Popronde was, wat we ervan konden verwachten en hebben er eigenlijk veel van geleerd. Alles qua soundchecken en plannen van optredens gaan we nu wel meenemen. En altijd een krat bier bij je hebben in de auto is ook wel een goede.”

Lookapony stond op de Burger Records NL mixtape. Is dat US label nog een optie?
“Misschien wel. Als ze het album gaaf vinden, gaan we geen nee zeggen… maar er is nog niks concreet. Omdat we wel naar het buitenland willen, zou het wel goed zijn om bij zo’n grote partij te zitten. Dan kun je toch makkelijker de stap maken.”

Jullie werken met twee mensen samen bij de opnames.
“Raven Aartsen van Mozes is de producer van de plaat, hij is het hele proces erbij geweest. Daar hebben we zeker veel aan. Je hebt toch een extra oor. In de studio is Roel Blommers erbij. Hij is echt een veteraan en technisch megagoed. De samenwerking met hen is wel fijn. Ieder van ons leert daar best veel van.”

lookapony

Raven Aartsen en Roel Blommers, foto Melissa Verhoeven

Hoe is de switch van Britrock naar garage ontvangen?
“Volgens mij best goed. Ik denk dat wij een goede mix hebben gevonden tussen die twee. Laatst zei Roel dat het ook wel heel Brits klonk. We hebben nu een middenweg die bij ons past. Single You Will Die is ook goed ontvangen, mensen willen meer horen. Dat gaan we dus doen, maar we willen echt wachten tot we alles opgenomen hebben en dan komt het.”

Lookapony in de studioDe toekomst brengt…
“We gaan 5 september spelen op Misty Fields, met Crow, waar we laatst mee in de OT301 stonden. We doen nog een paar kleinere dingen en wat festivals. En dan de Popronde.”

De 10 Poprondes die nu staan:
Nijmegen: 17 sept – De Bijstand
Zwolle: 19 sept – Sally O’Briens
Deventer: 26 sept – Walhalla
Den Bosch: 02 okt – P79
Haarlem: 10 okt – Pitcher
Weert: 11 okt – De Bosuil
Tilburg: 16 okt – Extase
Den Haag: 17 okt – Rootz
Rotterdam: 07 nov – Rotown
Middelburg: 12 nov – ’t Hof

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel